11.05.2012.

Presuda III-2 UŽ 181-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
Odeljenje u Novom Sadu
      III-2 Už. 181/12
Dana 11.05.2012. godine
        B e o g r a d

        U IME NARODA

                       Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Mirjane Cvetković,  predsednika veća, dr Vladana Stanojeva i Suzane Guduraš, članova veća, sa sudskim savetnikom, Mirelom Kostadinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi Dragana Nenadova iz Sombora, Juhas Šandora br. 10, ovlašćenog lica izborne liste Lige socijaldemokrata Vojvodine-Nenad Čanak, protiv rešenja Izborne komisije grada Sombora, broj 013-2-152/2012-I od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 11.05.2012. godine, u 12 časova i 10 minuta, doneo je

P R E S U D U

  Žalba SE USVAJA, PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije grada Sombora, broj 013-2-152/2012-I od 08.05.2012. godine i rešava:
  USVAJA SE prigovor Dragana Nenadova, ovlašćenog lica izborne liste Lige socijaldemokrata Vojvodine-Nenad Čanak, podnet dana 07.05.2012. godine u 05,59 časova, Izbornoj komisiji grada Sombora.
  PONIŠTAVAJU SE izbori na biračkom mestu broj 18, zgrada Mesne zajednice ''SELENČA'' (Mala sala), Sombor za izbore za odbornike Skupštine grada Sombora, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora.
  RASPUŠTA SE birački odbor i PONAVLJA SE glasanje na 18. biračkom mestu.
O b r a z l o ž e nj e

  Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Lige socijaldemokrata Vojvodine-Nenad Čanak broj 013-2-136/2012-I od 07.05.2012. godine, podnet zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Sombora, na biračkom mestu broj 18, zgrada Mesne zajednice ''SELENČA'' (Mala sala), Sombor, kao neosnovan.
   
  U žalbi podnetoj preporučenom pošiljkom, dana 09.05.2012. godine u 18,00 časova, koja je u Upravnom sudu zaprimljena dana 10.05.2012. godine u 08 časova i 54 minuta, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da su istim povređene odredbe člana 17. Pravila o radu biračkog odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine (''Službeni glasnik RS'', br. 29/12-prečišćen tekst) i člana 71. Zakona o izboru narodnih poslanika (''Službeni glasnik RS'', br. 35/00...101/05), s obzirom da je na biračkom mestu broj 18, Mesna zajednica ''SELENČA'' (Mala sala), Sombor bilo nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine grada Sombora, a koje su učinjene radnjama biračkog odbora na tom mestu, jer su na istom glasala lica koja nisu upisana u birački spisak, već da su naknadno od strane biračkog odbora u isti upisana. Predlaže da se žalba usvoji, osporeno rešenje ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da se žalba usvoji, osporeno rešenje preinači, tako da se utvrdi povreda izbornog prava, raspusti birački odbor i naloži ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 18, zgrada Mesne zajednice ''SELENČA'' (Mala sala), Sombor.

  Izborna komisija grada Sombora, dostavila je Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine u 20,12 časova spise predmeta, koji se odnose na podnetu žalbu.

  Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07...54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

  Uvidom u dostavljene spise predmeta i to: original Izvoda iz jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto broj 18, Mesna zajednica ''SELENČA'' (Mala sala) u Somboru, vidi se da je pod rednim brojevima 1476 do 1480 dopisano pet lica hemijskom olovkom, koja su se i potpisala, a iz zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine grada Sombora za biračko mesto broj 18, Mesna zajednica ''SELENČA'' Mala sala, konstatuje se na strani 3 zapisnika, pod tačkom 19. da su članovi biračkog odbora imali primedbe na postupak sprovođenja izbora na konkretnom biračkom mestu: ''dopisano pet birača na birački spisak''. Nadalje, iz spisa proizilazi da je žalilac blagovremeno uložio prigovor koje je ožalbenim rešenjem odbijen kao neosnovan.

  Prema odredbi člana 17. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine (prečišćen tekst) (''Službeni glasnik RS'', br. 29 od 09. aprila 2012. godine) stavom 1. propisano je da birački odbor ne sme vršiti nikakva dopisivanja ili druge promene u izvodima iz biračkog spiska; prema stavu 2. ovog člana, Birački odbor neće dozvoliti da glasa lice koje nije upisano u birački spisak, a prema stavu 3. istog člana da za slučaj da neki birači nisu upisani u sve izvode iz biračkog spiska (na primer, lica koja glasaju na izabranom mestu glasanja ili interno raseljena lica upisana su u izvod iz biračkog spiska za izbore na narodne poslanike u Narodnu skupštinu, ali nisu upisana u izvod iz biračkog spiska za izbore za opštinske odbornike), oni mogu da glasaju samo na onim izborima za koje su upisani u izvod iz biračkog spiska.

  Prema odredbi člana 71. Zakona o izboru narodnih poslanika (''Službeni glasnik RS'', br. 35/01...101/05), a koji se shodno primenjuje na osnovu odredbe člana 58. Zakona o lokalnim izborima, stavom 1. propisano je da se na dan izbora ne mogu vršiti nikakve promene u izvodima biračkih spiskova, a prema stavu 2. ovog člana, ako se postupi protivno odredbi stava 1. ovog člana, birački odbor se raspušta, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

  Kod ovakvog stavanja stvari, Izborna komisija grada Sombora, postupila je suprotno članu 71. Zakona o izboru narodnih poslanika kada je odbila prigovor kao neosnovan, te je žalba usvojena na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.

  Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.

  Postupajući po prigovoru Dragana Nenadova, ovlašćenog lica izborne liste Lige socijaldemokrata Vojvodine-Nenad Čanak, Upravni sud je našao da je prigovor osnovan, s obzirom da je u postupku po na nesumnjiv način utvrđeno da je bilo nepravilnosti u radnjama biračkog odbora, na koje se ukazuje. Činjenično stanje je utvrđeno na bazi Izvoda iz jedinstvenog biračkog spiska za biračko mesto 18 Mesna zajednica „Selenča“ u Somboru, kao i zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata za izbor odbornika Skupštine grada Sombor za biračko mesto 18 Mesna zajednica „Selenča“. Ovako utvrđeno činjenično stanje pogrešno je cenila Izborna komisija kada je odlučivala po prigovoru.

  Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, sud je primenom odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u stavu I dispozitiva presude, a na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u stavu II, III i  IV dispozitiva presude, nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši izbornu stvar.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 11.05.2012. godine, u 12 časova i 10 minuta, III-2 Už. 181/12

 

Zapisničar                                                  Predsednik veća-sudija
Mirela Kostadinović,s.r.                           Mirjana Cvetković,s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

AM