17.05.2012.

Presuda III-2 Už. 376-12 - zaštita izbornog prava

 
    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-2 Už. 376/12
Dana 16.05.2012. godine
        B e o g r a d



        U IME NARODA

Upravni sud, u veću sudija: Suzana Guduraš, predsednik veća, dr Vladan Stanojev i Gordana Suknović-Bojadžija, članovi veća, sa sudskim savetnikom Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući po žalbi Opštinskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije Stara Pazova, podnete od strane ovlašćenog lica Mijodraga Mojića iz Nove Pazove, Radnička broj 74, kao  ovlašćenog lica, izjavljene protiv rešenja Opštinske izborne komisije Stara Pazova broj 013-102/2012 od 12.05.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 16.05.2012. godine, u 15,00 časova, doneo je 

P R E S U D U

  Žalba SE ODBIJA. 

O b r a z l o ž e nj e

Ožalbenim rešenjem odbačene su primedbe - prigovor Ujedinjenih regiona Srbije Stara Pazova, izjavljen na utvrđene nedostatke nakon izvršenog uvida u izborni materijal sa izbora održanih 06. maja 2012. godine, za izbor odbornika Skupštine opštine Stara Pazova, koji je podnet 11.05.2012. godine u 16,49 časova, kao neblagovremen i podnet od strane neovlašćenog podnosioca.

U žalbi, blagovremeno podnetoj neposredno Upravnom sudu dana 13.05.2012. godine u 13.20 časova,  žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, smatrajući da Opštinska izborna komisija nije pravilno cenila čas od koga počinje da teče rok iz člana 52. Zakona o lokalnim izborima za podnošenje prigovora, te da se taj rok računa od 10.05.2012. godine, kao dana donošenja Odluke o proglašenju izbora. Ukazuje da mu zbog organizacije u primopredaji izbornog materijala nije omogućeno da izvrši  uvid u izborni materijal neposredno nakon izbora, već da mu je to omogućeno znatno kasnije, od kog momenta je počeo da teče rok za izjavljivanje prigovora. Ističe, da prigovor nije mogao biti odbačen kao izjavljen od strane neovlašćenog lica, s obzirom da je isti potpisan od strane Mijodraga Mojića, predsednika Opštinskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije Stara Pazova, koji je i predlagač kandidata za odbornike lokalne samouprave, a što u ožalbenom rešenju nije cenjeno. Takođe, ukazuje na to da ožalbeno rešenje smatra nezakonitim, s obzirom što mu je u istom data pogrešna pouka o pravnom leku, u pogledu momenta od kada teče rok od 24 časa za podnošenje žalbe. Predlaže da sud žalbu usvoji, iz svih razloga iznetih u žalbi i prigovoru i poništi radnje navedene u prigovoru, odluku OIK Stara Pazova o izborima kandidata za lokalnu samoupravu i poništi ožalbeno rešenje.

U odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu  dana 13.05.2012. godine, u 14,41 časova, sa spisima predmeta, Opštinska izborna komisija opštine Stara Pazova je navela da u svemu ostaje kod navoda iz ožalbenog rešenja i predložila da sud žalbu  odbije.

Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07... 54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.

U ožalbenom rešenju Opštinska izborna komisija Stara Pazova, utvrdila je da je podneti prigovor neblagovremen, jer je podnet nakon isteka roka od 24 časa iz člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima.

Odredbom člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/2007 ...54/11), propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata, ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora, dok je stavom 2. istog člana propisano da se prigovor podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja, ili učinjen propust.

Odredbom člana 32. istog Zakona, predstavnici podnosilaca izbornih lista i kandidati za odbornike imaju pravo uvida u izborni materijal, a naročito u izvode iz biračkih spiskova, zapisnike biračkog odbora, zapisnike izbornih komisija i glasačke listiće. Uvid se vrši u službenim prostorijama izborne komisije. Uvid u izborni materijal može se izvršiti u roku od 5 dana od dana održavanja izbora.

Suprotno neosnovanim navodima žalbe, na blagovremenost prigovora, nije od uticaja činjenica kada je podnosiocu izborne liste omogućen uvid u izborni materijal. Zakonski rok od 24 časa računa se od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust, a ne od dana saznanja za navodne nepravilnosti. U konkretnom slučaju, s obzirom da se prigovor odnosi na radnje koje su sprovođene tokom utvrđivanja rezultata glasanja na biračkim mestima 15, 18, 13, 46 i 17, a koje su okončane tokom 06.05.2012. godine, odnosno od momenta verifikacije zapisnika o radu biračkog odbora za navedena biračka mesta, to je rok za prigovor istekao  dana 07.05.2012. godine. Prigovor podnet dana 11.05.2012. godine u 16,49 časova, je neblagovremen i kao takav je pravilno i zakonito odbačen ožalbenim rešenjem.

Osnovani su navodi žalbe da nije bilo mesta odbačaju prigovora, kao podnetog od strane neovlašćenog lica, s obzirom da je Mijodrag Mojić, podnosilac prigovora u skladu sa odredbom člana 14. Koalicionog ugovora o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima od 06.05.2012. godine u opštini Stara Pazova, koji je zaključen dana 19.03.2012. godine između G 17 Plus, sa sedištem u Beogradu, i Narodne partije, sa sedištem u Novom Sadu, ovlašćen od strane Tomislava Damnjanovića, ovlašćenog lica koalicije za predlaganje i podnošenje izborne liste i koji, prema stavu 2. ovog člana Koalicionog ugovora, svoja ovlašćenja može da prenese na treće lice. Ovaj navod žalbe, po nalaženju Upravnog suda nije od uticaja na ocenu zakonitosti ožalbenog rešenja, s obzirom da je pravilno utvrđeno da je prigovor neblagovremen.


Takođe, sud je cenio i navode iz žalbe koji se odnose na pogrešnu pravnu pouku datu u ožalbenom rešenju, ali nalazi da nije od uticaja na ocenu zakonitosti osporenog rešenja.

Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu presude, primenom člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 16.05.2012. godine, u 15,00 časova,  III-2 Už. 376/12

Zapisničar                                                     Predsednik veća-sudija
Mirela Kostadinović,s.r.                               Suzana Gudurašs.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

AM