15.05.2012.

Presuda 6 Už. 224-12 -zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
6  Už. 224/12
15.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća,  LJiljane Jevtić i LJiljane Maksimović, članova veća, sa sudskim savetnikom Vesnom Otašević, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi ovlašćenog lica Koalicije Preokret, Bojana Tanasijevića, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije Gradske opštine Lazarevac broj: 013-83/2012-IK od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.05.2012. godine u 11,30 časova, doneo je

P R E S U D U

  I Žalba se USVAJA i PONIŠTAVA rešenje Izborne komisije Gradske opštine Lazarevac broj: 013-83/2012-IK od 09.05.2012. godine i rešava:

  II USVAJA se prigovor ovlašćenog lica Koalicije Preokret, Bojana Tanasijevića podnet dana 07.05.2012. godine u 20,52 časova i PONIŠTAVAJU  izbori za izbor odbornika u Skupštini gradske opštine Lazarevac na biračkom mestu broj 18 T.Š. ,,Dositej Obradović" br. 6.

  III RASPUŠTA se birački odbor na biračkom mestu broj 18 i glasanje na ovom biračkom mestu se ponavlja.

  IV NALAŽE se Izbornoj komisiji Gradske opštine Lazarevac da raspiše ponovne izbore za biračko mesto broj 18.
  

O b r a z l o ž e nj e

Ožalbenim rešenjem odbija se prigovor Koalicije Prekoret izjavljen na rad biračkog odbora i nepravilnost u izbornom postupku za izbor odbornika u Skupštinu gradske opštine Lazarevac na biračkom mestu broj 18, kao neosnovan. 

U žalbi podnetoj neposredno Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine u 18,56 časova, žalilac osporava postupanje Izborne komisije Gradske opštine Lazarevac, navodeći da na glasačkom mestu broj 18 u Gradskog opštini Lazarevac prilikom utrđivanja rezultata izbora utvrđeno je da u glasačkoj kutiji za izbor odbornika za Skupštinu gradske opštine Lazrevac postoji višak glasačkih listića, a osim toga zapisnik o radu biračkog odbora u delu koji se odnosi na utvrđivanje rezultata izbora i raspodelu glasova izbornim listama ne poklapa se sa onim što je u svom rešenju konstatovala opštinska izborna komisija. Kako su ove nepravilnosti mogle bitno uticati na izborni rezultat, predlaže da sud žalbu usvoji, poništi rešenje Opštinske izborne komisije Gradske opštine Lazarevac, usvoji prigovor, poništi izbore na biračkom mestu 18 opština Lazarevac i odredi ponavljanje izbora.

Izborna komisija Gradske opštine Lazarevac sudu je dostavila odgovor na žalbu i sve spise vezane za ožalbeno rešenje dana 14.05.2012. godine u 15,47 časova.

Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), ocenom ožalbenog rešenja, navoda žalbe, kao i svih spisa ove izborne stvari, Upravni sud je našao da je žalba osnovana.

Uvidom u dostavljene spise predmeta, u kojima se nalazi originalni zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika u Skupštinu gradske opštine Lazarevac na biračkom mestu broj 18 zgrada Tehničke škole Dositej Obradović 6, utvrđuje se da je na istom bilo nepravilnosti na koje žalilac opravdano ukazuje. Naime, u rubrici pod rednim brojem 18. članovi biračkog odbora nisu imali – imali su sledeće primedbe: upisana je primedba na broj glasačkih listića, da je brojanjem utvrđeno da je broj glasačkih listića veći (tj. višak) od predviđenog za jedan. Pored navedenog, upoređivanjem podataka iz navedenog zapisnika o radu biračkog odbora, u delu koji se odnosi na utvrđivanje rezultata izbora i raspodelu glasova izbornim listama i obrazloženja ožalbenog rešenja Izborne komisije Graske opštine Lazarevac od 09.05.2012. godine, utvrđuje se da postoje razlike u iskazanim brojevima.

Odredbom člana 35. stav 9. Zakona o lokalnim izborima propisano je da kada se utvrdi da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali, ili u glasačkoj kutiji nije nađen kontrolni listić, birački odbor se raspušta i imenuje novi, a glasanje na tom biračkom mestu se ponavlja.

Prema odredbi člana 30. u vezi sa članom 31. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine – prečišćen tekst (“Službeni glasnik RS” br. 29 od 09.04.2012. godine), propisan je postupak utvrđivanja rezultata glasanja na izborima za odbornike u skupštinu opštine. A, prema odredbi člana 38. stav 2. istog pravila, broj primljenih glasačkih listića jednak je zboru broja neupotrebljenih glasačkih listića i broja birača koji su glasali, pri čemu je, prema članu 37. stav 1. pravila, ukupan broj birača koji su glasali jednak broju birača koji su zaokruženi u izvodu iz biračkog spiska i posebnom izvodu iz biračkog spiska.

Kod ovakvog stanja stvari, očigledno je da je na glasačkom mestu broj 18 u Gradskoj opštini Lazarevac, prilikom utvrđivanja rezultata izbora, utvrđeno da u glasačkoj kutiji za izbor odbornika za Skupštinu gradske opštine Lazarevac postojao višak glasačkih listića, što je upisano kao primedba u zapisniku o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika u Skupštinu gradske opštine Lazarevac na biračkom mestu broj 18 zgrada Tehničke škole Dositej Obradović br. 6, a koji je potpisan od strane 12 članova biračkog odbora i na istom zapisniku pod tačkom 14. da je neupotrebljenih glasačkih listića precrtan broj 355 i upisan, dopunski, broj 349, koja ispravka nije overena pečatom izborne komisije, niti u spisima postoji bilo kakva odluka izborne komisije da su ispravke izvršene, a takođe brojčani podaci upisani u zapisniku u tačkama od 12. do zaključno sa 17. nisu identični sa podacima navedenim u ožalbenom rešenju. Izborna komisija Gradske opštine Lazarevac je odbila žaliočev prigovor, umesto da postupi u smislu člana 53. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, zbog čega je sud usvojio žalbu na osnovu člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima.

Odredbom člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, propisano je da kada nađe da osporena odluku treba poništiti, ako priroda stvari to dozvoljava i ako utvrđeno činjenično stanje pruža pouzdan osnov za to, sud može svojom odlukom meritorno rešiti izborni spor. Odluka suda u svemu zamenjuje poništeni akt.

Postupajući po prigovoru Dejana Tanasijevića, ovlašćenog lica Koalicije Preokret, Upravni sud je našao da je bilo nepravilnosti u radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine gradske opštine Lazarevac na biračkom mestu broj 18.

Sa iznetih razloga, nalazeći da je povređen zakon na štetu žalioca, sud je primenom odredbe člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, odlučio kao u dispozitivu presude, nalazeći da su se stekli uslovi da sud meritorno reši ovu izbornu stvar.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 15.05.2012. godine u 11,30 časova, 6  Už. 224/12


Zapisničar                                                Predsednik veća-sudija
Vesna Otašević,s.r.                                Živana Đukanović,s.r.

 

za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


LJK