Uređenje suda

Uređenje Upravnog suda i unutrašnje uređenje propisani su Zakonom o uređenju sudova, Zakonom o sudijama, Godišnjim rasporedom poslova, Sudskim poslovnikom i Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Uređenje Suda

Upravni sud je sud  posebne nadležnosti koji je osnivan se za teritoriju Republike Srbije, sa sedištem u Beogradu. Upravni sud ima tri odeljenja u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu u kojima trajno sudi i preduzima ostale sudske radnje. Nadležnost Odeljenja određuje se prema prebivalištu odnosno sedištu tužioca, kako bi tužiocu bio olakšan pristup sudu.

Sedište Upravnog suda nalazi se u zgradi sudova u Nemanjinoj 9. Za potrebe sudova zgrada je u potpunosti rekonstruisana čime je, između ostalog, omogućen pristup osobama sa invaliditetom. Prilikom ulaska u zgradu suda osobe koje se otežano kreću mogu koristiti poseban lift. Lift se nalazi neposredno do stepeništa glavnog ulaza u zgradu. Pored lifta nalazi se interfon kojim se poziva radnik obezbeđenja koji će pružiti svu potrebnu pomoć prilikom ulaska u sud. Lift vodi do prizemlja zgrade gde se nalazi šalter sala kao i pisarnica Upravnog suda. Za dolazak do sudnica ovog suda, koje se nalaze na trećem spratu, mogu se koristiti četiri lifta koji se nalaz u neposrednoj blizini lifta za osobe sa invaliditetom.

Odeljenje Upravnog suda u Kragujevcu se nalazi u Palati pravde, ul. Slobode 4, U Palati pravde omogućen je ulaz osobama sa invaliditetom. Osobe koje se otežano kreću mogu koristiti rampu koja se nalazi kod glavnog ulaza u zgradu. U prizemlju zgrade se nalazi prijemni šalter suda i sudnice.

Odeljenje Upravnog suda u Nišu se nalazi u Zgradi pravosudnih organa, ul. Vojvode Putnika bb, 11 106 Niš. Omogućen je ulaz osobama sa invaliditetom. Osobe koje se otežano kreću mogu koristiti rampu koja se nalazi u dvorišnom delu zgrade, pristup liftu je omogućen.

Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu se nalazi u zgradi Pokrajinskih organa, Bulevar Mihajla Pupina 6. Omogućen je ulaz osobama sa invaliditetom. Osobama koje se otežano kreću omogućeno je korišćenje lifta. 

Odlukom Visokog saveta sudstva o broju sudija u sudovima („Sl. glasnik RS“ br. 119/22) određeno je da ovaj Sud ima predsednika i 63 sudija. Trenutno sudijsku funkciju obavlja 51 sudija i predsednik suda.

Broj sudija za svaki sud određuje Visoki savet sudstva. Sudija ostvaruje prava iz radnog odnosa u skladu sa propisima koji uređuju prava iz radnog odnosa izabranih lica, ako ovim zakonom nije drukčije određeno. Zakonom o sudijama određeni su opšti uslovi za izbor za sudiju, potrebno radno iskustvo u pravnoj struci za sudiju određenog suda i ostali uslovi za izbor. Za sudiju može biti izabran državljanin Republike Srbije koji ispunjava opšte uslove za rad u državnim organima, koji je završio pravni fakultet, položio pravosudni ispit, stekao potrebno radno iskustvo u pravnoj struci i koji je stručan, osposobljen i dostojan sudijske funkcije. Za sudiju Upravnog suda, potrebno radno iskustvo u pravnoj struci je deset godina posle položenog pravosudnog ispita. Ostali uslovi za izbor sudije su stručnost, osposobljenost i dostojnost.

Stručnost podrazumeva posedovanje teorijskog i praktičnog znanja potrebnog za obavljanje sudijske funkcije.

Osposobljenost podrazumeva veštine koje omogućavaju efikasnu primenu specifičnih pravničkih znanja u rešavanju sudskih predmeta.

Dostojnost podrazumeva moralne osobine koje sudija treba da poseduje i ponašanje u skladu sa tim osobinama.

Moralne osobine koje sudija treba da poseduje su: poštenje, savesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumeva čuvanje ugleda sudije i suda u službi i izvan nje, svest o društvenoj odgovornosti, održavanje nezavisnosti i nepristrasnosti, pouzdanosti i dostojanstva u službi i izvan nje i preuzimanje odgovornosti za unutrašnju organizaciju i pozitivnu sliku o sudstvu u javnosti.

Kriterijume i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti propisuje Visoki savet sudstva, u skladu sa zakonom.

Unutrašnje uređenje Suda

Unutrašnja organizacija i rad suda odvojeni su od suđenja i obuhvataju upravne, administrativne, tehničke, stručne, informacione, finansijske i ostale prateće poslove značajne za sudsku vlast.

Zakonom o uređenju sudova propisano je da sudsko osoblje čine sudijski pomoćnici, sudijski pripravnici i državni službenici i nameštenici zaposleni na administrativnim, tehničkim, računovodstvenim, informacionim i ostalim pratećim poslovima značajnim sa sudsku vlast.

Broj sudskog osoblja određuje predsednik suda aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u sudu, u skladu sa kadrovskim planom, a merila za određivanje broja sudskog osoblja utvrđuje ministar nadležan za poslove pravosuđa.

Sudskim poslovnikom propisano je da sudsko osoblje obavlja poslove u sudu, u skladu sa zakonom, ovim poslovnikom i pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u sudu.

Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta propisano je da sudsko osoblje Suda čine državni službenici i nameštenici zaposleni u Sudu u raznim organizacionim delovima – unutrašnjim jedinicama.

Međusobni odnosi unutrašnjih jedinica u sudu zasnivaju se na načelima jedinstva u izvršavanju poslova iz nadležnosti suda, uzajamne saradnje, obaveštavanja i dogovaranja, poštovanja prava, dužnosti i odgovornosti, u skladu sa zakonom i aktima o radu suda. U ostvarivanju saradnje i koordinacije rada unutrašnjih jedinica, održavaju se radni sastanci, razmenjuju informacije i iskustva u obavljanju poslova.

Radna mesta u Sudu razvrstana su na radna mesta državnih službenika i nameštenika, u skladu sa odredbama Zakona o državnim službenicima i Zakona o uređenju sudova.

Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta (preuzimanje dokumenta)

u Upravnom sudu od 07. juna 2022. godine za obavljanje poslova iz delokruga Suda utvrđeno je 37 radnih mesta i sistematizovano 199 zaposlenih i to: 173 državna službenika i 26 nameštenika. 

Organizacione jedinice Upravnog suda su: 

Šematski prikaz unutrašnjeg uređenja Upravnog suda: