28.05.2012.

Presuda 11 UŽ 535-12-zaštita izbornog prava

Republika Srbija
UPRAVNI SUD
11 Už. 535/12
28.05.2012. godine
B e o g r a d

U IME NARODA


  
Upravni sud, u veću sastavljenom od sudija: Živane Đukanović, predsednika veća, LJiljane Maksimović i LJiljane Jevtić, članova veća, sa sudskim savetnikom Vukicom Latinović, kao zapisničarem, odlučujući o žalbama birača i kandidata za odbornika na izbornoj listi Ujedinjeni regioni Srbije-dr Dragi Damnjamnović, Dragog Damnjanovića, i birača Pere Gočića i Ilije Šćopulovića, svi iz Laznice, izjavljenim protiv rešenja Opštinske izborne komisije opštine Žagubica broj 175/2012 od 22.05.2012. godine, u predmetu zaštite izbornog prava, u nejavnoj sednici veća održanoj dana 28.05.2012. godine u 10,45 časova, doneo je 


P R E S U D U

  
Žalbe se ODBIJAJU.


O b r a z l o ž e nj e
 

  
Ožalbenim rešenjem odbijen je prigovor podnosioca izborne liste Ujedinjeni regioni Srbije-dr Dragi Damnjanović i birača Pere Gočića i Ilije Šćopulovića, svi iz Laznice, podnet na postupak sprovođenja izbora za odbornike Skuštine opštine Žagubica, održanih 20.05.2012. godine, na biračkom mestu broj 3. Osnovna škola “Jovan Šerbanović” Laznica, opština Žagubica.
  
Protiv navedenog rešenja birač i kandidat za odbornika na listi URS-dr Dragi Damnjanović, izjavio je ovom sudu žalbu 24.05.2012. godine u 14,15 časova, zavedenu pod poslovnim brojem 11 Už. 535/12. Protiv istog rešenja žalbu su izjavili i birači Pera Gočić i Ilija Šćopulović, oba iz Laznice, dana 24.05.2012. godine u 14,16 i 14,17 časova, zavedene pod poslovnim brojevima 6 Už. 536/12 i 13 Už. 537/12.
 
U istovetnim žalbama, podnosioci žalbi osporavaju ožalbeno rešenje zbog povrede pravila Zakona o opštem upravnom postupku, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede materijalnog prava, pa navode da je birački odbor na biračkom mestu br. 3 Osnovna škola “Jovan Šerbanović” u Laznici, u svom radu i postupanju povredio Pravila o radu biračkih odbora, i to odredbe člana 10. stav 1. i 2., člana 21, 23 stav 1, člana 26. stav 1. - 3,  člana 28. stav 1. - 5. i člana 34., a opštinska izborna komisija, postupajući po izjavljenom prigovoru, ove povrede nije sankcionisala. Time je, po navodima žalbe, povređeno izborno pravo građana zaštićeno Ustavom i Zakonom o lokalnim izborima. Navode da je biračko mesto br. 3 otvoreno sa zakašnjenjem, a da u zapisniku o radu biračkog odbora nije naveden razlog zakašnjenja, da je predsednik biračkog odbora dozvolio da na biračkom mestu bude više birača od mesta na kojima se glasa, čime je povredio tajnost glasanja, da nije omogućio glasanje biračima, i to preko 100 njih, koji su obavestili birački odbor da ne mogu doći na biračko mesto, a žele da glasaju, da nije održavao red na biračkom mestu, zbog čega je dolazilo do prekida glasanja, verbalnog sukoba članova biračkog odbora, i zastoja u glasanju birača. Navode da birački odbor, suprotno odredbama člana 28. Pravila o radu biračkih odbora, nije zatvorio biračko mesto u 20,00 časova, već je dozvolio glasanje i biračima koji su dolazili posle 20,00 časova, kao i da svi članovi biračkog odbora nisu potpisali zapisnik o radu biračkog odbora, odnosno 6. član nije potpisao zapisnik. Predlažu da, primenom člana 55. stav 1. Zakona o lokalnim izborima, Upravni sud usvoji žalbe, poništi ožalbeno rešenje, usvoji prigovor, poništi izbore za odbornike Skupštine opštine Žagubica na biračkom mestu broj 3 Laznica, raspusti birački odbor na ovom biračkom mestu i odredi ponavljanje glasanja na tom biračkom mestu.
  
Opštinska izborna komisija opštine Žagubica je spise vezane za ožalbeno rešenje dostavila sudu 26.05.2012. godine u 17,00 časova. 
  
Upravni sud je shodnom primenom člana 328. stav 1. Zakona o parničnom postupku (“Službeni glasnik RS” br. 72/11), na osnovu odredbe člana 74. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS” br. 111/09), sve žalbe spojio radi istovremenog odlučivanja pod poslovnim brojem 11 Už. 535/12.
  
Odlučujući o podnetim žalbama na osnovu odredbe člana 54. stav 1. i 3. Zakona o lokalnim izborima (“Službeni glasnik RS” br. 129/07, 34/10 i 54/11), Upravni sud je ocenom navoda žalbe i dostavljenih spisa predmeta, našao da su žalbe neosnovane.
  
Prema razlozima ožalbenog rešenja opštinska izborna komisija je odbila prigovor podnosilaca prigovora, jer je uvidom u zapisnik o radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 3 Laznica, utvrdila da nije bilo birača prijavljenih za glasanje van biračkog mesta i da nije dostavljen nikakav spisak tih birača, a imena i prezimena lica navedenih u prigovoru, bez njihovog JMBG, nisu od uticaja s obzirom da se ne može utvrditi da li se uopšte radi o licima koja imaju biračko pravo, tako da nije bilo povrede iz člana 33. Zakona o lokalnim izborima, ni iz člana 72a. Zakona o izbornu narodnih poslanika, koji se shodno primenjuje. Dalje, zapisnik sa izjavama članova biračkog odbora koji su bili nezadovoljni njihovim tretmanom u biračkom odboru, je bez uticaja, jer su, po sopstvenim navodima, ovi članovi biračkog odbora napustili biračko mesto, a činjenica da je birački odbor nastavio sa radom sve dok je na biračkom mestu bilo glasača i da je rad biračkog odbora okončan prebrojavanjem glasova i dostavljanjem izbornog materijala opštinskoj izbornoj komisiji, govori o neosnovanosti prigovora u delu koji se odnosi na metež na biračkom mestu, o čemu, uostalom, nije pružen dokaz. Po nalaženju opštinske izborne komisije, postupak sprovođenja izbora na biračkom mestu broj 3 Laznica, bio je u skladu sa odredbama Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika.
  
Iz zapisnika o radu biračkog odbora broj 3 Laznica, opština Žagubica od 20.05.2012. godine, proizlazi da je biračko mesto otvoreno u 7,15 časova i da je zatvoreno u 23,20 časova. Dalje, proizlazi da je prekid glasanja bio u periodu od 09,30 časova do 09.40 časova, od 11,20 časova do 11,50 časova, od 12,40 časova do 13,00 časova i od 17,15 časova do 18,05 časova, da su članovi biračkog odbora ispred Ujedinjenih regiona Srbije i Jedinstvene Srbije imali primedbe na pravilnost rada odbora, kao i da su zapisnik potpisali predsednik i 5 članova biračkog odbora. Takođe proizlazi da su glasački listići prebrojani, da je konstatovano da se broj primljenih listića slaže sa brojem upisanih birača i da van biračkog mesta niko nije glasao. 
  
Po mišljenju Upravnog suda, navodi žalbi o propustima u radu biračkog odbora na biračkom mestu broj 3 Laznica, su bez uticaja na regularnost sprovođenja izbora na ovom biračkom mestu, regularnost obavljenog glasanja i utvrđenih rezultata glasanja, tako da izborno pravo ni podnosilaca žalbi, ni građana upisanih u birački spisak na tom biračkom mestu, nije povređeno. Činjenica da je biračko mesto otvoreno posle 07,00 časova, i da je u toku dana za glasanje bilo prekida, govori u prilog opravdanom produženju vremena glasanja posle 20,00 časova, čime je omogućeno svim izašlim biračima da ostvare svoje biračko pravo, a što je u skladu sa odredbama člana 26. stav 2. i 3. Pravila o radu biračkih odbora za koordinirano sprovođenje svih izbora raspisanih za 06.05.2012. godine (“Službeni glasnik RS” br. 29/2012), koja se primenjuju u radu opštinske izborne komisije shodno odredbi člana 15. stav 2. Zakona o lokalnim izborima. Pismene izjave Ilije Šćopulovića zamenika člana biračkog odbora u proširenom sastavu i Biljane Dervišević, člana biračkog odbora, o radu biračkog odbora, odnosno problemima i propustima u radu, su bez uticaja na drugačiju ocenu zakonitosti sprovođenja izbora na ovom biračkom mestu, jer navedene izjave, bez datuma i overe, nemaju dovoljnu dokaznu snagu. U pogledu povrede Pravila o radu biračkih odbora, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, koja se odnosi na uskraćivanje prava glasanja licima prijavljenim da ne mogu pristupiti na biračko mesto, a žele da glasaju, po mišljenju ovog suda, ovi navodi žalbi su neosnovani, s obzirom da nisu potkrepljeni dokazima, pa su pravilno kao neosnovani ocenjeni i ožalbenim rešenjem. Navodi žalbi o propustima biračkog odbora u održavanju reda na biračkom mestu, su takođe bez uticaja na drugačiju ocenu zakonitosti sprovođenja izbora na biračkom mestu broj 3 Laznica, s obzirom da iz zapisnika o radu biračkog odbora, proizlazi da je i pored prekida glasanja, glasanje ipak sprovedeno i svim biračima prisutnim na biračkom mestu omogućeno da glasaju, a nakon završenog glasanja, glasovi su prebrojani i zapisnik su potpisali predsednik i 5 članova biračkog odbora, pri čemu nedostatak potpisa 6. člana biračkog odbora, nije od odlučujućeg značaja na regularnost ponovljenih izbora na ovom biračkom mestu, s obzirom da nije bilo prigovora na utvrđene rezultate glasanja, a to ni žalioci žalbama ne osporavaju.  
  
Kako su žalbe žalilaca ocenjene kao neosnovane i odbijene, to nema zakonskog osnova da sud meritorno reši ovaj izborni spor u smislu člana 55. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, kako su žalioci žalbama tražili.
  
Na osnovu navedenog, Upravni sud je, na osnovu člana 54. stav 3. Zakona o lokalnim izborima i shodnom primenom odredbe člana 40. stav 2. Zakona o upravnim sporovima (“Službeni glasnik RS” br. 111/09), odlučio kao u dispozitivu presude.


PRESUĐENO U UPRAVNOM SUDU
dana 28.05.2012. godine u 10,45 časova, 11 Už. 535/12

Zapisničar                                   Predsednik veća-sudija
Vukica Latinović, s.r.                Živana Đukanović, s.r.

za tačnost otpravka
upravitelj pisarnice
Dejan Đurić


LJK