16.05.2012.

Presuda 5 Už 295-12 -zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
5  Už. 295/12
15.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća, LJiljane Maksimović i LJiljane Jevtić, članova veća, sa sudskim savetnikom Vukicom Latinović, zapisničarem, odlučujući o žalbi birača LJubiše Caranovića iz Laznice, opština Žagubica, izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Žagubica broj 126/2012 od 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 15.05.2012. godine  u 11,45 časova doneo je

P R E S U D U 

  Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

Ožalbenim rešenjem, u stavu jedan dispozitiva, usvaja se prigovor Opštinskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije i oštećenog glasača Tufonić Nenada iz Laznice, podnet na postupak sprovođenja izbora odbornika SO Žagubica održanih dana 06.05.2012. godine, na biračkom mestu broj 3 Osnovna škola ,,Jovan Šerbanović” u Laznici, opština Žagubica, a u stavu dva dispozitiva poništavaju se lokalni izbori za izbor odbornika SO Žagubica održanih dana 06.05.2012. godine na biračkom mesti broj 3 Osnovna škola “Jovan Šerbanović” u Laznici, opština Žagubica.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu preporučenom pošiljkom 10.05.2012. godine u 16,00 časova, a koja je primljena u Upravnom sudu 11.05.2012. godine u 09,19 časova, žalilac ukazuje da nije bilo osnova da se donese ožalbeno rešenje i ponište izbori na biračkom mestu broj 3 u Laznici, jer prigovor nije podnet od strane ovlašćenog lica s obzirom da politička stranka G17 plus više ne postoji.  Takođe ukazuje da činjenično stanje nije pravilno utvrđeno, jer nisu izvedeni dokazi na okolnost postojanja nepravilnosti na ovom biračkom mestu, niti je uzeta u obzir izjava Siniše Motića iz Laznice da na ovom biračkom mestu nije bilo nepravilnosti zbog kojih bi trebalo poništi održane izbore. Žalilac predlaže da sud uvaži žalbu i poništi ožalbeno rešenje, te prigovor odbije kao neosnovan.

Opštinska izborna komisija opštine Žagubica sudu je dostavila spise predmeta koji se odnose na podnetu žalbu dana 14.05.2012. godine u 19,37 časova, a sud je odlučujući na osnovu odredbe člana 54. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07 ... 54/11), razmatrajući podnetu žalbu i sve spise predmeta našao da je žalba neosnovana.

Iz spisa predmeta i obrazloženja ožalbenog rešenja, proizlazi da je na birčakom mestu broj 3 Osnovna škola ,,Jovan Šerbanović” u Laznici, opština Žagubica, tokom održavanja lokalnih izbora dana 06.05.2012. godine utvrđeno da biračko mesto nije adekvatno bilo obezbeđeno, te je prostorija gde se održavalo glasanje i gde su se nalazile glasačke kutije bila prepuna ljudi, od kojih su neki uskakali kroz prozor čime je onemogućena tajnost glasanja prisutnih birača, kao i da je bilo propusta u radu biračkog odbora, jer biračima prethodno nije utvrđen identitet pre izvršenog glasanja suprotno članu 68. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika, a sve to potvrđeno je snimcima ,,AS” televizije koji su dostavljeni u spisima predmeta od strane izborne komisije.

Odredbom člana 68. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS” br. 35/2000 ... 36/2011), propisano je da birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu. Predsednik ili član biračkog odbora, pošto utvrdi identitet birača, zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska i objašnjava mu način glasanja. Stavom 3. istog člana zakona propisano je da birač potpisuje birački spisak i preuzima glasački listić.

Odredbom člana 58. stav 3. navedenog zakona propisano je da u prostoriji u kojoj se obavlja glasanje može biti prisutan samo onoliki broj birača koliko ima obezbeđenih mesta za tajnost glasanja.

Odredbom člana 25. stav 1. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS” br. 29/12), propisano je da predstavnici sredstava javnog informisanja mogu da budu prisutni na biračkom mestu samo radu pripreme izveštaja o toku glasanja na biračkom mestu.

Imajući u vidu citirane odredbe zakona i podzakonskog akta, koje se  primenjuju i na lokalne izbore, shodnom primenom člana 15. stav 2. i člana 58. Zakona o lokalnim izborima, Upravni sud nalazi da je pravilan zaključak Opštinske izborne komisije opštine Žagubica, da je na lokalnim izborima održanim dana 06.05.2012. godine na biračkom mestu broj 3 Osnovna škola ,,Jovan Šerbanović” u Laznici, načinjeno niz propusta u sprovođenju izbora, jer je dopušteno da birači glasaju bez prethodnog utvrđivanja identiteta suprotno članu 68. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika, da je narušena tajnost glasanja, jer je u prostoriji boravilo više ljudi nego što ima obezbeđenih mesta za tajnost glasanja suprotno odredbi člana 58. stav 3. navedenog zakona, te da je vršeno neovlašćeno snimanje od strane lokalne televizije suprotno čanu 25. navedenih Pravila, čime su učinjene nepravilnosti u sprovođenju lokalnih izbora u smislu citiranih odredaba zakona.

Stoga Upravni sud nalazi da su pravilno ožalbenim rešenjem poništeni lokalni izbori za izbor odbornika u SO Žagubica održanih 06.05.2012. godine na biračkom mestu broj 3 Osnovna škola ,,Jovan Šperbnović” u Laznici, u skladu sa odredbom člana 50. stav 1. i 2. Zakona o lokalnim izborima.

Sa navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima, odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 15.05.2012. godine u 11,45 časova, 5 Už. 295/12 

Zapisničar                                               Predsednik veća-sudija
Vukica Latinović, s.r.                          Živana Đukanović, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić

LJK