Aktuelne vesti

Seminar za sudije do 3 godine radnog iskustva i sudijske pomoćnike Upravnog suda

Upravni sud je, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), organizovao seminar za sudije do 3 godine radnog iskustva i sudijske pomoćnike Upravnog suda od 13. do 17. decembra 2021. godine u Beogradu, u hotelu „Zira“. Predavači su bili predsednik Upravnog suda, sudija Jelena Ivanović, redovni profesori Pravnog fakulteta prof. dr Vuk Cucić i  prof. dr Dobrosav Milovanović, sudija i predsednik Odeljenja sudske prakse Upravnog suda Radojka Marinković i sudija Vrhovnog kasacionog suda suda Srbije Katarina Manojlović Andrić.

Prvog dana seminara sudijama i sudijskim pomoćnicima je prof. dr Cucić govorio o upravnom sudstvu u razvijenim zemljama. Nakon pauze, učesnicima je prof. dr Milovanović predstavio osnovna načela Zakona o opštem upravnom postupku.

Drugog dana seminara prof. dr Milovanović je govorio o dokazivanju u upravnom postupku, rešenjima i zaključcima, pravnim sredstvima, naročitim slučajevima poništavanja,ukidanja i menjanja rešenja i izvršenju.

Trećeg dana seminara sudija Marinković predstavila je učesnicima Zakon o upravnim sporovima, a posebno je govorila o predmetu i cilju Zakona, prethodnom postupku (razlozima za odbacivanje tužbe i pravu na prigovor), udovoljavanju tužbenom zahtevu, od strane tuženog, odgovoru na tužbu i rešavanju spora bez spisa, dostavljanju isprava i odustanku od tužbe.

Četvrtog dana, nastavljen je rad na temu Zakona o upravnim sporovima, sa posebnim osvrtom na donošenje odluke u sporu ograničene jurisdikcije, donošenje odluke u sporu pune jurisdikcije, donošenje odluke zbog ćutanja uprave i izvršenje odluka Upravnog suda i vanredna pravna sredstva. Nakon pauze sudija Marinković je govorila o aktuelnoj sudskoj praksi Upravnog suda, ali i Upravnog odeljenja Vrhovnog suda Srbije, Vrhovnog kasacionog suda i Ustavnog suda.

Poslednjeg dana seminara program rada je otvorila sudija Ivanović koja je govorila o kodeksu sudijske etike, osnovnim razlikama između sudova opšte nadležnosti i Upravnog suda kao suda posebne nadležnosti. Nakon pauze, sudija Manojlović Andrić je govorila o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, čime je program seminar zaključen.

image_print

Povezane vesti