12.05.2012.

Presuda 16 UŽ 195-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija         
UPRAVNI SUD
5  Už. 195/12       
11.05.2012. godine
B e o g r a d



U IME NARODA


 
Upravni sud, u veću  sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća, LJiljane Maksimović i LJiljane Jevtić, članova veća, sa sudskim savetnikom Vukicom Latinović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbi Tomislava Simonovića iz Vinče, kandidata za odbornika sa Izborne liste: Grupa građana - Tomislav Simonović - Naš Toma, čiji je punomoćnik Dragiša T. Vukašinović, advokat iz Novog Beograda, Bulevar Zorana Đinđića br. 207/VI, izjavljenoj protiv rešenja Izborne komisije gradske opštine Grocka br. 013-3-90 od 07.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 11.05.2012. godine, u 13,45 časova, doneo je

 

P R E S U D U 


Žalba se ODBIJA.


O b r a z l o ž e nj e



Ožalbenim rešenjem, odbijen je prigovor Tomislava Simonovića, kandidata za odbornika sa Izborne liste: Grupa građana - Tomislav Simonović - Naš Toma, koji se odnosi na postupak sprovođenja glasanja na biračkom mestu br. 35 Pudarci.

U žalbi podnetoj Upravnom sudu dana 10.05.2012. godine u 10,37 časova, žalilac navodi da je predlagač liste Grupa građana “Tomislav Simonović - Naš Toma”, podneo predlog za prošireni sastav biračkih odbora za odbornike SO Grocka ispred navedene Izborne liste, pa tako i za izborno mesto 35 Pudarci. Međutim, kako podnosilac žalbe nije obavešten o tome da li su ovi predlozi prihvaćeni ili ne, sa datim usmenim obaveštenjem da su ta lica kao član i zamenik člana prihvaćena, to su 06.05.2012. godine predložena lica otišla na predložena izborna mesta, ali da nisu znali da nisu za ta mesta određeni, pa im nije omogućen rad u biračkom odboru. Ističe da predlagaču navedene liste gospodinu Tomislavu Simonoviću, u skladu sa odredbom člana 16. stav 6. Zakona o lokalnim izborima, nije dostavljeno rešenje o imenovanju navedenih lica za članove biračkog odbora za biračko telo br. 35 u Pudarcima, čime je napravljena namerna ili nenamerna zabuna, koja je dovela do toga da je neregularna procedura na oba navedena biračka mesta. Uz žalbu je sudu dostavljena i primedba birača Željka Matorčevića na neregularnost izbora na ovom biračkom mestu. Predlaže da sud poništi izbore na ovom biračkom mestu.

Opštinska izborna komisija opštine Grocka je Upravnom sudu dostavila spise potrebne za odlučivanje o žalbi, kao i odgovor na žalbu 10.05.2012. godine u 20,36 časova, ostajući u svemu pri razlozima iz obrazloženja ožalbenog rešenja.

Odlučujući, na osnovu odredbe člana 54. st 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07 , 34/10 i 54/11), o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

Naime, povodom prigovora ovde žalioca, ožalbenim rešenjem, a prema stanju u spisima, nesumnjivo je pravilno utvrđeno da su kao predstavnici podnosioca Izborne liste : Grupa građana - Tomislav Simonović - Naš Toma, u prošireni sastav biračkog odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine, za biračko mesto br. 35 Pudarci, na teritoriji gradske opštine Grocka, rešenjem Republičke izborne komisije 02 br. 013-422/12 od 30.04.2012. godine, imenovani Marinko Ivić, kao član i Vukota Vujičić, kao zamenik člana, kao i da ova lica nisu učestvovala u radu biračkog odbora u proširenom sastavu za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine za biračko mesto br. 35 Pudarci na teritoriji gradske opštine Grocka, a što proizlazi iz Zapisnika o radu biračkog odbora i Izveštaja o prisutnosti na biračkom mestu. Dalje je utvrđeno da se glasanje na biračkom mestu 35 Pudarci odvijalo u potpunom redu a što proizlazi iz Zapisnika o radu biračkog odbora, sačinjenog od biračkog odbora i potpisanog bez primedbi.

Imajući u vidu navedeno, sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano, zbog čega su navodi žalbe koji se odnose na regularnost provedenih izbora na biračkom mestu broj 35 Pudarci, neosnovani.

Navode žalbe koji se odnose na nepravilnosti na biračkom mestu br. 35 Pudarci, sud je ocenio neosnovanim, a posebno fotografiju primedbe glasača Željka Matorčevića, koju je žalilac priložio kao dokaz uz žalbu, jer ista ne dokazuje da je data na označenom biračkom mestu, i nije konstatovana i uneta u zapisnik o radu biračkog odbora, a ovaj zapisnik svi članovi biračkog odbora su potpisali bez primedbi i sa konstatacijom da nisu učinjene nepravilnosti na tom biračkom mestu.

Kako je žalba tužioca odbijena, to nema zakonskog osnova da sud meritorno reši ovaj izborni spor, u smislu člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, a kako to žalbom žalilac predlaže.

Iz navedenih razloga, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 11.05.2012. godine,  u 13,45 časova, 5  Už. 195/12


Zapisničar                                Predsednik veća-sudija
Vukica Latinović,s.r.               Živana Đukanović,s.r.


za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


LJK