17.05.2012.

Presuda II-2 Už.450 -12 - zaštita izbornog prava

    Republika Srbija
     UPRAVNI SUD
     Odeljenje u Nišu
      II-2 Už. 450/12
  17. maj 2012. godine
         B e o g r a d


        
U IME NARODA


                       
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Desa Simić, predsednika veća, Tomislava Medveda i Dragan Jovanović, članova veća, sa sudskim savetnikom Sandrom Gazetić, kao zapisničarem, rešavajući o žalbi Izborne liste „Koalicija Pokrenimo Niš – Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije – BK, Pokret socijalista”, izjavljenoj preko ovlašćenog lica Dejana Andrejevića, iz Niša, Radoja Dakića 43/44, protiv rešenja Gradske izborne komisije Grada Niša, broj 013-301/2012-1 od 12. maja 2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana  17. maja 2012. godine u 13,40 časova, doneo je

          
P R E S U D A  

            Žalba SE ODBIJA.

                                                
O b r a z l o ž e nj e 
  

Ožalbenim rešenjem odbačen je, kao neblagovremen, prigovor podnosioca izborne liste „Koalicija Pokrenimo Niš – Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije – BK, Pokret socijalista”, broj 013-301/2012 od 11. maja 2012. godine, podnet Gradskoj izbornoj komisiji Niš 11. maja 2012. godine u 19,45 časova.

U blagovremenoj žalbi podnetoj poštom preporučeno dana 14. maja 2012. godine u 10,05 časova, a koja je primljena u Upravnom sudu 15. maja 2012. godine u 9,49 časova, žalilac ističe da je uvidom u izborni materijal sa biračkog mesta broj 19 gradske Opštine Pantelej 10. maja 2012. godine, u periodu od 14 do 20 časova, a shodno članu 32. Zakona o lokalnim izborima, utvrđeno da je za to biračko mesto, u materijalu koji je pregledan, veći broj glasačkih listića od broja birača koji su glasali, a da se broj neiskorišćenih glasačkih listića i broj primljenih glasačkih listića razlikuje od broja koji je žalilac utvrdio. Ukazuje da je blagovremeno podneo prigovor Gradskoj izbornoj komisiji, kojim je predložio da Komisija usvoji njegov prigovor na osnovu čl. 35. Zakona o lokalnim izborima, raspusti birački odbor, imenuje novi, a da glasanje na ovom mestu ponovi. Smatra da početak roka za isticanje prigovora treba da počne od momenta saznanja žalioca za nepravilnosti u izbornom postupku, tj. Od 10. maja 2012. godine, obzirom da je saznanje za nepravilnosti nastupilo momentom naknadnog uvida u zapisnike i brojanjem izbornog materijala koji se nalazi kod Gradske izborne komisije, shodno članu 32. Zakona o lokalnim izborima. Navodi da Gradska izborna komisija jednostrano tumači odredbe člana 52. Zakona o lokalnim izborima i kao rok za podnošenje prigovora uzima rok od 24 časa od dana kada je odluka doneta kao neosnovana i suprotna zakonu, jer je Gradska izborna komisija morala da računa vreme od 24 časa kada je izvršena povreda ili radnja, nakon naknadnog uvida žalioca. Predlaže Upravnom sudu da uvaži žalbu, ukine ožalbeno ršenje i meritorno donese odluku i poništi rezultate glasanja sa biračkog mesta broj 19 gradske Opštine Pantelej izbora za odbornike Skupštine Grada Niša, te naloži raspisivanje ponovnih izbora na tom biračkom mestu.

U odgovoru na žalbu, koji je dostavljen ovome sudu sa spisima predmeta  16. maja 2012. godine u 23,12 časova, Gradska izborna komisija Grada Niša je navela da su navodi žalioca neosnovani, a doneto rešenje na zakonu zasnovano. Ostaje pri svim navodima iz obrazloženja ožalbenog rešenja i predlaže da Upravni sud po sprovedenom postupku i izvršenom uvidu u spise, žalbu odbije.

Odlučujući o podnetoj žalbi “Koalicije Pokrenimo Niš – Srpska napredna stranka, Nova Srbije, Pokret snaga Srbija – BK, Pokret socijalista”, Upravni sud je ocenom
navoda žalbe, odgovora na žalbu, kao i svih spisa predmeta ove izborne stvari dostavljenih uz žalbu i odgovora na žalbu, našao da je žalba žalioca nije osnovana.
  
Prema stanju u spisima predmeta i obrazloženju ožalbenog rešenja proizlazi da je Gradska izborna komisija Grada Niša, odbacila prigovor zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora za odbornike Skupštine grada Niša na biračkom mestu broj 19 gradske Opštine Pantelej, nalazeći da je prigovor neblagovremeno podnet. Ovo sa razloga što je postupak sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora na navedenom biračkom mestu završen 7. maja 2012. godine, a rok za podnošenje prigovora je 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust, a da je prigovor podnet 11. maja 2012. godine, odnosno posle isteka roka propisanog članom 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima.

Odredbom člana 52. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, broj 129/07,... i 54/11), propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da ponese prigovor izbornoj komisiji jedinici lokalne samouprave zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora. Prigovor se podnosi u roku od 24 časa od dana kada je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust.

Kako iz samih navoda podnete žalbe i priloženog ožalbenog rešenja od 12. maja 2012. godine, proizlazi da je Gradskoj izbornoj komisiji Niš, dana 11. maja 2012. godine u 19,45 časova, podnet prigovor podnosioca Izborne liste “Koalicije Pokrenimo Niš – Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije – BK, Pokret socijalista”, zbog nepravilnosti u postupku sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora za odbornike Skupštine Grada Niša na biračkom mestu broj 19 gradske Opštine Pantelej, a da su rezultati glasanja sa tog biračkog mesta utvrđeni zapisnikom o radu Gradske izborne komisije Niš utvrđivanju rezultata izbora za odbornike Skupštine Grada Niša održanih 6. maja 2012. godine, na sednici održanoj 7. maja 2012. godine u 18,00 časova i  objavljeni u “Službenom listu grada Niša” broj 35 od 7. maja 2012. godine. Na taj zapisnik predstavnik žalioca u Gradskoj izbornoj komisiji Niš nije imao primedbi. Stoga i Sud nalazi da je, u smislu navedene odredbe člana 52. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, žaliočev prigovor podnet neblagovremeno.

Cenjeni su i navodi žalbe kojima se osporava rok za podnošenje prigovora od 24 časa, pa sud nalazi da je isti neosnovan sa razloga iznetih u obrazloženju ožalbenog rešenja, koje kao pravilne i na zakonu zasnovane prihvata i ovaj sud.
  
Iz navedenih razloga, na osnovu ovlašćenja iz odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, uz shodnu primenu odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”, broj 111/09), odlučeno je kao u dispozitivu presude.


        
PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana 17. maja 2012. godine, u 13,40 časova, II-2 Už. 450/12

Zapisničar                                      Predsednik veća-sudija
Sandra Gazetić,s.r.                          Desa Simić,s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
RR