Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-9 УЖ 222-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
Одељење у Новом Саду
III-9 Уж 222/12
Дана 12.05.2012. године
Б е о г р а д

        У ИМЕ НАРОДА


                       Управни суд, у већу састављеном од судија Душанке Марјановић, председника већа, Руже Урошевић и Зорице Китановић, чланова већа, са судијским сарадником Мирјаном Савић, као записничарем, одлучујући о жалби подносиоца Изборне листе Маја Гојковић - Уједињени региони Србије, изјављеној преко овлашћених лица Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, против решења Градске изборне комисије Нови Сад бр. 020-1/2012-258-I од 08.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа  одржаној дана 12.05.2012. године, у 18,45 часова,  донео је


П Р Е С У Д У

  Жалба се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е


  Ожалбеним решењем одбијен је приговор подносиоца Изборне листе Маја Гојковић - Уједињени региони Србије за избор одборника Скупштине града Новог Сада, изјављен због неправилности у поступку спровођења избора на Бирачком месту број 79 - ЈКП “Лисје” Нови Сад, као неоснован.
  У жалби поднетој Управном суду непосредно дана 10.05.2012. године у 17,36 часова, жалиоци наводе је у ожалбеном решењу Градска изборна комисија навела да није утврдила да има неправилности у поступку спровођења избора на наведеном бирачком месту на начин изнет у приговору жалилаца и да примедбе наведене у записнику нису од утицаја на одлучивање по наводима приговора и на законитост изборног поступка и гласања. Сматрају да овакво решење није на закону засновано, јер се очигледно крше одредбе Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима и Правила о раду бирачких одбора донетих за координарано спровођење свих избора расписаних за 06.мај 2012. године. Даље наводе да је у конкретном случају на Бирачком месту бр. 79 - ЈКП “Лисје” Нови Сад, утврђено да је у току изборног дана дошло до прекида гласања, да је полиција била на бирачком месту и привела две особе због сумње да су на овом бирачком месту вршили куповину гласова, због чега предлаже прибављање записника полиције о интервенцији и изласку на наведено бирачко место. Истичу да у записнику о раду бирачког одбора за Бирачко место бр. 79 није унета примедба да је на истом дошло до прекида гласања због интервенције полиције, нити су наведени разлози прекида. Стога је јасно да су у резултат тог бирачког места ушли и гласови плаћени од стране приведених лица. Обзиром на изнето, предлажу да суд усвоји жалбу, поништи ожалбено решење, поништи локалне изборе за избор одборника у Скупштини града Новог Сада на Бирачком месту 79 - ЈКП “Лисје” и наложи понављање избора за избор одборника на том бирачком месту.
  У  одговору на жалбу, достављеном Управном суду са списима предмета дана 11.05.2012. године у 22,07 часова, Градска изборна комисија града Новог Сада је навела да је подносилац жалбе имао своје представнике у сталном и проширеном саставу бирачког одбора на том бирачком месту, да он не оспорава број гласова који је освојила њихова изборна листа и друге изборне листе, односно не оспорава тачност броја важећих гласачких листића, а да се примедбе изнете у Записнику о раду бирачког одбора односе на радње ван бирачног места, због којих је на бирачком месту прекинуто гласање у трајању од 30 минута, а обзиром да прекид гласања није трајао дуже од једног часа, гласање је окончано у 20,00 часова. Наводи да бирачки одбор није надлежан за предузимање мера ван бирачког места, због чега је обавестио надлежни орган који је предузео све неопходне мере у вези са радњама ван бирачког места, које нису могле бити од утицаја на ток и регуларност гласања и утврђене резултате гласања на овом бирачком месту. Стога наводи да остаје у свему при наводима из ожалбеног решења и предлаже да суд одбије жалбу као неосновану.
  Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54.  став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/07...54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари достављених уз одговор на жалбу, Управни суд је нашао да жалба није основана.
  Из ожалбеног решења и стања у списима предмета, произлази да је жалилац дана 07.05.2012. године, у 19,45 часова, Градској изборној комисији града Новог Сада поднео приговор због неправилности у поступку спровођења избора на Бирачком месту број 79 – ЈКП “Лисје” Нови Сад, због тога што је у току изборног дана прекинуто гласање, а полиција је извршила хапшење најмање две особе због сумње да су на наведеном бирачком месту вршене куповине гласова. Како полиција није интервенисала на самом почетку изборног дана, јасно је да су у резултат са тог бирачког места укључени и гласачки листићи плаћени од стране ухапшених особа. Одлучујући о поднетом приговору, Градска изборна комисија града Новог Сада је нашла да није основан, будући да примедбе наведене у записнику о раду Бирачког одбора нису од утицаја на одлучивање о приговору и на законитост изборног поступка и гласања. Комисија је утврдила да нема неправилности у поступку спровођења избора на предметном бирачком месту, из разлога што се примедбе односе на догађаје ван бирачког места.
  Одредбом члана 52. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/07, 34/2010 и 54/2010), прописано је да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, док је ставом 2. истог члана прописано да се приговор подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст.
  Како се из Записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивања резултата гласања за избор одборника Скупштине града Новог Сада од 06.05.2012. године, види да је бирачко место било затворено од 9,00 до 9,30 часова када је интервенисала полиција, а да је после тога гласање настављено по протоколу, то је рок за подношење приговора почео да тече од тренутка када је извршена радња, односно када је прекинуто гласање због сумње да је на наведеном бирачком месту пре тога вршена куповина гласова. Како је рок за подношење приговора истекао дана 07.05.2012. године у 9,00 часова,  Управни суд налази да је приговор жалиоца требало одбацити као неблаговремен.
  Имајући у виду чињеницу да је жалилац поднео приговор Градској изборној комисији града Новог Сада дана 07.05.2012. године у 19,45 часова  Градска изборна комисија је требало да донесе одлуку којом се приговор одбацује као неблаговремен. Доношењем одлуке којом је приговор одбијен као неоснован, Градска изборна комисија  града Новог Сада није повредила закон на штету жалиоца, будући да му је признала више права него што му по закону припада.
 Са  изнетих разлога, Управни суд је, на основу  члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“ Службени гласник РС”, бр. 111/09), који се сходно примењује на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, одлучио као у диспозитиву овог пресуде.
           
ПРЕСУЂЕНО  У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 12.05.2012. године у 18,45 часова, III-9 Уж 222/12


Записничар                  Председник већа-судија
Мирјана Савић,с.р.      Душанка Марјановић,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
БТ