15.05.2012.

Presuda 6 Už. 335-12 -zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
6  Už. 355/12
15.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA


Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća,  LJiljane Jevtić i LJiljane Maksimović, članova veća, sa sudskim savetnikom Vesnom Otašević, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi ovlašćenog lica Grupe građana “Dveri za život Velike Plane”, Dejana Stojanovića i Gorana Martinovića, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije opštine Velika Plana broj: 013-31-9/2012-I od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.05.2012. godine u 11,15 časova, doneo je

P R E S U D U 

                    Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e 

Ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor Grupe građana “Dveri za život Velike Plane” broj 013-31/2012-I od 07.05.2012. godine, koji se odnosi na nepravilnost prilikom sprovođenja izbora za izbor odbornika održanih 06.05.2012. godine na biračkom mestu broj 9 Osnovna škola “Trnovče”.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu preporučenom pošiljkom dana 11.05.2012. godine, koja je primljena u sud dana 12.05.2012. godine u 10,33 časova, žalioci ukazuju pre svega, da Opštinska izborna komisija Velika Plana, prigovor žalioca nije prosledila Republičkoj izbornoj komisiji, iako se isti odnosio na sve izbore raspisane za 06.05.2012. godine i samim tim izigrala je svoju zakonsku obavezu i onemogućila Republičku izbornu komisiju da rešava po primedbama na regularnost i zakonitost sprovođenja izbora za narodne poslanike. Pored toga, rešenje je doneto nakon isteka roka predviđenog za donošenje rešenja na blagovremeni prigovor predlagača. Žalioci ističu da Izborna komisija opštine Velika Plana je odbila navedeni prigovor uzimajući u obzir to da u zapisniku o radu biračkog odbora na izbornom mestu broj 9 Osnovna škola “Trnovče” nema upisanih primedbi, te da je uredno potpisan od strane članova biračkog odbora, odbijajući da prihvati izjavu iz priloga prigovora, kao naknadnu, u kojoj se navodi onemogućenost unošenja prigovora u zapisnik. Sam položaj članova biračkog odbora i postojanje neravnopravnosti koji je postojao, uzet je da je u skladu sa članom 9. Pravila o radu biračkih odbora za koordinisano sprovođenje svih izbora za 06.05.2012. godine, a zanemarile su se odredbe nadređenih zakonskih propisa kojima se oabvezuje ravnopravnost članova biračkog odbora. U prilogu žalbe dostavljena je izjava birača Srbe Ivanovića kojom se ukazuje na nepravilnosti tokom sprovođenja izbora na navedenom biračkom mestu. Nepravilnost koja se sastojala  u tome da su birači ispred biračkog mesta “animirani” od strane člana stalnog biračkog sastava Stokić Saše, na navedenom izbornom mestu, da glasaju za kandidata odbornika Slavišu Isailovića, Opštinska izborna komisija je procenila kao neprimerenu i neuobičajenu, ali ne i grubu i kao osnov za poništavanje glasanja, što je neprihvatljivo i u suprotnosti sa odredbama člana 69. Zakona o izboru narodnih poslanika. Sa navedenih razloga predlažu da sud žalbu usvoji i poništi ožalbeno rešenje.

Opštinska izborna komisija opštine Velika Plana sudu je dostavila odgovor na žalbu i sve spise vezane za ožalbeno rešenje dana 14.05.2012. godine u 15,20 časova.

Odlučujući na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), o podnetoj žalbi, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

Prema stanju u spisima predmeta, ožalbenim rešenjem odbijen je, kao neosnovan, prigovor Grupe građana “Dveri za život velike Plane” koji se odnosi na nepravilnsot prilikom sprovođenja izbora za izbor odbornika održanih 06.05.2012. godine, na biračkom mestu broj 9 Osnovna škola “Trnovče”. Postupajući po prigovoru, Izborna komisija opštine Velika Plana je u pogledu navoda podnosioca prigovora da je član biračkog odbora Stokić Saša “animirao” birače ispred biračkog mesta da glasaju za kandidata za odbornika Slavišu Isailovića, utvrdila da takav postupak jeste neprimeren i neuobičajen, ali da u konkretnom slučaju ne može uticati na slobodu u vršenju izbornog prava i time značajnije uticati na regularnost izbornog postupka na pomenutom biračkom mestu, budući da ne postoje indicije, niti podnosilac prigovora u istom navodi, da je u konkretnom slučaju došlo do sprečavanja ili primoravanja birača da glasa, pozivanju na odgovornost zbog glasanja, traženju da se birač izjasni za koga je glasao ili zašto nije glasao. U vezi navoda prigovora koji se odnose na onemogućavanje svim članovima biračkog odbora da broje i vrše selekciju glasačkih listića, nije došlo do povrede njihovih prava koja proističu iz članstva u biračkom odboru, odnosno da ukazana nepravilnost nije od uticaja na sprovođenje glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja, sa razloga što je članom 9.  stav 1. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS” br. 23/12), propisano da se članovi  biračkog odbora dogovaraju o podeli rada, a članom 29. stav 2. istih pravila, da utvrđivanju rezultata glasanja moru da prisustvuju svi članovi biračkog odbora. U pogledu navoda prigovora da je član u proširenom sastavu biračkog odbora Goran Milovanović insistirao da se sve nepravilnosti unesu u zapisnik o radu biračkog odbora, a koje niko od članova biračkog odbora u stalnom sastavu nije prihvatio, Izborna komisija opštine Velika Plana je našla da nisu od uticaja na postupak sprovođenja glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja, budući da je članom 36. stav 2. Zakona o lokalnim izborima predviđena mogućnost da svaki član biračkog odbora svoje primedbe i mišljenja koja su od značaja za glasanje iznese u prilogu koji čini sastavni deo zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja. Uvidom u zapisnik o radu navedneog biračkog mesta, utvrđeno je da je član biračkog odbora Goran Milovanović isti uredno potpisao i primio.

Imajući u vidu navedeno, Upravni sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano i da su neosnovani navodi žalbe koji se odnose na neregularnost sprovedenih izbora na biračkom mestu 9  Osnovna škola “Trnovče”, sa razloga što i po shvatanju Upravnog suda navodi kojima se ukazuje na grubu nepravilnost, a koja se sastoji u ”animiranju” glasača od strane člana stalnog sastava da glasaju za određenog kandidata za odbornika i obećanjima koja bi bila ispunjena za uzvrat, ne mogu se smatrati prinudom ili nezakonitim uticajem na volju birača, jer je birač shodno članu 54. Ustava Republike Srbije definisan kao punoletan i poslovno sposoban građanin Republike Srbije, za koga se opravdano može pretpostaviti da je u stanju da svoju volju formira samostalno, a eventualna agitovanja i obećanja ne mogu se smatrati nedozvoljenim radnjama koja ugrožavaju načela slobodnog, opšteg, jednakog i neposrednog izbornog prava. Takođe, i po shvatanju suda, saglasno odrdbi člaan 9. stav 1. i člana 29. stav 2. Pravila o radu biračkih odbora za kooridnirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine, ne postoji obaveza svih članova biračkog odbora da učestvuju u svim radnjama koje birački odbor obavlja,  pa tako i u postupku prebrojavanja glasanja, odnosno utvrđivanja rezultata glasanja, već samo obaveza njihovog prisustva. Kako je uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Velika Plana na biračkom mestu broj 9 Trnovče, utvrđeno je da je Goran Milovanović isti uredno potpisao, to su neosnovani i navodi prigovora da niko od članova biračkog odbora u stalnom sastavu nije prihvatio njegovo insistiranje da se sve nepravilnosti unesu u zapisnik o radu biračkog odbora, s obzirom na to da je odredbom člana 36. stav 2. Zakona o lokalnim izborima propisano da se u zapisnik o radu biračkog odbora unose i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosioca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista, kao i sve druge činjenice od značaja za glasanje, a iz navedneog zapisnika o radu biračkog odbora proizlazi da nisu unete nikakve primedbe niti mišljenja.

Činjenica da su žalioci uz žalbu priložili izjave Gorana Milovanovića i Srboljuba Ivanovića o nepravilnostima prilikom sprovođenja izbora za izbor odbornika na biračkom mestu broj 9 Osnovna škola “Trnovče”, nisu od uticaja na pravilnost i zakonitost ožalbenog rešenja, s obzirom da su date naknadno nakon održanih izbora 06.05.2012. godine, a u zapisniku o radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu nisu konstatovane nikakve nepravilnosti tokom glasanja birača i zapisnik su potpisali članovi biračkog odbora bez ikakvih primedbi.

Sud je cenio žalbene navode da Opštinska izborna komisija opštine Velika Plana prigovor žalioca nije dostavila Republičkoj izbornoj komisiji te da ožalbeno rešenje nije doneto u zakonom propisanom roku, no iste je ocenio kao neosnovane, sa razloga što je odredbom člana 95. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS” br. 35/2000 ... 36/11), propisano da se prigovor protiv odluke, radnje ili propusta biračkog odbora podnosi Republičkoj izbornoj komisiji, iz čega proizlazi da da se prigovor ne podnosi preko Opštinske izborne komisije, a to što je ožalbeno rešenje doneto nekoliko časova nakon propisanog roka, nije od bitnog uticaja na drugačije rešenje ove izborne stvari.

Sa navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“ broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 15.05.2012. godine u 11,15 časova, 6  Už. 355/12


Zapisničar                         Predsednik veća-sudija
Vesna Otašević, s.r.        Živana Đukanović, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJK