10.05.2012.

Presuda 16 UŽ 173-12 od 10.05.2012.-zaštita izbornog prava

 

Republika Srbija

UPRAVNI SUD

16 Už. 173/12

10.05.2012. godine

B e o g r a d

 

 

U IME NARODA

 

Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Nevene Milojčić predsednika veća, Steva Đuranovića i Željka Škorića, članova veća sa sudskim savetnikom Dragicom Vranić, zapisničarem, odlučujući o žalbi Slobodana Božića, ovlašćenog lica predlagača Izborne liste br. 2 “Jedinstvena Srbija - Dragan Marković- Palma- Slobodan Božić- Roške” izjavljenoj protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Ub br. 013-14-81/2012-01 donetog na sednici odražanoj 08.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća, održanoj dana 10.05.2012. godine, u 15.00 časova, doneo je

P R E S U D U

 

Žalba SE ODBIJA.

O b r a z l o ž e nj e

 

Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor Slobodana Božića podnet u ime Izborne liste broj 2 “Jedinstvena Srbija- Dragan Marković- Palma- Slobodan Božić- Roške” na regularnost sprovođenja izbora 06.05.2012. godine na biračkom mestu br. 15 u Kožuaru.

 

U žalbi podnetoj Upravnom sudu 09.05.2012. godine u 10.54 časova žalilac navodi da Opštinska izborna komisija nije prihvatila njegov prigovor u kome je kao nepravilnost naveden način na koji je glasao Obren Živković iz Kožuara, koji je sa glasačkog mesta izneo glasačke listiće i popunjavao ih van glasačkog mesta pod pritiskom i uticajem drugih lica, kao i da se na glasačkom mestu glasanje sprovodilo pod pritiskom i uticajem kandidata za odbornika Živka Todorovića koji je glasačima sugerisao kako treba da glasaju a u nekim slučajevima i zaokruživao brojeve na glasačkim listićima drugih birača, iako su ga članovi biračkog odbora više puta upozoravali da je to nedopušteno i udaljavali ga sa glasačkog mesta. Smatra da je, imajući u vidu okolnost da je tokom sprovođenja izbornog postupka izborna komisija obaveštena o događajima o kojima je reč, izbornoj komisiji već bilo poznato kakve su se i koje nepravilnosti dogodile na biračkom mestu broj 15 u Kožuaru i da se očigledne činjenice ne moraju dokazivati. Ističe da komisija nije ocenila da fotografije koje su priložene uz prigovor potvrđuju okolnost da su glasački listići iznošeni iz prostorije u kojoj se obavljalo glasanje i da je glasanje obavljeno pod uticajem trećih lica tako da glasači tokom preduzimanja izborne radnje nisu bili slobodni u odlučivanju što je uticalo na rezultat izbora. Uz žalbu je priložio overene izjave dvojice članova biračkog odbora za sprovođenje izbora za odbornike Skupšitne opštine Ub na biračkom mestu br. 15 u Kožuaru, Brane Katića i Slavka Damjanovića date 09.05.2012. godine. Predložio je da sud žalbu uvaži a ožalbeno rešenje kao i izborne radnje glasanja obavljene na glasačkom mestu br. 15 u Kožuaru poništi, te da naloži da se na navedenom glasačkom mestu ponove izbori u rokovima predviđenim zakonom.

 

Opštinska izborna komisija opštine Ub je Upravnom sudu dostavila spise potrebne za odlučivanje o žalbi 10.05.2012. godine u 13.50 časova.

 

Odlučujući, na osnovu odredbe člana 54. st 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (''Službeni glasnik RS'', br. 129/07 , 34/10 i 54/11), o podnetoj žalbi, koja je blagovremena, dopuštena i izjavljena od ovlašćenog lica, Upravni sud je, ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da je žalba neosnovana.

 

Naime, povodom prigovora ovde žalioca, ožalbenim rešenjem a prema stanju u spisima, nesumnjivo je pravilno utvrđena činjenica da je birački odbor u smislu člana 36. i 37. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS”, br. 129/07, 34/10 i 54/11) sačinio zapisnik o glasanju i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika Skupštine opštine Ub ( obrazac O-16) za biračko mesto br. 15 Kožuar, koji su bez primedbi potpisali svi članovi biračkog odbora. Ovu činjenicu navodima žalbe žalilac ne osporava.

 

Imajući u vidu navedeno, sud smatra da uz žalbu priložene overene izjave dvojice članova biračkog odbora, koje su date naknadno, i koje su suprotne zapisniku sačinjenom od strane biračkog odbora i potpisanom bez primedbi od strane svih članova biračkog odbora, ne mogu dovesti do drugačije ocene regularnosti provedenih izbora na biračkom mestu br. 15 u Kožuaru.

 

Stoga, sud nalazi da je ožalbeno rešenje pravilno i na zakonu zasnovano, zbog čega su suprotni navodi žalbe neosnovani.

Iz navedenih razloga, Upravni sud je na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima, shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (''Službeni glasnik RS'', broj 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.

 

PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU

Dana: 10.05.2012. godine u 15.00 časova, 16 Už. 173/12

 

Zapisničar Predsednik veća-sudija

Dragica Vranić, s.r. Nevena Milojčić, s.r.

 

Za tačnost otpravka

Upravitelj pisarnice

Dejan Đurić

BT