15.05.2012.

Presuda 23 Už. 361-12 - zaštita izbornog prava


Republika Srbija
UPRAVNI SUD
23 Už. 361/12
14.05.2012. godine
B e o g r a d


     U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevene Milojčić, predsednika veća, Steva Đuranovića i Željka Škorića, članova veća, sa sudskim savetnikom Mirom Stević Kapus, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Predraga Stevanovića iz Sokobanje, Branka Radičevića br. 8, protiv rešenja Opštinske izborne komisije Sokobanja br. 013-5-150/12 od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana  14.05.2012. godine, u 15.37 časova, doneo je 

P R E S U D U

               Žalba se ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e 

Ožalbenim rešenjem odbija se, kao neosnovan, prigovor Predraga Stevanovića iz Sokobanje, kandidata za odbornike sa Izborne liste Čedomir Jovanović - Preokret Liberalna demokratska partija, Srpski pokret obnove, podnet dana 07.05.2012. godine u 19,06 časova, koji se odnosi na srodstvo članova biračkog odbora i na imenovanje istog lica ispred dve različite izborne liste u prošireni sastav biračkog odbora na biračkom mestu broj 29, prostorija čitaonice Trubarevac. 

Žalbom, koja je poslata Upravnom sudu preporučenom poštom dana 11.05.2012. godine u 07.45 časova, i primljena u sudu dana 12.05.2012. godine u 12.02 časova, žalilac ističe da na biračkom mestu broj 29, prostorije čitaonice Trubarevac postoji srodstvo (rođena braća) između članova, odnosno zamenika članova biračkog odbora na navedenom biračkom mestu i to Marka Markovića, koga je predložila GG 1 i Darka Markovića, predloženog od strane Srpske radikalne stranke. Smatra da je zbog navedenog došlo do grubog kršenja člana 30. stav 2. i 3. Zakona o izboru narodnih poslanika, a u vezi člana 58. Zakona o lokalnim izborima. Žalilac takođe smatra da ne može biti od uticaja činjenica koju navodi Opštinska izborna komisija opštine Sokobanja, da pomenuti članovi nisu bili prisutni na ostvaranju i zatvaranju biračkog mesta, jer su na drugi način učestvovali u radu biračkog odbora, niti je bitno i to što u zapisniku nema primedbi na ovu okolnost. Uz žalbu žalilac je dostavio izjave birača koji tvrde da su Marko Marković i Darko Marković rođena braća. Predlaže da sud usvoji žalbu, raspusti navedeni birački odbor i naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Sokobanja na biračkom mestu broj 29, prostorije čitaonice Trubarevac.

Izborna komisija opštine Sokobanja dostavila je sudu dana 14.05.2012. godine u 14.18 časova, spise predmeta. 
 
Odlučujući o blagovremeno podnetoj žalbi, na osnovu člana 54. st 1. Zakona  o lokalnim izborima  (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07, 34/10 i 54/11), ocenom navoda žalbe, odgovora na žalbu i svih spisa predmeta, Upravni sud je našao da žalba nije osnovana.

Prema obrazloženju ožalbenog rešenja i stanja u spisima predmeta, Izborna komisija opštine Sokobanja je, razmatrajući predmetni prigovor žalioca, uvidom u Rešenje o obrazovanju biračkog odbora u stalnom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine, za biračko mesto broj 29, prostorije čitaonice Trubarevac, na teritoriji opštine Sokobanja, 02 broj 013-346/12 od 25.04.2012. godine utvrdila je da je Marko Marković iz Trubarevca imenovan za 3. člana ispred odborničke grupe "Grupa građana Miliša Dinić", a uvidom u Rešenje o imenovanju članova i zamenika članova biračkog odbora u proširenom sastavu, za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 6. maj 2012. godine, za biračko mesto broj 29, prostorije čitaonice Trubarevac, na teritoriji opštine Sokobanja, 02 br. 013-422/12 od 30.04.2012. godine utvrdila da je Darko Marković imenovan za člana ispred Izborne liste Srpska radikalna stranka – Dr. Vojislav Šešelj. Takođe, uvidom u Zapisnik o radu biračkog odbora, Izborna komisija opštine Sokobanja utvrdila je da je Marko Marković evidentiran kao prisutan prilikom otvaranja i zatvaranja predmetnog biračkog mesta, a da Darko Marković nije evidentiran kao prisutan niti prilikom otvaranja niti prilikom zatvaranja istog, kao i da u pomenutom zapisniku nije stavljena nijedna primedba na postupak sprovođenja glasanja, rad biračkog odbora, niti na srodstvo članova biračkog odbora. Na osnovu ovako utvrđenog činjeničnog stanja, Opštinska izborna komisija Sokobanja zaključila je da ne postoji povreda u smislu člana 30. Zakona u izboru narodnih poslanika, sa kojih razloga je odlučila kao u dispozitivu ožalbenog rešenja.

Ožalbenim rešenjem Opštinske izborne komisije Sokobanja pravilno je odbijen prigovor žalioca izjavljen zbog povrede izbornog prava u postupku sprovođenja izbora, jer i po nalaženju suda, za biračko mesto 29. prostorije čitaonice Trubarevac, ne postoji povreda odredbe člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika, kojom je propisano ograničenje u pogledu postojanja srodstva među članovima biračkog odbora u stalnom i proširenom sastavu. Ovo sa razloga što je u Zapisniku o radu biračkog odbora koji je priložen u spisima predmeta utvrđeno je da Marko Marković je evidentiran kao prisutan prilikom otvaranja i zatvaranja navedenog biračkog mesta, a da Darko Marković nije evidentiran kao prisutan prilikom otvaranja, niti prilikom zatvaranja istog, niti je u Zapisniku o radu biračkog odbora stavljena primedba na postupak sprovođenja glasanja, rad biračkog odbora, niti na postojanje srodstva članova biračkog odbora na navedenom biračkom mestu. Sve ovo po nalaženju suda ne može dovesti do drugačije ocene pravilnosti i zakonitosti provedenog izbornog postupka na biračkom mestu br. 29 prostorija čitaonice Trubarevac.

Sa iznetih razloga, nalazeći da ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca, Upravni sud je odlučio kao u dispozitivu ove presude primenom odredbe člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS”,br. 111/09). 

PRESUĐENO  U UPRAVNOM SUDU
dana 14.05.2012. godine  u 15.37  časova,   23 Už. 361/12


Zapisničar                                Predsednik veća-sudija
Mira Stević Kapus, s.r.         Nevena Milojčić, s.r.


Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
DR