16.05.2012.

Rešenje II-2 Už. 396-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
ODELJENJE U NIŠU
II-2 Už 396/12
16. maj 2012. godine
Beograd

 


Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić,  predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, zapisničarem, odlučujući o žalbi Srđana Živkovića, Cara Dušana 81, Lebane, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste Koalicija „Pokrenimo Lebane – Tomislav Nikolić (Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije – BK)“, protiv Izborne komisije Opštine Lebane, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 16. maja 2012. godine, u 12,30 časova, doneo je


 R E Š E NJ E   

                    Žalba SE ODBACUJE.

 O b r a z l o ž e nj e
 
  
Žalbom  podnetom ovom sudu preporučenom pošiljkom 9. maja 2012. godine u 17,00 časova, koju je Upravni sud primio 14. maja 2012. godine u 9,14 časova, žalilac navodi da je povređen zakon na štetu Izborne liste kada je Izborna komisija proglasila rezultate izbora za odbornike Skupštine Opštine Lebane na biračkim mestima 2 i 12 i pored uočenih nepravilnosti u toku sprovođenja i utvrđivanja rezultata izbora. Predlaže da Sud poništi rešenje Izborne komisije od 8. maja 2012. godine o proglašenju rezultata na tim biračkim mestima, poništi glasanje na njima, raspusti biračke odbore na tim biračkim mestima i naloži Izbornoj komisiji da zakaže ponovne izbore na tim biračkim mestima.

Izborna komisija Opštine Lebane, dostavila je Upravnom sudu 15. maja 2012. godine u 13,22 časa, odgovor na žalbu i spise predmeta. U odgovoru na žalbu navodi da podnosilac žalbe nije podnosio prigovor na rezultate glasanja na biračkim mestima 2 i 12 u Opštini Lebane, pa tako Izborna komisije nije donosila nikakvo rešenje koje bi se moglo osporavati žalbom pred Upravnim sudom, već je na sednici Komisije održanoj 8. maja 2012. godine razmatran žaliočev prigovor na rezultate glasanja na biračkim mestima 31, 32 i 33 u Opštini Lebane. Dodaje da je Komisija pregledala kompletan izborni materijal sa biračkih mesta 2, 3, 12, 18, 23 i 27 u Opštini Lebane i da je poništila rezultate glasanja na biračkim mestima 3, 23 i 27, a da je za ostala biračka mesta utvrdila da nije bilo povreda izbornog prava. Predlaže da Sud odbije žalbu. 

Nakon ocene podnete žalbe, Upravni sud je našao da žalbu treba odbaciti.

Prema odredbi člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,... i 34/11), birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnostri u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, koji se, prema stavu 2. istog člana, podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja  ili izvršen propust.
 
U konkretnom slučaju, iz spisa, u kojima se nalazi zapisnik sa sednice Izborne komisije održane 8. maja 2012. godine, kao i iz odgovora na žalbu, proizlazi, što žalilac u suštini ne spori niti pruža dokaze za suprotno zaključivanje, da žalilac prigovorom Izbornoj komisiji nije osporavao sprovođenje izbora i rezultate na biračkim mestima 2 i 12 u Opštini Lebane. Očigledno je dakle, imajući u vidu navedene odredbe Zakona, da je žalilac trebalo da Izbornoj komisiji podnese prigovor, a da tek ako odlukom po prigovoru nije zadovoljan ili odluka ne bude doneta u zakonom propisanom roku, dalju zaštitu svojih izbornih prava ostvaruje podnošenjem žalbe ovom sudu.

Kako žalilac nije postupio na opisani način,  Upravni sud je,   na osnovu  člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima shodnom primenom  člana 26. stav 2. a u vezi stava 1. tačka 1. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, broj 111/09),  odlučio kao u dispozitivu rešenja.
   
    
REŠENO U UPRAVNOM SUDU 
dana 16. maj 2012. godine, u 12,30 časova, II-2  Už 396/12


Zapisničar                                         Predsednik veća- sudija
Sandra Gazetić,s.r.                                  Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


 TM