18.05.2012.

Presuda II-2 Už.492 -12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija
  UPRAVNI SUD
Odeljenje u Nišu
  II-2 Už 492/12
17. maj 2012. godine
        B e o g r a d

        

U IME NARODA


                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Dese Simić,  predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragana Jovanovića, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, zapisničarem, odlučujući o žalbi Rajka Nikolića, iz Kuršumlije, Karađorđeva 21, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS)  - Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) – Jedinstvena Srbija (JS), protiv rešenja Izborne komisije Opštine Kuršumlija, broj I-013-129/2012 od 14. maja 2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj 17. maja 2012. godine, u 17,30 časova, doneo je



P R E S U D U

             Žalba SE USVAJA, PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije Opštine Pantelej, broj 013-92/2012-112 od 8. maja 2012. godine Opštine Kuršumlija, broj I-013-129/2012 od 14. maja 2012. godine i rešava:

            USVAJA SE prigovor Rajka Nikolića, iz Kuršumlije, Karađorđeva 21, ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS)  - Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) – Jedinstvena Srbija (JS), podnet 14. maja 2012. godine u 10,45 Izbornoj komisiji Opštine Kuršumlija.

           PONIŠTAVAJU SE izbori  za odborike Skupštine Opštine Kuršumlija na biračkom mestu broj 7 – Miloje Zakić u Opštini Kuršumlija, zbog nepravilnosti u sprovođenju izbora.

          RASPUŠTA SE birački odbor i PONAVLJA SE glasanje na tom biračkom mestu.



O b r a z l o ž e nj e

  
Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Rajka Nikolića ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS)  - Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) – Jedinstvena Srbija (JS), podnet zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora za odbornike Skupštine Opštine Kuršumlija na biračkom mestu broj 7 – Miloje Zakić u Opštini Kuršumlija.     
  
U žalbi podnetoj preporučenom pošiljkom, 15. maja 2012. godine u 13,10 časova, koja je u Upravnom sudu primljena 16. maja 2012. godine u 9,21 časova, žalilac osporava zakonitost ožalbenog rešenja, navodeći da je uvidom u izborni materijal utvrdio da je Izborna komisija ispravljala podatke na zapisniku sa tog biračkog mesta, kao i da nije sporno da su u glasačkoj kutiji nađena 3 glasačka listića više od broja birača koji su glasali. Dodaje da je nepravilnost u pogledu većeg broja glasačkih listića nađenih u glasačkoj kutiji konstatovana i u zapisniku sa tog biračkog mesta, a to je bio razlog da Izborna komisija poništi glasanje na biračkom mestu. Predlaže da se žalba usvoji, poništi ožalbeno rešenje, utvrdi povreda izbornog prava, raspusti birački odbor i naloži ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 7 u Opštini Kuršumlija.
  
Izborna komisija Opštine Kuršumlija je 11. maja 2012. godine u 14,46 časova dostavila Upravnom sudu odgovor na žalbu sa spisima predmeta. U odgovoru na žalbu Izborna komisija navodi da je na sednici održanoj 14. maja 2012. godine razmatran prigovor podnosioca žalbe i da je utvrđeno da je birački odbor na biračkom mestu broj 7 u glasačkoj kutiji našao 3 glasačka listića koji su očigledno fotokopije, što je konatatovano i na zapisniku biračkog odbora sa tog biračkog mesta. Dodaje da je Izborna komisija te listiće dopstavila policijskoj stanici uz odgovarajuće obaveštenje. Predlaže da Sud odbije žalbu. 
  
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi na osnovu člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, („Službeni glasnik RS“, broj 129/07,... i 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana. 
  
Uvidom u dostavljene spise predmeta, u kojima se nalazi original Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine Opštine Kuršumlija za biračko mesto broj 7, proizlazi da je na  zapisniku više puta precrtavan broj glasačkih listića koji se nalazi u glasačkoj kutiji i broj važećih glasačkih listića, odnosno u delu gde se navode izborne liste i broj glasova koje su one dobile, što je overeno potpisom dva lica, kao i da je na zapisniku konstatovano da su u glasačkoj kutiji nađena tri glasačka listića viška, za koje se navodi da su očigledna fotokopija. Nadalje, u spisima se nalazi žaliočev prigovor na rezultate glasanja na biračkim mestima 7, zapisnik sa sednice Izborne komisije od 14. maja 2012. godine, na kojoj je doneta odluka da se odbije žaliočev prigovor. Nadalje, iz spisa proizilazi da je žalilac blagovremeno uložio prigovor koji je ožalbenim rešenjem odbijen.
  
Prema odredbi člana 30. u vezi sa članom 31. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine - prečišćen tekst („Službeni glasnik RS“, broj 29 od 9. aprila 2012. godine) propisan je postupak utvrđivanja rezultata glasanja na izborima za odbornike u skupštinu opštine. A, prema odredbi člana 39. stav 1. istog pravila, broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji jednak je zbiru broja nevažećih glasačkih listića i broja važećih glasačkih listića . 
  
Kod ovakvog stanja stvari očigledno je da su u zapisniku biračkog odbora na biračkom mestu 7 postojale nepravilnosti, na koje je žalilac opravdano ukazivao u prigovoru. Ispravka koju je birački odbor učinio na pomenutom zapisniku u pogledu broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji i broja važećih glasačkih listića, odnosno u delu gde se navode izborne liste i broj glasova koje su one dobile.  
  
Kako je Izborna komisija gradske Opštine Kuršumlija ožalbenim rešenjem odbila žaliočev prigovor, umesto da postupi u smislu člana 53. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, Sud je usvojio žalbu na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.
  
Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporenu odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.
  
Postupajući po prigovoru Rajka Nikolića ovlašćenog lica podnosioca Izborne liste „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS)  - Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) – Jedinstvena Srbija (JS), Upravni sud je našao da je prigovor osnovan, s obzirom da je u postupku na nesumnjiv način utvrđeno da je bilo nepravilnosti u radnjama biračkog odbora, na koje se ukazuje. 
  
Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, Sud je primenom odredbe člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u stavu I dispozitiva presude, a na osnovu odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima odlučio kao u stavu II, III i  IV dispozitiva presude, nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši izbornu stvar.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 17. maja 2012. godine, u 17,30 časova, II-2 Už 492/12

Zapisničar                           Predsednik veća-sudija
Sandra Gazetić,s.r.                     Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
RR