18.05.2012.

Rešenje II-1 Už 511-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
ODELJENJE U NIŠU
II-1  Už 511/12
17. maj 2012. godine
Beograd

                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi odborničkih kandidata Izborne liste Grupa građana “Dveri – za život Svrljiga” Ane Andrejević, Hadžićeva 76, Svrljig i Slađana Stojadinovića, Omladinska 43, Svrljig, protiv rešenja Izborne komisije Opštine Svrljig, 013-120/2012 od 11. maja 2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 17. maja 2012. godine, u 16,50 časova, doneo je

  
R E Š E NJ E

      Žalba se ODBACUJE.


O b r a z l o ž e nj e

  
Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor podnosilaca žalbe zbog toga što im nije dozvoljen uvid u rešenje u stastav biračkog odbora žalioca, da im nije uručeno rešnje o proširenom sastavu biračkih odbora i da im nije isplaćena naknada. 
   
U žalbi, koja je dostavljena Sudu preko Izborne komisija Opštine Svrljig 17. maja 2012. godine u 13,55 časova, žalioci ističu da je nezakonito rešenje, te traže da Sud poništi rešenje, da im omogući uvid u rešenja o biračkom odboru u proširenom sastavu  i da im se isplati odgovarajuća naknada.  
  
Nakon ocene žalbe, kao i spisa ove upravne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije blagovremeno podneta.
Odredbom člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima propisano je da se protiv rešenja izborne  komisije može izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 24 časa od dostavljanja rešenja. A, članom 26. stav 1.  Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, broj 111/09), koji se i shodno primenjuje u postupku sudske zaštite izbornog prava u vezi člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da će sudija pojedinac odbaciti inicijalni akt ako je podnesen neblagovremeno. Prema stavu 2. istog člana Zakona, ako sudija pojedinac propusti da odbaci akt iz stava 1. ovog člana, to će učiniti veće suda. 

Prema stanju u spisima, ožalbeno rešenje je, prema dostavnici, uručeno podnosiocima  žalbe 14. odnosno 15. maja 2012. godine, a žalba je preko Izborne komisije opštine Svrljig dostavljena Sudu 17. maja 2012. godine. Imajući u vidu dan prijema ožalbenog rešenja i dan prijema žalbe u Sudu očigledno je da su podnosioci žalbe propustili da Sudu izjave žalbu u zakonom propisanom rok.

Sud pri tome nalazi da nije od značaja za drugačiju odluku okolnost kada su podnosioci žalbe Izbornoj komisiji podneli žalbu, budući da je, članom 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, propisano da se žalba izjavljuje Upravnom sudu, o čemu je podnosiocima žalbe ožalbenim rešenjem bilo dato valjano uputstvo o pravnom sredstvu.
 
Imajući u vidu navedeno, Upravni sud je, primenom člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i člana 26. stav 1. tačka 1. u vezi sa stavom 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu ovog rešenja.


REŠENO U UPRAVNOM SUDU 
dana 17. maja 2012. godine u 16,50 časova, II-1  Už 511/12

Zapisničar                             Predsednik veća- sudija
Sandra Gazetić,s.r.                        Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
RR