17.05.2012.

Presuda III-7 Už 425-12 - zaštita izbornog prava

       Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-7 Už. 425/12
Dana 17.05.2012. godine
        B e o g r a d

 

U IME NARODA
     

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, Zorice Kitanović  i Ruže Urošević, članova veća, sa sudskim savetnikom Verom Marinković, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi podnosioca Izborne liste Srpska radikalna stranka - Dr Aleksandar Martinović,  izjavljenoj preko ovlašćenog lica Đurađa Jakšića iz Novog Sada,  Bulevar Mihajla Pupina br. 18B, protiv rešenja  Gradske izborne komisije grada Novog Sada broj 020-1/2012-312-I od 10.05.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 17.05.2012. godine, u 15,30 časova, doneo je 



P R E S U D U

            Žalba SE ODBIJA. 

O b r a z l o ž e nj e

Ožalbenim rešenjem odbačen je, kao neblagovremen, prigovor Srpske radikalne stranke,  podnosioca Izborne liste Srpska radikalna stranka - Dr Aleksandar Martinović, za izbor odbornika Skupštine grada Novog Sada, izjavljen dana  10.05.2012. godine, zbog nepravilnosti u izbornom postupku na biračkom mestu br. 160 - MZ “Bukovac” Bukovac.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu poštom preporučeno dana 13.05.2012. godine u 07,00 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja smatrajući da je,  zbog pogrešnog tumačenja odredbi člana 52. stav 2.  u vezi člana  32. Zakona o lokalnim izborima prvostepeni organ pogrešno cenio blagovremenost prigovora. Smatra da je prigovor  blagovremen, jer je podnet u roku od  24  časa od momenta kada je utvrđena nepravilnost ili učinjen propust,  u smislu zaštite izbornog prava iz člana 51. i 52., u vezi sa članom  32. Zakona o lokalnim izborima.  Naime, podnosilac liste  nije imao svog predstavnika u kontroli zakonitosti primopredaje celokupnog izbornog materijala sa svih biračkih mesta. Dalje, navodi da je u izbornom procesu dostave izbornog materijala Gradskoj izbornoj komisiji učinjeno krivično delo falsifikovanja izbornih rezultata, time što su rezultati prepravljani i uneti u zapisnik o radu biračkog odobra, a nisu u skladu sa stvarnim sadržajem izbornog  materijala, što je utvrđeno neposrednim uvidom podnosioca žalbe dana 10.05.2012. godine, u periodu od  12,00  časova do  16,30  časova.   Za nepravilnosti se nije moglo saznati kada su učinjene, dok nije izvršen neposredan uvid u izborni materijal, a koji je dozvoljen u roku od pet dana od završenih izbora. Stoga je žalilac dana  10.05.2012. godine u periodu  od 12,00 do 16,30  časova izvršio uvid u Zapisnik o rezultatima glasanja na biračkom mestu broj 160 “Bukovac” i utvrdio da je ukupan broj izašlih birača po zapisniku manji od  ukupnog broja glasačkih listića koji su nađeni u glasačkoj kutiji, odnosno da u prvobitnom zapisniku stoji da je ukupan broj izašlih glasača 1075, a naknadnom prepravkom upisan je broj 1079, dok je prilikom uvida utvrđeno da se u glasačkoj kutiji nalazilo 1087 listića, pri čemu naknadna prepravka nije potpisana od svih članova biračkog odbora, koju obavezu predviđa član 36. stav 3. Zakona o lokalnim izborima. Među nevažećim listićima prilikom prebrojavanja pronađena su 4 glasačka listića koja su nesumnjivo važeća po članu  34. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i to 3 glasačka listića Romske Demokratske partije i 1 listić Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić.  Predlaže da sud uvaži žalbu i poništi ožalbeno rešenje, kao i da naloži Gradskoj izbornoj komisiji da ponovi izbore na predmetnom biračkom mestu. 
 
U odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta  dana  16.05.2012. godine u 22,02 časova, Gradska izborna komisija grada Novog Sada je osporila navode žalbe kao neosnovane. Polazeći od odredbe člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, kojom je  propisano da se prigovor podnosi u roku od 24 časa od  dana kada je odluka doneta, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust i  odredbe člana 32. Zakona o lokalnim izborima, kojom je propisano da  predstavnici izbornih lista i kandidati za odbornike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito u izvode iz biračkih spiskova, zapisnike biračkih odbora, zapisnike izbornih komisija i glasačke listiće, koji se uvid vrši u službenim prostorijama izborne  komisije u roku od pet dana od dana održavanja  izbora, Komisija smatra da su pravo na uvid u izborni materijal i pravo na podnošenje prigovora dve odvojene pravne radnje, te da na blagovremenost prigovora ne utiče činjenica kada je podnosiocu izborne liste omogućen uvid u izborni materijal, posebno imajući u vidu da je žalilac imao svoje predstavnike u biračkom odboru. Stoga se  zakonski rok od  24  časa, propisan odredbom člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, računa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust, a ne od dana saznanja za navodne nepravilnosti. Ukazje da je žalilac imao mogućnost da u roku   od 24  časa od učinjenog propusta i bez uvida u izborni materijal podnese prigovor, budući da je imao svoje predstavnike u stalnom i proširenom sastavu biračkog odbora. Objašnjava da su sve  izborne radnje koje se odnose na sprovođenje izbora  do utvrđivanja rezultata izbora okončane do  07.05.2012. godine u  18,00  časova, kada je Gradska izborna komisija grada Novog Sada usvojila Zapisnik o radu Gradske izborne komisije na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine grada Novog Sada, održanih 06.05.2012. godine.  Obzirom na to da je prigovor podnet na radnje koje se odnose na sprovođenje izbora  do utvrđivanja rezultata izbora, a da se iz elektronske baze podataka jasno može utvrditi da je verifikacija Zapisnika o radu biračkog odbora  za biračko mesto 160 - MZ “Bukovac” Bukovac, završena  07.05.2012. godine u  04,12  časova, to nedvosmisleno proizlazi da je prigovor neblagovremen, obzirom da je podnet  10.05.2012. godine, u  16,13 časova. Sa iznetih razloga, predlaže da sud odbije žalbu, kao neosnovanu.

Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana  54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 34/10 - Odluka US i  54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.

Iz spisa predmeta ove pravne stvari proizlazi da je ovlašćeno lice podnosioca Izborne liste Srpska radikalna stranka  - Dr Aleksandar Martinović, dana  10.05.2012. godine u 16,13 časova podneo prigovor Gradskoj izbornoj komisiji grada Novog Sada zbog nepravilnosti u izbornom postupku na biračkom mestu br. 160 - MZ "Bukovac” Bukovac.   U prigovoru je naveo da je prilikom uvida u Zapisnik o rezultatima glasanja na biračkom mestu broj 160 “Bukovac” , utvrđeno, da je ukupan broj izašlih birača po zapisniku manji od ukupnog broja glasačkih listića koji su nađeni u glasačkoj kutiji, odnosno da ukupno izašlih glasača ima 1079, a da je u kutiji pronađeno   1087  glasačkih listića i da je vidno da je broj  ukupno  izašlih glasača prepravljen i to nečitko, a pored prepravke je stavljen paraf.  Među nevažećim listićima prilikom prebrojavanja pronađena su 4 glasačka listića koja su nesumnjivo važeća po članu  34. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i to 3 glasačka listića Romske Demokratske partije i 1 listić  Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić. Gradska izborna komisija grada Novog Sada odbacila je prigovor kao neblagovremen, obzirom da je podnet  dana  10.05.2012. godine u 16,13  časova.

Odredbom člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, dok je odredbom stava 2. istog člana propisano da se prigovor podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

Kako se rok za podnošenje prigovora, prema citiranoj zakonskoj odredbi, računa od trenutka kada je izvršena radnja, u konkretnom slučaju verifikacija Zapisnika o radu biračkog odbora za navedeno biračko mesto, koja je izvršena  07.05.2012. godine, u 04,12 časova na sednici Gradske izborne komisije,  to je rok za podnošenje prigovora istekao dana 08.05.2012. godine, u 04,12 časova. Obzirom da je žalilac prigovor podneo dana 10.05.2012. godine, u 16,13 časova, po isteku zakonskog roka za podnošenje prigovora, Upravni sud je našao da je Gradska izborna komisija grada Novog Sada pravilno odbacila prigovor žalioca, kao neblagovremen. Sud je našao da na blagovremenost prigovora nije od uticaja činjenica kada je podnosiocu izborne liste omogućen uvid u izborni materijal, posebno imajući u vidu da  ima svog predstavnika u biračkom odboru, a da se zakonski rok od 24 časa računa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust, a ne od dana saznanja za navodne nepravilnosti. U konkretnom slučaju, obzirom da se prigovor odnosi na radnje koje su sprovođene tokom glasanja na biračkom mestu broj 160 MZ “Bukovac” Bukovac, a koje su okončane tokom 06.05.2012. godine, odnosno verifikacijom rezultata glasanja na sednici Gradske izborne komisije dana 07.05.2012. godine u 04,12 časova, Upravni sud nalazi da je rok za prigovor istekao dana  08.05.2012. godine u 04,12 časova.

Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), koji se shodno primenjuje na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima,  odlučio kao u dispozitivu presude. 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 17.05.2012. godine u 15,30 časova, III-7 Už. 425/12


Zapisničar                                         Predsednik veća-sudija
Vera Marinković,s.r.                      Dušanka Marjanović,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


MG