08.06.2012.

Presuda III-4 UŽ 574-12-zaštita izbornog prava

    Republika Srbija
Odeljenje u Novom Sadu
     UPRAVNI SUD
      III-4 Už. 574/12
Dana 08.06.2012. godine
        B e o g r a d 

      
U IME NARODA

  

Upravni sud, u veću  sudija: Suzana Guduraš,  predsednik veća, Gordana Suknović Bojadžija i dr Vladan Stanojev, članovi veća, sa sudskim savetnikom, Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi Lasla Kormanjoša iz Čoke, Ulica Maršala Tita br. 22, kandidata za pokrajinskog poslanika po većinskom sistemu u Skupštinu AP Vojvodine, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije izborne jedinice 59 Čoka broj 013-2/2012-05-pr.4 od 05.06.2012. godine, koje je doneto na osnovu Odluke Pokarjinske izborne komisije o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom izbornom sistemu, broj 013-28/2012 od 15.03.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 08.06.2012. godine, u 12.00 časova, doneo je



P R E S U D U

  
Žalba se ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e

  

Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor izjavljen od strane Kormanjoš Lasla iz Čoke, kandidata za pokrajinskog poslanika koga je predložio Savez vojvođanskih Mađara, kao neosnovan.
    
  
U žalbi blagovremeno podnetoj putem Izborne komisije izborne jedinice 59 Čoka, dana 07.06.2012. godine u 14,55 časova, a koja je u Upravnom sudu zaprimljena dana 07.06.2012. godine u 21,30 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je zapisnik o radu Biračkog odbora na biračkom mestu broj 4 Osnovna škola - Maršala Tita 54 Ostojićevo, opština Čoka, na ponovljenim izborima održanim dana 03.06.2012. godine, nepravilno i nezakonito popunjen, s obzirom da je navedeni zapisnik koji je dostavljen žaliocu, u tački 5, gde se upisuje broj birača koji su glasali uz pomoć drugog lica upisan broj 260, koji je jednak sa brojem birača koji su glasali, te da je isti potpisan od strane svih članova biračkog odbora na biračkom mestu, ali da je primerak zapisnika o radu biračkog odbora koji je predat Izbornoj komisiji izborne jedinice 59 Čoka ispravljen, a da su ispravku potpisali samo pojedini članovi biračkog odbora. Smatra, da su ovim učinjene bitne nepravilnosti u radu biračkog odbora, koje mogu biti od uticaja na rezultat izbora. Takođe, žalilac ukazuje i da je na samom biračkom mestu vršena propaganda, o čemu se već izjašnjavao u svom prigovoru. Predlaže da sud žalbu usvoji, poništi rešenje Izborne komisije izborne jedinice 59 Čoka broj 013-2/2012-05-PR.4 od 05.06.2012. godine, poništi izbore na biračkom mestu 4 – Osnovna škola-M.Tita 54 Ostojićevo u opštini Čoka, raspusti birački odbor i ponovi glasanje na navedenom biračkom mestu.

  
Izborna komisija opštine Inđija, dostavila je Upravnom sudu dana 07.06.2012. godine u 21,30 časova, odgovor na žalbu sa spisima predmeta.

  
Rešavajući ovaj spor na osnovu odredbe člana 85. Pokrajinske skupštine Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12 – prečišćen tekst), ocenom navoda žalbe i dostavljenih svih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba neosnovana.

  Iz sadržine spisa predmeta i to, zapisnika o radu Izborne komisije Izborne jedinice na utvrđivanju rezultata galasanja za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine na ponovljenom glasanju po većinskom izbornom sistemu dana 03.06.2012. godine, proizlazi da je izborna komisija 59 Čoka, primila izborni materijal sa utvrđenim rezultatima glasanja, te da je isti potpisan od strane sekretara i predsednika komisije, kao i sedam članova komisije, uz konstataciju da ispravka zapisnika o radu biračkog odbora nije izvršena na biračkom mestu, nego ispred izborne komisije, kao i da navedenu ispravku nisu potpisali svi članovi biračkog odbora. Dana 04.06.2012. godine u 15,10 časova, Laslo Kormanjoš, kandidat za poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, podneo je izbornoj komisiji izborne jedinice 59 Čoka prigovor, zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja ponovljenih izbora za izbor poslanika u Skupštinu AP Vojvodine po većinskom sistemu na biračkom mestu 4 – Osnovna škola – M. Tita 54 Ostojićevo u opštini Čoka, održanih dana 03.06.2012. godine, ukazujući da su u zapisniku o radu biračkog odbora vršene ispravke, kao i da je na izbornom mestu Vlatko Jovičević, poslanik u Skupštini AP Vojvodine, član Demokratske stranke, vršio propagandu u korist kandidata za pokrajinskog poslanika Predraga Mijića, iz koalicije “Izbor za bolji život-Bojan Pajtić”, čime su učinjene bitne povrede izbornog postupka koje su od uticaja na rezultat glasanja. Odlučujući o navedenom prigovoru, Izborna komisija izborne jedinice 59 Čoka, je ožalbenim rešenjem prigovor odbila kao neosnovan.

  
Prema odredbi člana 41. stav 1. Pokrajinske skupštine Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12 – prečišćen tekst), propisano je da ako izborna komisija izborne jedinice, na osnovu izbornog materijala utvrdi nepravilnosti na pojedinim ili na svim biračkim mestima, koje su bitno uticale na rezultat izbora, poništiće glasanje na tim biračkim mestima i imenovati nove biračke odbore.

  
Kod ovakvog stanja stvari, pravilno je postupila Izborna komisija izborne jedinice 59 Čoka, kada je ožalbenim rešenjem odbila prigovor kao neosnovan, dajući za svoju odluku razloge koje u svemu prihvata i ovaj sud.

  
Po oceni Upravnog suda, neosnovani su navodi žalbe, kojima se ukazuje da su ispravljanjem zapisnika o radu biračkog odbora na biračkom mestu br. 4 u Ostojićevu, učinjene bitne povrede izbornog postupka. Ovo stoga što je zapisnik o radu biračkog odbora ispravljan u delu u kome se ne utvrđuju rezultati izbora, zbog čega, u smislu citirane odredbe Zakona, navedene nepravilnosti nisu takve prirode da su mogle bitno da utiču na izborni rezultat. Ovo sa razloga što žalilac, ni sam, kako u podnetom prigovoru, tako ni u izjavljenoj žalbi, ne spori utvrđene rezultate ibora za oba kandidata.

  
Takođe, neosnovano se navodima žalbe ističe da je na predmetnom biračkom mestu vršena propagnda od strane poslanika u Skupštini AP Vojvodine, Vlatka Jovičevića, a koje navode je žalilac isticao i u prigovoru, s obzirom da na navedenu okolnost ne dostavlja nikakve dokaze.

  
Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređeno izborno pravo na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude, a primenom odredbe člana 85. stav 1. i 2. Pokrajinske skupštine Odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12 – prečišćen tekst) i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS” br. 111/09)

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 08.06.2012. godine, u 12.00 časova, III-4 Už.574/12


Zapisničar                                         Predsednik veća-sudija
Mirela Kostadinović,s.r.                    Suzana Guduraš,s.r.


za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

 

LJK