15.05.2012.

Presuda 6 Už. 360-12 -zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
6  Už. 360/12
15.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća,  LJiljane Jevtić i LJiljane Maksimović, članova veća, sa sudskim savetnikom Vesnom Otašević, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi birača Predraga Stevanovića, iz Sokobanje, ulica Branka Radičevića br. 8, izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije Sokobanja broj: 013-5-145/12 od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.05.2012. godine u 10,50 časova, doneo je

P R E S U D U

                 Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e 

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor Predraga Stevanovića iz Sokobanje, kandidata za odbornika sa izborne liste “Čedomir Jovanović-Preokret” Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, podnet dana 07.05.2012. godine u 18,54 časova, koji se odnosi na srodstvo članova biračkog odbora u proširenom sastavu na biračkom mestu broj 10 Mesna kancelarija “Jezero”, kao neosnovan.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu preporučenom pošiljkom dana 11.05.2012. godine u 07,45 časova, koja je primljena u sud 12.05.2012. godine u 12,40 časova, žalilac ukazuje da na biračkom mestu broj 10 Mesna kancelarija “Jezero”, postoji srodstvo (otac i kćerka) između članova, odnosno zamenika članova biračkog odbora na navedenom biračkom mestu i to Jovica Gavrilović, koga je predložila DSS i Dragana Živanović, predložena od strane liste “Izbor za bolji život”. U žalbi navodi da Zakonom o izboru narodnih poslanika je propisano da RIK obrazuje biračke odbore i imenuje predsednika i članove biračkog odbora, pri čemu je dužna da primeni član 30. tog zakona kojim je u stavu 2. decidirano utvrđeno koja lica međusobno u srodstvu ne mogu biti u istom biračkom odboru, a ako se to dogodi taj birački odbor se raspušta i glasanje se ponavlja. Iz ovoga proizlazi da Jovica Gavrilović i Dragana Živanović nisu mogli biti zajedno u biračkom odboru broj 10 Mesna kancelarija “Jezero”, na teritoriji opštine Sokobanja, zato što su otac i kćerka. Smatra da ne može biti od uticaja činjenica, koju navodi Opštinska izborna komisija Sokobanja, da ovi članovi nisu bili prisutni na otvaranju i zatvaranju biračkog mesta, zato što su na drugi način učestvovali u radu biračkog odbora, niti je bitno što u zapisniku nema primedbe na ovu okolnost. Kao dokaz za postojanje povrede u sastavu biračkog odbora uz žalbu dostavlja rešenja o obrazovanju proširenog sastava i izjave birača koji tvrde da su Jovica Gavrilović i Dragana Živanović otac i kćerka. Sa navedenih razloga predlaže da sud usvoji žalbu, raspusti navedeni birački odbor i naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Sokobanja na biračkom mestu broj 10 Mesna kancelarija “Jezero”.

Opštinska izborna komisija Sokobanja sudu je dostavila odgovor na žalbu i sve spise vezane za ožalbeno rešenje dana 14.05.2012. godine u 14,19 časova.

Odlučujući na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), o podnetoj žalbi, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

Prema stanju u spisima predmeta, ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor žalioca koji se odnosi na povrede izbornog prava na biračkom mestu broj 10 Mesna kancelarija “Jezero”, zbog učešća oca i kćerke Jovica Gavrilovića i Dragane Živanović u radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu. Postupajući po prigovoru, Izborna komisija opštine Sokobanja, na osnovu uvida u zapisnik o radu biračkog odbora, je utvrdila da je Jovica Gavrilović evidentiran kao prisutan, a da se Dragana Živanović ne nalazi na popisu evidencije prisutnih ni prilikom otvaranja biračkog mesta, niti prilikom zatvaranja biračkog mesta, a uvidom u rešenja o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora, u proširenom sastavu, za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine, za biračko mesto broj 10 Mesna kancelarija “Jezero”, na teritoriji opštine Sokobanja 02 broj 013-422/12 od 30.04.2012. godine, utvrđeno je da je Jovica Gavrilović imenovan za člana kao predstavnik podnosioca izborne liste “Demokratska stranka Srbije-Vojislav Koštunica”, a Dragana Živanović kao predstavnik podnosioca izborne liste “Izbor za bolji život-Boris Tadić”. Takođe, uvidom u pomenuti zapisnik, utvrđeno je da članovi biračkog odbora nisu imali primedbe na sastav biračkog odbora.

Imajući u vidu navedeno, Upravni sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano i da su neosnovani navodi žalbe koji se odnose na neregularnost sprovedenih izbora na biračkom mestu 10 Mesna kancelarija “Jezero”, Sokobanja, s obzirom da iz zapisnika o radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu od 06.05.2012. godine i izveštaja o prisutnosti članova biračkog odbora, proizlazi da se Dragana Živanović ne nalazi na popisu evidencije prisutnih ni prilikom otvaranja biračkog mesta, niti prilikom zatvaranja biračkog mesta, pa time nije učinjena povreda postupka u sprovođenju izbora predviđena članom 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS” br. 35/2000 ... 36/2011).

Ovo posebno kada se ima u vidu da je rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu, za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine za biračko mesto broj 10 Mesna kancelarija “Jezero”, na teritorji opštine/grada Sokobanja, donela Republička izborna komisija dana 30.04.2012. godine i to rešenje 02 broj: 013-422/12, saglasno članu 19. i članu 23. stav 2. Uputstva za sprovođenje izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike raspisanih za 06. maj 2012. godine (“Službeni glasnik RS” br. 29/12), a ne Opštinska izborna komisija Sokobanje. Na ovo rešenje Republičke izborne komisije je mogao da se izjavi prigovor, a što u konkretnom slučaju nije učinjeno u roku od 24 časa od dana donošenja ovog rešenja, pa se sa tih razloga sastav biračkog odbora u proširenom sastavu ne može osporavati kod Opštinske izborne komisije Sokobanja.

Kako je na osnovu zapisnika o radu biračkog odbora utvrđeno da Dragana Živanović nije evidentirana kao pristuna ni prilikom otvaranja biračkog mesta, niti prilikom zatvaranja istog, iz čega proizlazi da se nije ni nalazila na biračkom mestu, to sud nalazi da je pravilan zaključak OIK Sokobanja da nije učinjena povreda izbornog postupka koja je od uticaja na regularnost sprovedenih izbora na ovom biračkom mestu.

Kako je žalba žalioca odbijena to nema zakonskog osnova da sud meritorno reši ovaj izborni spor u smislu člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, kako je to žalbom žalilac predložio.

Sa navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 15.05.2012. godine u 10,50 časova, 6  Už. 360/12

Zapisničar                                         Predsednik veća-sudija
Vesna Otašević, s.r.                        Živana Đukanović, s.r

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJ