15.05.2012.

Presuda 5 Už 362-12 -zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
5  Už. 362/12
15.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća, LJiljane Maksimović i LJiljane Jevtić, članova veća, sa sudskim savetnikom Vukicom Latinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi žalilje Ane Milanović iz Sokobanje, ulica Hristine Markišić br. 2, izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije Sokobanja broj 013-5-144/12 od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.05.2012. godine u 12,00 časova, doneo je

P R E S U D U

            Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e 

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor Ane Milanović iz Sokobanje, kandidata za odbornika sa izborne liste ,,Čedomir Jovanović-Preokret Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove”, podnet dana 07.05.2012. godine u 18,51 časova, koji se odnosi na srodstvo članova biračkog odbora u proširenom sastavu na biračkom mestu broj 9 Mesna kancelarija Jošanica, kao neosnovan.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu preporučenom pošiljkom 11.05.2012. godine u 07,45 časova, koja je primljena u ovom sudu 12.05.2012. godine u 12,03 časova, žalilja ukazuje da su na biračkom mestu broj 9 Mesna kancelarija Jošanica,  učestvovali u radu članovi biračkog odbora Dragan Nikolić i Jelena Pavlović, oboje predloženi od strane DSS, a nalaze se u srodstvu, odnosno oni su svekar i snaha. Smatra da su u tom slučaju ispunjeni uslovi iz člana 30. Zakona o izboru narodnih poslanika u vezi člana 58. Zakona o lokalnim izborima da se raspusti ovaj birački odbor, a glasanje na tom biračkom mestu ponovi. Predlaže da se žalba uvaži i sud reši umesto Izborne komisije opštine Sokobanja, tako što će ponoviti izbore na biračkom mestu broj 9 Mesna kancelarija Jošanica, a navedeni birački odbor raspustiti.

Opštinska izborna komisija opštine Sokobanja dostavila je sudu 14.05.2012. godine u 14,17 časova odgovor na žalbu sa spisima koji se odnose na ožalbeno rešenje.

Odlučujući na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), o podnetoj žalbi, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

Prema stanju u spisima predmeta, ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor žalilje, kao kandidata za odbornika sa izborne liste ,,Čedomir Jovanović-Preokret Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove”, koji je podnet 07.05.2012. godine, a odnosi se na nepravilnosti u radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 9 Mesna kancelarija Jošanica. Prema obrazloženju ožalbenog rešenja, na osnovu uvida u zapisnik  o radu biračkog odbora, utvrđeno je da su navedena lica evidentirana kao prisutna, a da su imenovana u sastav biračkog odbora u proširenom sastavu, rešenjem o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06. maj 2012. godine, za biračko mesto broj 9 Mesna kancelarija ,,Jošanica” opština Sokobanja,  donetim od strane Republičke izborne komisije 02 broj: 013-422/12 od 30.04.2012. godine. U ožalbenom rešenju se takođe navodi da prilikom kontrole pomenutog biračkog mesta od strane predsednika i sekretara Opštinske izborne komisije Sokobanja, predsednik biračkog odbora je dao informaciju da u biračkom odboru nema lica koja su u srodstvu u smislu člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika.

Imajući u vidu navedeno, Upravni sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano, te da su neosnovani navodi žalbe koji se odnose na neregularnost sprovedenih izbora na biračkom mestu 9 Mesna kancelarija Jošanica, s obzirom da je iz zapisnika o radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu od 06.05.2012. godine, sud  utvrdio da članovi biračkog odbora koji su učestvovali u radu biračkog odbora, i koji su se potpisali na ovom zapisniku, nisu konstatovali povrede postupka u sprovođenju izbora predviđenih članom 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS” br. 35/00 ... 36/11), a koji se shodno primenjuje na osnovu člana 58. Zakona o lokalnim izborima.

Ovo posebno kada se ima u vidu da je rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine za biračko mesto broj 9 Mesna kancelarija Jošanica donela Republička izborna komisija i to 02 broj: 013-422/12 od 30.04.2012. godine, a ne Opštinska izborna komisija opštine Sokobanja, pa je na rešenje Republičke izborne komisije o imenovanju članova biračkog odbora svako ovlašćeno lice predložene izborne liste moglo izjaviti prigovor i osporiti predložene članove biračkog odbora po osnovu srodstva, a što iz spisa predmeta sud utvrđuje da, u konkretnom slučaju, nije učinjeno. Stoga se sastav biračkog odbora u proširenom sastavu ne može osporavati kod Opštinske izborne komisije Sokobanja, koja i nije donela rešenje o imenovanju članova biračkog odbora u proširenom sastavu za ovo biračko mesto.

Kako je na licu mesta, na sam dan održava izbora na ovom biračkom mestu, propušteno da se od strane učesnika na glasanju na biračkom mestu ili od ovlašćenih lica podnosioca izbornih lista reaguje na nepravilnosti u sastavu biračkog odbora, a što proizlazi iz zapisnika o radu biračkog odbora, to je pravilan zaključak Opštinske izborne komisije Sokobanja da nije učinjena povreda izbornog postupka koja je mogla da utiče na regularnost sprovedenih izbora na ovom biračkom mestu.

Naknadno date izjave od 11.05.2012.godine od strane više lica, koje su priložene uz žalbu ovom sudu, a koje potvrđuju navode žalbe, nisu od uticaja na pravilnost i zakonitost ožalbenog rešenja, s obzirom da su date naknadno nakon održanih izbora 06.05.2012. godine, a u zapisniku o radu biračkog odbora na ovom biračkom mestu nisu konstatovane nikakve nepravilnosti tokom glasanja birača i zapisnik o radu biračkog odbora potpisali su svi članovi biračkog odbora bez ikakvih primedbi.

Kako je žalba žalilje odbijena, to nema zakonskog osnova da sud meritorno reši ovaj izborni spor u smislu člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, kako je to žalbom žalilja predložila.

Sa navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 15.05.2012. godine u 12,00 časova, 5 Už. 362/12

Zapisničar                                    Predsednik veća-sudija
Vukica Latinović, s.r.               Živana Đukanović, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJK