16.05.2012.

Presuda 16 Už.359-12 - zaštita izbornog prava

Republika Srbija         
UPRAVNI SUD
16  Už. 359/12
16.05.2012. godine
B e o g r a d


U IME NARODA

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevene Milojčić predsednika veća, Steva Đuranovića i Željka Škorića, članova veća sa sudskim savetnikom Dragicom Vranić, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Predraga Stevanovića iz Sokobanje, Branka Radičevića br. 8, izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije Sokobanja, br. 013-5-149/12 od 09.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 16.05.2012. godine u 10.55 časova, doneo je 

P R E S U D U

          Žalba SE ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e 

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor Predraga Stevanovića iz Sokobanje, Branka Radičevića br. 8, kandidata za odbornika sa izborne liste Čedomir Jovanović – Preokret Liberalno demokratska partija, Srpski pokret obnove, podnet dana 07.05.2011. godine u 19.04 časova, koji se odnosi na srodstvo članova biračkog odbora u proširenom sastavu na biračkom mestu broj 25,  osnovna škola Vrmdža, kao neosnovan.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu preporučenom pošiljkom putem pošte dana 11.05.2012. godine u 07.45 časova žalilac ponavlja navode prigovora da su u sastavu biračkog odbora na biračkom mestu broj 25 OŠ Vrmdža bili Milica Miletić i Dobrica Miletić, koji su svekar i snaha, a što je zabranjeno odredbom člana 30. stav 2. Zakona o izboru narodnih poslanika, zbog čega su, smatra, ispunjeni uslovi da se birački odbor raspusti, a izbori, odnosno glasanje ponove na osnovu stava 3. istog člana, a u vezi sa članom 58. Zakona o lokalnim izborima. Uz žalbu je priložio fotokopiju izvoda iz rešenja o obrazovanju proširenog sastava biračkog odbora i izjavu potpisanu od sedmoro birača, u kojoj je navedeno da su na biračkom mestu broj 25 Vrmdža u proširenom sastavu bili svekar i snaha i to Dobrica Miletić i Milica Miletić, na izborima održanim 06.05.2012. godine. Predložio je da sud žalbu usvoji, raspusti navedeni birački odbor i naloži ponavljanje izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Sokobanja na biračkom mestu broj 25 – Osnovna škola Vrmdža.

Opštinska izborna komisija Sokobanja je Upravnom sudu dostavila spise potrebne za odlučivanje o žalbi 16.05.2012. godine u 09.10 časova. 

Odlučujući na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona  o lokalnim izborima  (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07, 34/10 i 54/11),  o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je  žalba neosnovana.

Naime, prema stanju u spisima i obrazloženju ožalbenog rešenja povodom prigovora ovde žalioca na nepravilnosti provedenih izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Sokobanja na biračkom mestu broj 25 - Osnovna škola Vrmdža, Izborna komisija Sokobanja je, ceneći navode prigovora, utvrdila da je birački odbor sačinio zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Sokobanja za biračko mesto broj 25 - Osnovna škola Vrmdža, iz koga proizlazi da Dobrica Miletić i Milica Miletić nisu evidentirani kao prisutni ni prilikom otvaranja biračkog mesta niti prilikom zatvaranja istog, kao i da je zapisnik bez primedbi potpisan.

Po nalaženju suda na okolnost tazbinskog srodstva Dobrice Miletića i Milice Miletić, osim golih navoda prigovora, podnosilac nije pružio niti predložio dokaze,  a iz obrazloženja ožalbenog rešenja proizlazi da nije utvrđena činjenica na koju se odnosi tvrdnja iz prigovora o tazbinskom srodstvu u prvom stepenu za imenovana lica. Stoga i po nalaženju suda, ožalbeno rešenje pravilno, jer iz stanja u spisima ne proizlazi da je birački odbor sastavljen suprotno odredbi stava 2. člana 30. Zakona o izborima narodnih poslanika (“Službeni glasnik RS”, broj 35/2000...36/11) koji se zakon primenjuje na osnovu odredbe člana 58. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, broj 129/07, 34/10 i 54/11), te u vezi s tim da postoje nepravilnosti u postupku izbora propisane odredbom stava 3. člana 30. navedenog zakona o izboru narodnih poslanika.

Kod iznetog, pravilno je ožalbenim rešenjem odbijen prigovor žalioca, kao neosnovan.

Sud je cenio navode žalbe i priložene dokaze uz žalbu, izjave lica datih na okolnosti prisutnosti na predmetnom biračkom mestu i o stepenu tazbinskog srodstva lica Dobrice Miletića i Milice Miletić, međutim, nalazi da isti obzirom na napred navedeno ne mogu dovesti do drugačije ocene zakonitosti ožalbenog rešenja, donetog po prigovoru jer isti dokazi nisu priloženi ni predloženi uz prigovor.   

Iz navedenih razloga, Upravni sud je na osnovu člana 54. stav 3.  Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
Dana: 16.05.2012. godine  u 10.55 časova, 16  Už. 359/12

 Zapisničar                                                  Predsednik veća-sudija
Dragica Vranić, s.r.                                   Nevena Milojčić, s.r.

Za tačnost otpravka
Upravitelj pisarnice
Dejan Đurić
VJ