15.05.2012.

Presuda III-3 Už. 366-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
III-3 Už.366/12 
dana: 15.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA


Upravni sud, sudija: Suzana Guduraš, predsednik veća, Gordana Suknović-Bojadžija i dr Vladan Stanojev, članovi veća, sa sudskim savetnikom Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi Ujedinjenih regiona Srbije, Opštinski odbor Beočin, podnetoj od strane ovlašćenog lica Mire Starčević, izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije Beočin broj 01-013-215 od 08.05.2012. godine, koje je doneto na osnovu Odluke o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine u 2012. godini, Opštinskoj, odnosno Gradskoj izbornoj komisiji broj 013-28/2012 od 15.03.2012. godine,  u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.05.2012. godine u 12,45  časova, doneo je


P R E S U D U

             
Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor Ujedinjenih regiona Srbije, Opštinski odbor Beočin, kao neosnovan.

Žalilac je podneo žalbu putem Opštinske izborne komisije Beočin, koju je Opštinska izborna komisija Beočin, dana 11.05.2012. godine, u 10,14 časova, post expressom RE 266115826 RS poslala Upravnom sudu, u kome je zaprimljena dana 12.05.2012. godine u 12,27 minuta, u kojoj osporavaju zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je Opštinska izborna komisija postupila suprotno odredbi člana 39. Odluke o poveravanju poslova na sprovođenju izbora za poslanike u Skupštini APV, s obzirom da na biračkom mestu broj 3, opština Beočin, po završenom glasanju birački odbor nije pristupio utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu, već da su članovi biračkog odbora bez utvrđivanja rezultata glasanja i prebrojavanja glasova za većinskog kandidata za pokrajinske poslanike, potpisali blanko zapisnik o radu i na taj način omogućili zloupotrebe i falsifikovanje rezultata glasanja, a da su glasovi, koje su dobili kandidati za poslanike po većinskom izbornom sistemu, prebrojani u prostorijama Izborne komisije u Beočinu, u čemu su učestvovali predsednik biračkog odbora i dva člana biračkog odbora, kao i nekoliko članova Izborne komisije. Smatraju, da činjenica da je zapisnik potpisan bez ikakvih primedbi članova biračkog odbora, ne znači da nije bilo neregulatnosti u postupku brojanja glasova. Ukazuju da je Opštinska izborna komisija bila obavezna da pribavi izjave članova Izborne komisije kao dokaza na navode iz prigovora i pozove i sasluša sve članove biračkog odbora na navedenom biračkom mestu, te da nakon izvedenih dokaza, utvrdi  da li je postupak brojanja glasova izvršen na način propisan zakonom, kao i gde je i kada potpisan zapisnik. Predlaže da Upravni sud žalbu usvoji, donese rešenje kojim će poništiti glasanje i ponoviti izbore na biračkom mestu broj 3.

Opštinska Izborna komisija opštine Beočin, dostavila je Upravnom sudu dana 14.05.2012. godine u 17,54 časova, odgovor na žalbu sa spisima predmeta.

Rešavajući ovaj spor na osnovu odredbe člana 85. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika za Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine (''Službeni list APV'', br. 3/12 – prečišćen tekst), ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, Upravni sud je našao da je žalba neosnovana.

Prema stanju u spisima predmeta i to: Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu na izborima održanim 06.05.2012. godine, na biračkom mestu broj 3, ambulanta LBFC, Beočin, proizlazi da je potpisan od strane predsednika biračkog odbora, kao i članova biračkog odbora, bez primedbi, te da je i zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine između biračkog odbora i Izborne komisije izborne jedinice biračkog mesta broj 3, ambulanta LBFC, Izborna jedinica 9 Beočin, takođe, potpisan od strane predsednika biračkog odbora i predstavnika Izborne komisije Izborne jedinice, bez primedbi dana 07.05.2012. godine, u 10,00 časova. Nadalje, dana 08.05.2012. godine, u 8,15 časova, Ujedinjeni regioni Srbije, Opštinski odbor Beočin, preko ovlašćenog lica Starčević Mire, podneli su prigovor Pokrajinskoj izbornoj komisiji Izborne komisije Beočin, zbog povrede pravila izbornog postupka koje su izvršene u postupku utvrđivnja rezultata izbora. Odlučujući o podnetom prigovoru, Opštinska izborna komisija Beočin, donela je ožalbeno rešenje, kojim je prigovor odbila kao neosnovan.

Prema odredbi člana 39. stav 1. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine, po završenom glasanju birački odbor pristupa utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu.

Prema odredbi člana 42. stav 1. iste Odluke, birački odbor, po utvrđivanju rezultata glasanja, u zapisnik o svom radu unosi:  broj primljenih glasačkih listića, broj neupotrebljenih glasačkih listića, broj nevažećih glasačkih listića, broj važećih glasačkih listića, broj glasova datih za svakog kandidata, broj birača prema Izvodu iz biračkog spiska i broj birača koji su glasali. Prema stavu 2. istog člana Odluke, u zapisnik o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, predlagača kandidata, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje, a prema stavu 3. istog člana Odluke zapisnik o radu biračkog odbora potpisuju svi članovi biračkog odbora.

Prema odredbi člana 40. Odluke, kada utvrdi rezultate glasanja, birački odbor odmah dostavlja sav izborni materijal izbornoj komisiji izborne jedinice.

Kod ovakvog stanja stvari, pravilno je odlučila Opštinska izborna komisija opštine Beočin kada je, kao neosnovan, odbila prigovor Ujedinjenih regiona Srbije, Opštinski odbor Beočin od 07.05.2012. godine, dajući za svoju odluku razloge koje u svemu prihvata i ovaj sud.

Naime, po oceni Upravnog suda, navodima žalbe ne dovodi se u sumnju pravilnost ožalbenog rešenja. Ovo stoga što je zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, po većinskom izbornom sistemu, na izborima održanim dana 06.05.2012. godine, na biračkom mestu broj 3, Beočin, potpisan od strane predsednika biračkog odbora i članova biračkog odbora bez primedbi, a zapisnik o predaji i prijemu izbornog materijala za izbor poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine, između biračkog odbora i izborne komisije izborne jedinice potpisan od strane predsednika biračkog odbora i predstavnika izborne komisije i izborne jedinice, takođe bez primedbi, zbog čega se neosnovano žalbom ukazuje da je bilo nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora na navedenom biračkom mestu.

Sud je cenio i ostale navode žalbe, ali nalazi da kod utvrđenog činjeničnog stanja nisu od uticaja na drugačiju odluku u ovoj pravnoj stvari.

Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređeno izborno pravo na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude, primenom odredbe člana 85. stav 1. i 2. Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodina (''Službeni list APV'', broj 3/12 -  prečišćen tekst) i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09).


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 15.05.2012. godine, III-3 Už.366/12 u 12,45 časova


Zapisničar                                        Predsednik veća-sudija
Mirela Kostadinović,s.r.               Suzana Guduraš,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
IO