12.05.2012.

Presuda III-9 UŽ 222-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
Odeljenje u Novom Sadu
III-9 Už 222/12
Dana 12.05.2012. godine
B e o g r a d

        U IME NARODA


                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija Dušanke Marjanović, predsednika veća, Ruže Urošević i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudijskim saradnikom Mirjanom Savić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca Izborne liste Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije, izjavljenoj preko ovlašćenih lica Nebojše Koraća i Dalibora Novakovića, protiv rešenja Gradske izborne komisije Novi Sad br. 020-1/2012-258-I od 08.05.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća  održanoj dana 12.05.2012. godine, u 18,45 časova,  doneo je


P R E S U D U

  Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e


  Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor podnosioca Izborne liste Maja Gojković - Ujedinjeni regioni Srbije za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izjavljen zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na Biračkom mestu broj 79 - JKP “Lisje” Novi Sad, kao neosnovan.
  U žalbi podnetoj Upravnom sudu neposredno dana 10.05.2012. godine u 17,36 časova, žalioci navode je u ožalbenom rešenju Gradska izborna komisija navela da nije utvrdila da ima nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na navedenom biračkom mestu na način iznet u prigovoru žalilaca i da primedbe navedene u zapisniku nisu od uticaja na odlučivanje po navodima prigovora i na zakonitost izbornog postupka i glasanja. Smatraju da ovakvo rešenje nije na zakonu zasnovano, jer se očigledno krše odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Pravila o radu biračkih odbora donetih za koordinarano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.maj 2012. godine. Dalje navode da je u konkretnom slučaju na Biračkom mestu br. 79 - JKP “Lisje” Novi Sad, utvrđeno da je u toku izbornog dana došlo do prekida glasanja, da je policija bila na biračkom mestu i privela dve osobe zbog sumnje da su na ovom biračkom mestu vršili kupovinu glasova, zbog čega predlaže pribavljanje zapisnika policije o intervenciji i izlasku na navedeno biračko mesto. Ističu da u zapisniku o radu biračkog odbora za Biračko mesto br. 79 nije uneta primedba da je na istom došlo do prekida glasanja zbog intervencije policije, niti su navedeni razlozi prekida. Stoga je jasno da su u rezultat tog biračkog mesta ušli i glasovi plaćeni od strane privedenih lica. Obzirom na izneto, predlažu da sud usvoji žalbu, poništi ožalbeno rešenje, poništi lokalne izbore za izbor odbornika u Skupštini grada Novog Sada na Biračkom mestu 79 - JKP “Lisje” i naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika na tom biračkom mestu.
  U  odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta dana 11.05.2012. godine u 22,07 časova, Gradska izborna komisija grada Novog Sada je navela da je podnosilac žalbe imao svoje predstavnike u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora na tom biračkom mestu, da on ne osporava broj glasova koji je osvojila njihova izborna lista i druge izborne liste, odnosno ne osporava tačnost broja važećih glasačkih listića, a da se primedbe iznete u Zapisniku o radu biračkog odbora odnose na radnje van biračnog mesta, zbog kojih je na biračkom mestu prekinuto glasanje u trajanju od 30 minuta, a obzirom da prekid glasanja nije trajao duže od jednog časa, glasanje je okončano u 20,00 časova. Navodi da birački odbor nije nadležan za preduzimanje mera van biračkog mesta, zbog čega je obavestio nadležni organ koji je preduzeo sve neophodne mere u vezi sa radnjama van biračkog mesta, koje nisu mogle biti od uticaja na tok i regularnost glasanja i utvrđene rezultate glasanja na ovom biračkom mestu. Stoga navodi da ostaje u svemu pri navodima iz ožalbenog rešenja i predlaže da sud odbije žalbu kao neosnovanu.
  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54.  stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07...54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari dostavljenih uz odgovor na žalbu, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.
  Iz ožalbenog rešenja i stanja u spisima predmeta, proizlazi da je žalilac dana 07.05.2012. godine, u 19,45 časova, Gradskoj izbornoj komisiji grada Novog Sada podneo prigovor zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na Biračkom mestu broj 79 – JKP “Lisje” Novi Sad, zbog toga što je u toku izbornog dana prekinuto glasanje, a policija je izvršila hapšenje najmanje dve osobe zbog sumnje da su na navedenom biračkom mestu vršene kupovine glasova. Kako policija nije intervenisala na samom početku izbornog dana, jasno je da su u rezultat sa tog biračkog mesta uključeni i glasački listići plaćeni od strane uhapšenih osoba. Odlučujući o podnetom prigovoru, Gradska izborna komisija grada Novog Sada je našla da nije osnovan, budući da primedbe navedene u zapisniku o radu Biračkog odbora nisu od uticaja na odlučivanje o prigovoru i na zakonitost izbornog postupka i glasanja. Komisija je utvrdila da nema nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na predmetnom biračkom mestu, iz razloga što se primedbe odnose na događaje van biračkog mesta.
  Odredbom člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 34/2010 i 54/2010), propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, dok je stavom 2. istog člana propisano da se prigovor podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.
  Kako se iz Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada od 06.05.2012. godine, vidi da je biračko mesto bilo zatvoreno od 9,00 do 9,30 časova kada je intervenisala policija, a da je posle toga glasanje nastavljeno po protokolu, to je rok za podnošenje prigovora počeo da teče od trenutka kada je izvršena radnja, odnosno kada je prekinuto glasanje zbog sumnje da je na navedenom biračkom mestu pre toga vršena kupovina glasova. Kako je rok za podnošenje prigovora istekao dana 07.05.2012. godine u 9,00 časova,  Upravni sud nalazi da je prigovor žalioca trebalo odbaciti kao neblagovremen.
  Imajući u vidu činjenicu da je žalilac podneo prigovor Gradskoj izbornoj komisiji grada Novog Sada dana 07.05.2012. godine u 19,45 časova  Gradska izborna komisija je trebalo da donese odluku kojom se prigovor odbacuje kao neblagovremen. Donošenjem odluke kojom je prigovor odbijen kao neosnovan, Gradska izborna komisija  grada Novog Sada nije povredila zakon na štetu žalioca, budući da mu je priznala više prava nego što mu po zakonu pripada.
 Sa  iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu  člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“ Službeni glasnik RS”, br. 111/09), koji se shodno primenjuje na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u dispozitivu ovog presude.
           
PRESUĐENO  U UPRAVNOM SUDU
Dana 12.05.2012. godine u 18,45 časova, III-9 Už 222/12


Zapisničar                  Predsednik veća-sudija
Mirjana Savić,s.r.      Dušanka Marjanović,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
BT