17.05.2012.

Presuda II-4 Už. 399-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD 
II-4 Už. 399/12
17.05.2012. godine
B e o g r a d

 


U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudijskim pomoćnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi žalilaca Vladimira Veljkovića iz Babušnice, ul. Partizanska br. 6, Miljana Slavkovića iz sela Draginac, Babušnica i Milovana Blagojevića iz sela Draginac, Babušnica,  kandidata za odbornike Skupštine Opštine Babušnica sa Izborne liste „Izbor za bolji život-Boris Tadić“, radi poništaja rešenja Opštinske izborne komisije Babušnica, broj: 013-28/2012 od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u postupku utvrđivanja rezultata izbora, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 17.05.2012. godine u 16,20 časova, doneo je 

P R E S U D U

              Žalba SE ODBIJA.
  
Ob r a z l o ž e nj e

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor žalilaca, kojim se traži poništaj izbora na biračkom mestu br. 44 – Bratiševac i Resnik, zbog uskraćivanja prava četvorici birača da glasaju van biračkog mesta, a što je imalo uticaja na ukupne rezultate izbora za odbornike u Skupštini Opštine Babušnica i utvrđivanje ukupnih rezultata izbora za odbornike iz Zapisnika Izborne komisije od 07. maja 2012. godine, kako je navedeno u dispozitivu ožalbenog rešenja.


Žalbom podnetom Upravnom sudu 11.05.2012. godine  u 09,00 časova poštom preporučeno, koja je u Sudu primljena 14.05.2012. godine, žalioci ističu da su prigovarali na usvajanje zapisnika od strane Opštinske izborne komisije Babušnica, kojim je ova komisija utvrdila rezultate izbora za odbornike Skupštin Opštine Babušnica i utvrdila broj mandata za pojedine izborne liste. Smatraju da je povređeno izborno pravo četvoro birača na biračkom mestu br. 44 - Bratiševac i Resnik, s obzirom da na tom biračkom mestu nije omogućeno tim biračima da glasaju van biračkog mesta,  što je njihivo izborno pravo, te da Birački odbor, kao i Izborna komisija nisu u dovoljnom broju obezbedili potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta. Smatraju da su razlozi Komisije iz obrazloženja ožalbenog rešenja proizvoljni, da se sastoje u pretpostavkama i konstrukcijama, da nisu potkrepljeni dokazima, te da je trebalo, u svakom slučaju, primedbe članova Biračkog odbora, unete u Zapisnik o sprovođenju izbora i utvrđivanju rezultata glasanja na navedenom biračkom mestu tretirati kao prigovor na taj zapisnik, koji je trebalo posebno raspraviti na Komisiji i o tome doneti odluku, a od koje odluke bi zavisilo utvrđivanje ukupnih rezultata izbora za odbornike Skupštine Opštine Babušnica. Komisija se, međutim, ovim primedbama uopšte nije bavila i nije ih tretirala kao prigovor, iako to suštinski jeste, pa stoga žalioci predlažu da Sud izvrši uvid u sve spise predmeta ove izborne stvari, te da nakon toga usvoji žalbu i poništi glasanje na biračkom mestu br. 44 – Bratiševac i Resnik, nakon čega bi izbori na ovom biračkom mestu bili ponovljeni, čime bi se otklonile nepravilnosti, a samim tim omogućilo i zakonito utvrđivanje ukupnih rezultata izbora.

Opštinska izborna komisija je 17.05.2012. godine u 09,40 časova Upravnom sudu dostavila spise predmeta ove izborne stvari, kao i odgovor na žalbu, u kome navodi da odredba člana 15. stav 1. tačka 1. Zakona o lokalnim izborima, kojom je propisano da se izborna komisija stara o zakonitosti sprovođenja izbora za odbornike, ne podrazumeva da komisija mora svaku primedbu biračkog odbora, koja je uneta u zapisnik sa biračkog mesta, obavezno da razmatra kao prigovor i da o njoj donosi odluku kao po prigovoru, koji zapravo predstavlja poseban pravni lek, propisan odredbom člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima. Stoga ostaje kod navoda obrazloženja ožalbenog rešenja.

Odlučujući o podnetoj žalbi, shodnom primenom odredaba zakona kojim se uređuje postupak u upravnim sporovima, a na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i kao i svih spisa predmeta ove izborne stvari, Upravni sud nalazi da je žalba blagovremena, da je izjavljena od ovlašćenog lica i da je neosnovana.

Po oceni Upravnog suda, Opštinska izborna komisija Babušnica je pravilno odlučila kada je ožalbenim rešenjem odbila prigovor žalilaca, pravilno zaključujući da se ne mogu osporavati ukupni rezultati izbora za odbornike Skupštine Opštine Babušnica, budući da na Zapisnik o sprovođenju izbora i utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu br. 44 -  Bratiševac i Resnik, a koji se nalazi u spisima predmeta  koje je Komisija dostavila Sudu, nije izjavljen prigovor, već su članovi Biračkog odbora na ovom biračkom mestu u Zapisnik uneli konstataciju, odnosno primedbu da nekim biračima, odnosno da za četvoro birača nisu obezbeđenje potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta, te da u tim primedbama nije precizno izneto kada su se ovi birači javili Biračkom odboru sa zahtevom da im se omogući takav način glasanja, te od kakvog su značaja konkretne primedbe na same rezultate glasanja. Osim toga, u spisima se nalazi i Zapisnik o radu Opštinske izborne komisije Babušnica na utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine Opštine Babušnica, održanih 06. maja 2012. godine, iz koga se vidi da je potpisan od strane svih članova ove Komisije, te da oni nisu imali primedbi na utvrđivanje rezultata izbora, pa samim tim ni na rezultate glasanja na konkretnom biračkom mestu.
  
Odredbom člana 35. stav 1. Zakona o lokalnim izborima propisano je da po završenom glasanju birački odbor pristupa utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu.

Odredbom člana 36. stav 1. istog Zakona propisano je da birački odbor, po utvrđivanju rezultata glasanja, u zapisnik o svom radu unosi: broj primljenih glasačkih listića, broj neupotrebljenih glasačkih listića, broj nevažećih glasačkih listića, broj važećih glasačkih listića, broj glasova datim za svaku izbornu listu, broj birača prema izvodu iz biračkog spiska i broj birača koji su glasali. Stavom 2. ovog člana propisano je da se u zapisnik o radu biračkog odbora unose i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje. Stavom 3. ovog člana propisano je da zapisnik o radu biračkog odbora potpisuju svi članovi biračkog odbora.

Stoga je, po oceni Suda, pravilno stanovište Komisije da, u konkretnom slučaju, kad je u pitanju sprovođenje i utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu br. 44 -  Bratiševac i Resnik, konkretne primedbe članova biračkog odbora, o činjenicama koje bi mogle biti od značaja za glasanje, nemaju pravni karakter prigovora, kao zakonom propisanog pravnog leka, jer je sprovođenje izbora i utvrđivanje pojedinačnih rezultata glasanja na konkretnom biračkom mestu bilo moguće osporavati posebnim prigovorom nekog  iz kruga lica koje predviđa odredba člana 51. Zakona o lokalnim izborima, te se, iz navedenih razloga, ne mogu osporavati ukupni rezulati izbora za odbornike Skupštine Opštine Babušnica, utvrđeni Zapisnikom Komisije od 7.5.2012. godine u 19,00 časova.

Na osnovu svega navedenog, Upravni sud nalazi da žalba nije osnovana, pa je na osnovu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, a koja se shodno primenjuje na osnovu odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, žalbu odbio, odlučujući kao u dispozitivu ove presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 17.05.2012. godine, 16,20 časova, II-4 Už. 399/12

Zapisničar                            Predsednik veća-sudija
Sandra Gazetić,s.r.              Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

RR