17.05.2012.

Presuda 23 Už.400-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija         
UPRAVNI SUD
23  Už. 400/12        
17.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevene Milojčić predsednika veća, Steva Đuranovića i Željka Škorića, članova veća, sa sudskim savetnikom Mirom Stević Kapus, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Dragana Tomića, ovlašćenog lica liste POKRENIMO ŠABAC – TOMISLAV NIKOLIĆ  (Srpska napredne stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije – BK, Romska partija) na rešenje Gradske izborne komisije grada Šabca, broj: 102-2012 od 11.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 17.05.2012. godine, u 16.30 časova, doneo je 

P R E S U D U

         Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e 

Ožalbenim rešenjem odbačen je kao nedozvoljen zahtev žalioca, za kontrolu izbornih rezultata za izbor odbornika za Skupštinu grada Šapca.

U žalbi podnetoj neposredno Upravnom sudu dana 12.05.2010. godine u 12.00 časova,  navodi se da se ožalbeno rešenje pobija na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima a u vezi člana 24. stav 1. tačka 1. , 3. i 4. Zakona o upravnim sporovima. Navodi da se u obrazloženju ožalbenog rešenja Gradska izborna komisija bespredmetno poziva na član 52. Zakona o lokalnim izborima i na rok od 24 časa za podnošenje prigovora, jer istoj nije ni upućen prigovor. Ističe da je zahtev za preispitivanje i ispravku matematičkih grešaka, ukoliko postoje podnet u smislu člana 209. Zakona o opštem upravnom postupku. Ovo stoga što je  kontrolom izvršenom od strane stručnih lica koalicije žalioca, unosom rezultata dobijenih od Gradske izborne komisije Šabac i primenom zakonom propisanog sistema kalkulacije – Dontovog sistema dobili rezultat različit od rezultata Gradske izborne komisije a prema kom je pripadajući broj mandata koalicije žalioca 15, a ne 14 kako je navedeno u Zapisniku o proglašenju izbornih rezultata od strane Gradske izborne komisije Šabac. Ističe da nije oštećena samo koalicija žalioca već i ostali podnosioci izbornih lista koji su ostvarili izborni rezultat. Predložio je da sud žalbu usvoji i poništi osporeno rešenje.
 
Gradska izborna komisija dostavila je Upravnom sudu spise predmeta dana 16.05.2012. godine u 14.22 časova i dopunu spisa potrebnih za odlučivanje dana 17.05.2012. godine u 16.00 časova.

Odlučujući, na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07, 34/10 i 54/11), o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.  
 
Prema stanju u spisima i razlozima ožalbenog rešenja, nesumnjivo je utvrđeno da je predlagač ovde žalilac podneo zahtev za ispravku matematičke greške prilikom utvrđivanja konačnih rezultata izbora, a ne prigovor, te da zahtev kao pravno sredstvo nije propisano u postupku zaštite izbornog prava  članom 52. Zakona o lokalnim izborima. Sa navedenog razloga je odlučeno kao u dispozitivu ožalbenog rešenja.

Odredbom člana 52. stav 1. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07, 34/10 i 54/11) propisano je da birač, kandidat za odbornika ili predlagač kandidata ima pravo da podnese prigovor izbornoj komisiji jedinice lokalne samouprave, zbog nepravilnosti u postupku kandidovanja, sprovođenja, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora.
 
Prema obrazloženju ožalbenog rešenja, svih spisa predmeta i navoda žalbe, proizlazi da žalilac nije podneo prigovor iz člana 52. Zakona o lokalnim izborima, već zahtev za ispravku matematičke greške u smislu odredaba Zakona o opštem upravnom postupku. Ova greška po navodima samog zahteva vodi izmeni zvanično utvrđenih i proglašenih rezultata izbora. 

Imajući u vidu navedeno, sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano. Ovo stoga što Izborna komisija primenjuje odredbe Zakona o opštem upravnom postupku samo u postupku po prigovoru a ne u celom postupku sprovođenja izbora.  Stoga je po nalaženju suda Gradska izborna komisija opštine Šabac pri donošenju ožalbenog rešenja povodom izjavljenog zahteva pravilno primenila odredbe koje se odnose na postupak propisan  Zakonom o lokalnim izborima i primenom istih odbacila zahtev žalioca.

Zbog toga je ožalbeni rešenje pravilno i na zakonu zasnovano, a navodi žalbe  neosnovani i ne mogu dovesti do drugačije ocene zakonitosti ožalbenog rešenja.

  Iz navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. i 4. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima („Službeni glasnik RS“, broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu  presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana: 17.05.2012. godine  u 16.30 časova, 23  Už. 400/12

Zapisničar                                      Predsednik veća-sudija
Mira Stević Kapus,s.r.                Nevena Milojčić,s.r.

 

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


BT-2012