16.05.2012.

Presuda III-12 UŽ 394-12 od 16.05.2012.-zaštita izbornog prava

 

Republika Srbija

 

UPRAVNI SUD

 

ODELJENJE U NOVOM SADU

 

III-12 Už. 394/12

 

 

16.05.2012. godine

 

B e o g r a d

 

 

U IME NARODA

 

 

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dušanke Marjanović, predsednika veća, mr Zorana Reljića i Zorice Kitanović, članova veća, sa sudskim savetnikom Ksenijom Ivanović, kao zapisničarem, odlučujući po žalbi Karola Werlea, kandidata za odbornika na Izbornoj listi ''Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak'', izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Bački Petrovac broj 020-1-115/2012 od 8.5.2012. godine, u pravnoj stvari zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 16.05.2012. godine, u 14,00 časova, doneo je

 

 

P R E S U D U

 

 

Žalba SE ODBIJA.

 

 

O b r a z l o ž e nj e

 

 

 

Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor Karola Werlea, kandidata za odbornika, od dana 7.5.2012. godine na utvrđeni broj glasova Lige socijaldemokrata Vojvodine na lokalnoj listi za biračko mesto br. 6. u Gložanu.

 

Karol Werle, kandidat za odbornika na Izbornoj listi ''Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak'', podneo je neposredno Osnovnom sudu u Novom Sadu žalbu radi poništaja rešenja Izborne komisije opštine Bački Petrovac, 020-1-115/2012 od 8.5.2012. godine. Preporučenom pošiljkom od 10.5.2012. godine, navedena žalba je dostavljena Upravnom sudu, kao stvarno nadležnom za postupanje po istoj. Žalba je u Upravnom sudu primljena dana 14.5.2012. godine, u 9,12 časova. U žalbi se navodi da je ožalbenim rešenjem neopravdano odbijen prigovor žalioca da se izvrši ponovno prebrojavanje glasačkih listića na biračkom mestu broj 6 Gložane, jer rezultati o radu biračkog odbora nisu tačni i ne slažu se sa podatkom o broju glasova do kojih je došao podnosilac žalbe. Predloženo je da se ožalbeno rešenje ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da se žalba uvaži i ožalbeno rešenje preinači tako da se obaveže Izborna komisija opštine Bački Petrovac da izvrši ponovno brojanje glasova sa biračkog mesta broj 6 u Gložanu.

 

 

U odgovoru na žalbu, dostavljenom Upravnom sudu sa spisima predmeta dana 15.5.2012. godine u 19,25 časova, Izborna komisija opštine Bački Petrovac predlaže da Sud odbije žalbu iz razloga navedenih u ožalbenoj odluci.

 

 

Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 34/10 – Odluka US i 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.

 

 

U obrazloženju osporenog rešenja navedeno je da, prema zapisniku o radu biračkog odbora sa glasačkog mesta broj 6,članovi biračkog odbora sa tog biračkog mesta nisu imali primedbi i da je zapisnik potpisan od strane članova i zamenika članova u stalnom i proširenom sastavu na tom biračkom mestu, među kojima su bili i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine. Takođe je navedeno da članovi Izborne komisije opštine Bački Petrovac zaduženi za prijem izbornog materijala za lokalne izbore, prilikom primopredajeistog posle sprovedenog glasanja za izbor odbornika, nisu imali primedbi, a što je utvrđeno na osnovu zapisnika o primopredaji materijala. Prilikom prijema izbornog materijala od biračkog odbora broj 6, izvršena je matematičko-logička kontrola ispravnosti podataka unetih u predmetni zapisnik i, u okviru toga izvršeno prebrojavanje broja primljenih neupotrebljenih glasačkih listića, nakon čega je od strane predstavnika izborne komisije i biračkog odbora konstatovano da je broj neupotrebljenih listića 358, što je predsednik tog odbora svojim potpisom potvrdio, a sa čim se složio i član IK u proširenom sastavu imenovan ispred izborne komisije Izborne liste ''Liga socijaldemokrata Vojvodine - Nenad Čanak''. Izborna komisija, odlučujući po prigovoru i zahtevu za ponovnim prebrojavanjem glasova u zapečaćenim kovertama isti nije usvojila, jer za navedeni predlog nije glasala potrebna većina članova Komisije.

 

 

Po oceni Upravnog suda, navodima žalbe se, s obzirom na stanje u spisima predmeta, ne dovodi u pitanje pravilnost ožalbenog rešenja. Ovo stoga što iz zapisnika o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 6, u opštini Bački Petrovac, proizlazi da su, bez primedbi članova tog biračkog odbora, uključujući i predstavnike izborne liste podnosioca prigovora, u zapisnik uneti podaci koji se odnose na broj primljenih glasačkih listića, broj neupotrebljenih, nevažećih i važećih glasačkih listića, te da je na osnovu tih podataka izvršena raspodela broja glasova koje su izborne liste dobile, a koja odgovara stanju navedenom u zapisniku. Sledom navedenog, Sud je ocenio da se navodima žalbe do dovodi u sumnju zakonitost utvrđivanja izbornih rezultata na glasačkom mestu broj 6 u opštini Bački Petrovac.

 

 

Sa iznetih razloga, Upravni sud je, na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

 

 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU

 

Dana 16.05.2012. godine, u 14,00 časova, III-12 Už. 394/12

 

Zapisničar                                    Predsednik veća-sudija

Ksenija Ivanović,s.r.                  Dušanka Marjanović,s.r.

 

 

Za tačnost otpravka

 

Upravitelj pisarnice

 

Dejan Đurić

 

 

OI-2012