Београд, 16.05.2012.

Решење II-2 Уж. 396-12 - заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
ОДEЉЕЊЕ У НИШУ
II-2 Уж 396/12
16. мај 2012. године
Београд

 


Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић,  председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судским саветником Сандром Газетић, записничарем, одлучујући о жалби Срђана Живковића, Цара Душана 81, Лебане, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе Коалиција „Покренимо Лебане – Томислав Николић (Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије – БК)“, против Изборне комисије Општине Лебане, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној 16. маја 2012. године, у 12,30 часова, донео је


 Р Е Ш Е Њ Е   

                    Жалба СЕ ОДБАЦУЈЕ.

 О б р а з л о ж е њ е
 
  
Жалбом  поднетом овом суду препорученом пошиљком 9. маја 2012. године у 17,00 часова, коју је Управни суд примио 14. маја 2012. године у 9,14 часова, жалилац наводи да је повређен закон на штету Изборне листе када је Изборна комисија прогласила резултате избора за одборнике Скупштине Општине Лебане на бирачким местима 2 и 12 и поред уочених неправилности у току спровођења и утврђивања резултата избора. Предлаже да Суд поништи решење Изборне комисије од 8. маја 2012. године о проглашењу резултата на тим бирачким местима, поништи гласање на њима, распусти бирачке одборе на тим бирачким местима и наложи Изборној комисији да закаже поновне изборе на тим бирачким местима.

Изборна комисија Општине Лебане, доставила је Управном суду 15. маја 2012. године у 13,22 часа, одговор на жалбу и списе предмета. У одговору на жалбу наводи да подносилац жалбе није подносио приговор на резултате гласања на бирачким местима 2 и 12 у Општини Лебане, па тако Изборна комисије није доносила никакво решење које би се могло оспоравати жалбом пред Управним судом, већ је на седници Комисије одржаној 8. маја 2012. године разматран жалиочев приговор на резултате гласања на бирачким местима 31, 32 и 33 у Општини Лебане. Додаје да је Комисија прегледала комплетан изборни материјал са бирачких места 2, 3, 12, 18, 23 и 27 у Општини Лебане и да је поништила резултате гласања на бирачким местима 3, 23 и 27, а да је за остала бирачка места утврдила да није било повреда изборног права. Предлаже да Суд одбије жалбу. 

Након оцене поднете жалбе, Управни суд је нашао да жалбу треба одбацити.

Према одредби члана 52. став 1. Закона о локалним изборима („Службени гласник РС“, број 129/07,... и 34/11), бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилностри у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, који се, према ставу 2. истог члана, подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња  или извршен пропуст.
 
У конкретном случају, из списа, у којима се налази записник са седнице Изборне комисије одржане 8. маја 2012. године, као и из одговора на жалбу, произлази, што жалилац у суштини не спори нити пружа доказе за супротно закључивање, да жалилац приговором Изборној комисији није оспоравао спровођење избора и резултате на бирачким местима 2 и 12 у Општини Лебане. Очигледно је дакле, имајући у виду наведене одредбе Закона, да је жалилац требало да Изборној комисији поднесе приговор, а да тек ако одлуком по приговору није задовољан или одлука не буде донета у законом прописаном року, даљу заштиту својих изборних права остварује подношењем жалбе овом суду.

Како жалилац није поступио на описани начин,  Управни суд је,   на основу  члана 54. став 3. Закона о локалним изборима сходном применом  члана 26. став 2. а у вези става 1. тачка 1. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“, број 111/09),  одлучио као у диспозитиву решења.
   
    
РЕШЕНО У УПРАВНОМ СУДУ 
дана 16. мај 2012. године, у 12,30 часова, II-2  Уж 396/12


Записничар                                         Председник већа- судија
Сандра Газетић,с.р.                                  Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић


 ТМ