28.05.2012.

Presuda III-7 UŽ 548-12-zaštita izbornog prava

    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-7 Už. 548/12
Dana 28.05.2012. godine
        B e o g r a d



U IME NARODA
     
  

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović  i  mr Zorana Reljića, članova veća, sa sudskim savetnikom Verom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Čapelja Rastislava iz Bačkog Petrovca, Ul. novosadska 52a, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije izborne jedinice 7 - Bački Petrovac, br. 020-1-149/1-212 od 23.05.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 28.05.2012. godine, u 9,15  časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

 

Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor glasača Čapelja Rastislava, podnet 21.05.2012. godine,  zbog nepravilnog postupka glasanja na izborima za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine, na biračkom mestu broj 5.
 
U žalbi podnetoj Upravnom sudu, preko Izborne komisije izborne jedinice 7 - Bački Petrovac, dana  25.05.2012. godine u  12,15 časova, dostavljenoj Upravnom sudu neposredno, dana 26.05.2012. godine, u 10,25 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora za poslanika u skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom sistemu, na biračkom mestu broj 5 Klub poljoprivrednika Bački Petrovac, koje su učinjene radnjama biračkog odbora na tom biračkom mestu. Navodi da je na biračkom mestu broj 5, glasalo lice koje nije upisano u birački spisak. Objašnjava, da je Valenćik Katarina glasala van biračkog mesta na osnovu potvrde o biračkom pravu koju je popunio birački odbor, a u koju je unet jedinstven matični broj građana drugog birača. Navodi da su poverenici biračkog odbora postupali u skladu sa članom 23. stav 3. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS”, broj 29/12) i utvrdili identitet građanke, ali da nisu utvrdili nesklad između jedinstvenog matičnog broja građana upisanog u potvrdu o izbornom pravu i jedinstvenog matičnog broja građana iz ličnog dokumenta na osnovu koga je utvrđen identitet Valenćik Katarine, koja je potpisom na potvrdi o izbornom pravu potvrdila podatke o identitetu uključujući i jedinstveni matični broj građana. U žalbi dalje navodi, da su poverenici biračkog odbora, nakon povratka na biračko mesto u Izvodu iz jedinstvenog biračkog spiska zaokružili redni broj ispred lica  Valenćik Katarina ali sa drugim jedinstvenim matičnim brojem građana, i to na osnovu potpisane potvrde o izbornom pravu, iz čega nedvosmisleno proizlazi, da je na biračkom mestu broj 5 Klub poljoprivrednika Bački Petrovac, glasalo lice koje nije upisano u birački spisak. Ovo zbog toga, što u birački spisak nije upisano lice sa imenom, prezimenom i jedinstvenim matičnim brojem građana lica koje je glasalo. Sa navedenih razloga, predlaže da sud žalbu uvaži, osporeno rešenje ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da žalbu uvaži i ožalbeno rešenje preinači tako što će utvrditi povredu izbornog prava, raspustiti birački odbor i naložiti ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 5 Klub poljoprivrednika Bački Petrovac. 
 
Izborna komisija izborne jedinice 7 - Bački Petrovac dostavila je Upravnom sudu dana 26.05.2012. godine, u 10,25 časova, žalbu Čapelja Rastislava, odgovor na žalbu i spise ove izborne stvari.
  
U odgovoru na žalbu Izborna komisija izborne jedinice 7 – Bački Petrovac je navela da je neosnovan navod žalbe Čapelja Rastislava da je na biračkom mestu broj 5 Klub zemljoradnika u Izbornoj jedinici 7 – Bački Petrovac glasalo lice koje nije upisano u birački spisak. Navodi da je birački odbor biračkog mesta broj 5 na dan glasanja imao 8 poziva za glasanje van biračkog mesta, pa je u cilju efikasnosti sprovođenja izbora van biračkog mesta birački odbor popunio potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta na samom biračkom mestu, i to pre odlaska kod birača, pa i pre odlaska kod Valenćik Katarine. U potvrdu su uneli ime, prezime, ulicu, kućni broj, kao i JMBG, ali je prilikom prepisivanja JMBG omaškom načinjena greška, te je umesto jedinstvenog matičnog broja Valenćik Katarine napisan jedinstveni matični broj sledećeg birača, koja omaška nije otklonjena prilikom identifikacije birača. Na učinjenu omašku članovi biračkog odbora sa biračkog mesta broj 5, a među kojima su bili i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine, nisu imali nikakvu primedbu u Zapisniku o radu biračkog odbora na sprovođenju ponovljenog glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu 20. maja 2012.godine, što se može utvrditi uvidom u navedeni Zapisnik, gde je na strani 4 pod tačkom 12 u rubirici „Članovi biračkog odbora a) nisu imali primedbe, b) imali su primedbe“ zaokruženo pod a) nisu imali primedbe, a greškom je bilo zaokruženo pod b) da su imali primedbe, što je svojim potpisom parafirao i predstavnik biračkog odbora sa biračkog mesta broj 5. Dalje navodi, da je neosnovan navod žalioca da je u obrazloženju osporenog rešenja navedeno da su članovi Komisije omaškom upisali JMBG u potvrdu o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta, pošto je u rešenju navedeno da su omašku načinili članovi biračkog odbora, a da članovi Komisije na dan prijema izbornog materijala i popunjavanja Zapisnika o radu izborne komisije izborne jedinice na utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, na ponovljenom glasanju po većinskom izbornom sistemu, 20. maja 2012.godine, koji je Komisija sačinila u 00,13 minuta, nisu imali primedbe na rezultate izbora, niti na navedenu omašku, osim podnosioca žalbe Čapelje Rastislava, člana Izborne komisije u proširenom sastavu ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine-Nenad Čanak. Predlaže da sud žalbu odbije kao neosnovanu.
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana  85. stav 1. Pokrajinske skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Sl.list APV'' br. 3/12), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao, da žalba nije osnovana.
 Iz spisa predmeta ove pravne stvari proizlazi, da je Čapelja Rastislav, izjavio prigovor Izbornoj komisiji izborne jedinice 7 - Bački Petrovac, dana 21.05.2012. godine, zbog nepravilnog postupka glasanja na biračkom mestu broj 5 Klub zemljoradnika Bački Petrovac. U prigovoru je naveo, da je birač Valenćik Katarina ostvarila pravo na glasanja van biračkog mesta i glasala  na osnovu potvrde o izbornom pravu koju je popunio birački odbor, s tim, što u Izvodu iz jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto broj 5 Klub zemljoradnika Bački Petrovac, lice sa imenom Valenćik Katarina sa jedinstvenim matičnim brojem građana koji je upisan u potvrdi, ne postoji. Činjenica da je na navedenom biračkom mestu glasalo lice koje nije upisano u birački spisak uneta je u Zapisnik o radu biračkog odbora i kao primedba u Zapisnik o radu Izborne komisije izborne jedinice 7 – Bački Petrovac. Kako je birački odbor postupio suprotno odredbama člana 26. stav 2. Pokrajinske Skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina i člana 68. Zakona o izboru narodnih poslanika, jer nije utvrdio identitet birača, a omogućio mu je glasanje, iako nije upisan u birački spisak, predložio je Izbornoj komisiji izbornoj jedinici 7 – Bački Petrovac da usvoji prigovor, raspusti birački odbor i donese odluku o ponavljanju izbora na tom biračkom mestu.
 
Postupajući po navedenom prigovoru, Izborna komisija izborne jedinice 7 - Bački Petrovac je odbila prigovor Čapelja Rastislava, kao neosnovan. 
 
Prema obrazloženju ožalbenog rešenja, Izborna komisija izborne jedinice 7 - Bački Petrovac je, nakon uvida u Zapisnik o radu na sprovođenju ponovljenog glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu 20.05.2012. godine, sa biračkog mesta broj 5 Klub zemljoradnika u Izbornoj jedinici 7 - Bački Petrovac, utvrdila, da je van biračkog mesta glasalo 8 birača, među kojima je i Valenćik Karatina iz Bačkog Petrovca, ulica Gregora Tajovskog broj 2 za koju je prethodno utvrđeno da je upisana u birački spisak, a što je potvrdila i ovlašćeni matičar za Opštinu Bački Petrovac, Triaška Marija. Komisija je takođe utvrdila, da su članovi biračkog odbora prilikom popunjavanja potvrde o biračkom pravu za glasanje van biračkog mesta za Valenćik Katarinu, omaškom u potvrdu uneli jedinstveni matični broj građana sledećeg birača, a ne Valenćik Katarine, koju  omašku nisu otklonili ni prilikom identifikacije birača na licu mesta. Po oceni Komisije ova greška članova biračkog odbora nije bitno  uticala na rezultate izbora na ovom biračkom mestu, zbog čega je Komisija odlučila kao u dispozitivu ožalbenog rešenja.
  
Odredbom člana 25. st. 1, 2. i 3. Pokrajinske Skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine (“Službeni list AP Vojvodine” br. 3/2012), propisano je da birač glasa lično. Birač glasa na biračkom mestu na kome je upisan u Izvod iz biračkog spiska. Birač može da glasa i van biračkog mesta na kome je upisan u Izvod iz biračkog spisa pod uslovima i na način utvrđen zakonom. 
  
Prema odredbi člana 72a Zakona o narodnim poslanicima („Službeni glasnik RS“,br. 35/2000...104/2009), birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu, može da glasa i van biračkog mesta, a članovi biračkog odbora koji odlaze kod takvog birača utvrđuju njegov identitet i, između ostalog, predaju mu overeni glasački listić, listu kandidata i potvrdu o njegovom izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta.
 
Prilikom ocene osnovanosti navoda žalbe, Upravni sud je pošao od utvrđenih činjenica: da je birač Valenćik Katarina iz Bačkog Petrovca, ulica Gregora Tajovskog broj 2 upisana u Izvod iz jedinstvenog biračkog spiska za izbore za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine po većinskom sistemu  20.05.2012. godine, da u potvrdi o biračkom pravu za glasanje van biračkog mest nije upisan JMBG Valenćik Katarine, već, greškom članova biračkog odbora, JMBG   sledećeg birača, da ova greška nije uočena i ispravljena prilikom utvrđivanja identiteta birača Valenćik Katarine na licu mesta i da su članovi biračkog odbora nakon povratka na biračko mesto, zaokružili redni broj ispred imena Valenćik Katarine, u Izvodu iz jedinstvenog biračkog spiska. Polazećih od navedenih činjenica, vezane za birača Valenćik Katarinu, odredbe člana 25. stav 1., 2. i 3.Pokrajinske Skupštinske Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine, kao i odredbe člana 72-a Zakona o narodnim poslanicima, Upravni sud nalazi da je pravilan zaključak Izborne komisije izborne jedinice 7 – Bački Petrovac, da navedena nepravilnost nije od uticaja na zakonitost sprovedenog postupka glasanja.
 
Sa iznetih razloga, a nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je, na osnovu člana 85. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine i na osnovu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 28.05.2012. godine u 9,15 časova,  III-7 Už. 548/12


Zapisničar                        Predsednik veća-sudija
Vera Marinković, s.r.       Dušanka Marjanović, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

KO