Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-9 УЖ 214-12-заштита изборног права

   Република Србија
      УПРАВНИ СУД 
Одељење у Новом Саду
     III-9 Уж 214/12
Дана 12.05.2012. године
         Б е о г р а д

        У ИМЕ НАРОДА


                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Руже Урошевић и Зорице Китановић, чланова већа, са судијским сарадником Мирјаном Савић, као записничарем, одлучујући о жалби подносиоца Изборне листе Маја Гојковић  - Уједињени региони Србије, изјављеној преко овлашћених представника Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, против решења Градске изборне комисије Града Новог Сада бр. 020-1/2012-254-I од 08.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године у 19,00 часова,  донео је

П Р Е С У Д У
  Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбијен је приговор подносиоца Изборне листе Маја Гојковић – Уједињени региони Србије за избор одборника Скупштине Града Новог Сада, изјављен због неправилности у поступку спровођења избора на Бирачком месту 53 - Основна школа ''I Војвођанска бригада'', Нови Сад, као неоснован.
  У жалби поднетој Управном суду непосредно дана 10.05.2012. године у 17,28 часова, подносилац Изборне листе Маја Гојковић – Уједињени региони Србије, преко овлашћених представника Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, указује да Градска изборна комисија, образлажући жалбом нападнуто решење, наводи да је увидом у Записник о примопредаји изборног материјала на Бирачком месту бр. 53, утврђено да се, наводно, у Записнику о примопредаји изборног материјала не налазе примедбе и недостаци истакнути приговором, па предлажу суду да од Градске изборне комисије прибави наведени записник са комплетним изборним материјалом за Бирачко место бр. 53. Ово стога, што сматрају да из непосредног увида у Записник о пријему изборног материјала за ово бирачко место произлази да комплетан изборни материјал није предат Градској изборној комисији дана 07.05.2012. године до 12,00 часова, те да је очигледно да је у дужем временском периоду, почев од момента пријема, односно сачињавања записника о примопредаји, изборни материјал био без надзора. Жалиоци оспоравају законитост ожалбеног решења указујући да се њиме крше одредбе Закона о избору народних посланика и одредбе Закона о локалним изборима, као и Правила о раду бирачких одбора донета од стране Републичке изборне комисије. Са изнетих разлога, предлажу да суд жалбу усвоји, поништи ожалбено решење, поништи локалне изборе за избор одборника у Скупштини Града Новог Сада на Бирачком месту бр. 53 у Новом Саду и наложи понављање избора на том бирачком месту.
  У одговору на жалбу, достављеном Управном суду са списима предмета дана 11.05.2012. године у 22,05 часова, Градска изборна комисија Града Новог Сада је навела да је подносилац жалбе имао своје представнике у сталном и проширеном саставу бирачког одбора на овом бирачком месту, и да је председник овог бирачког одбора Игор Блануша именован на предлог Коалиције Уједињени региони Србије. Приликом сачињавања  Записника о раду бирачког одбора представници подносиоца приговора нису имали примедби на ток и резултате гласања, а  жалбом се не оспорава број гласова које је освојила њихова изборна листа и друге изборне листе, односно не оспорава се тачност броја важећих гласачких листића. Указује да подносилац приговора уз жалбу није доставио доказе да је изборни материјал био без надзора до момента предаје Градској изборној комисији, односно да су извршене било какве радње у вези са изборним материјалом које могу да утичу на резултате гласања на овом бирачком месту. Чињеница да је записник о примопредаји изборног материјала после гласања, између бирачког одбора и Градске изборне комисије, потписао председник бирачког одбора Игор Блануша, именован на предлог  Коалиције Уједињени региони Србије, као и два члана бирачког одбора, јасно указују да су наводи из приговора неосновани. Даље наводи да је примопредаја изборног материјала вршена у објекту Скупштине града Новог Сада и целокупан материјал са свих бирачких места се налазио под сталним надзором не само чланова бирачког одбора са конкретног бирачког места, већ и под надзором, лица из Градске изборне комисије, као и под надзором лица запослених у Скупштини града Новог Сада. Услед постојања великог броја бирачких места на територији града, примопредаја изборног материјала није могла бити извршена истовремено за сва бирачка места, већ је вршена сукцесивно, брзином која је била могућа имајући у виду одржавање избора на свим нивоима и постојање чак пет записника по сваком бирачком месту, као и пет џакова са изборним материјалом са сваког бирачког места. Сматра да околност да је примопредаја изборног материјала извршена 07.05.2012. године у 12,00 часова, није од било каквог утицаја на ток и регуларност гласања и утврђених резултата гласања на овом бирачком месту, па предлаже да суд одбије жалбу као неосновану.
  Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима ("Сл. гласник РС" бр. 129/07, 34/10 и 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари достављених уз жалбу и уз одговор на жалбу, Управни суд је нашао да  жалба није основана.
  Из списа предмета произлази да је жалилац поднео приговор Градској изборној комисији града Новог Сада дана 07.05.2012. године у 19,45 часова, јер са бирачког места број 53 изборни материјал није предат Градској изборној комисији 7. маја у 12,00 часова, па је очигледно био без надзора до наведеног времена. Градска изборна комисија је одбила приговор као неоснован, нашавши да јњ у Записнику о примопредаји изборног материјала после гласања сачињеном између бирачког одбора и Градске изборне комисије за Бирачко место број 53 – ОШ “I војвођанска бригада” Нови Сад, констатовано да је изборни материјал предат Градској изборној комисији 7. маја 2012. године од стране председника бирачког одбора и чланова бирачког одбора, па је Градска изборна комисија утврдила да нема неправилности у поступку спровођења избора на предметном бирачком месту.
  Одредбом члана 38. став 1. Закона о локалним изборима, прописано је да кад утврди резултате гласања, бирачки одбор ће без одлагања, а најкасније у року од 8 часова од затварања бирачких места, доставити изборној комисији записник о утврђивању резултата гласања на бирачком месту, извод из бирачког списка, важеће гласачке листиће у запечаћеном посебном омоту, неупотребљене гласачке листеће у  запечаћеном посебном омоту, невежеће гласачке листиће у запечаћеном посебном омоту, као и преосталу изборну документацију.
  Чланом 40. став 1. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године (“Службени гласник РС”, бр. 23/12), прописано је да пошто утврди резултате гласања на бирачком месту, бирачки одбор без одлагања и одвојено за сваке изборе, предаје у згради општине/града радном телу, општинској/градској изборној комисији, односно изборној комисији градске општине: први примерак Записника о раду бирачког одбора, извод из бирачког списа и посебан извод из бирачког списка, ако су на бирачком месту гласали и бирачи који се налазе на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању у јединицама или установама Војске Србије, запечаћени коверат у којем је контролни лист за проверу исправности гласачке кутије, запечаћени коверат у који су стављени непутребљени гласачки листићи,  запечаћени коверат у који су стављени неважећи гласачки листићи,  запечаћени коверат у који су стављени важећи гласачки листићи,  запечаћени коверат у који су стављене потписане потврде о изборном праву за гласање ван бирачког места. Чланом 41. став 1. истих Правила прописано је да приликом предаје изборног материјала, председник бирачког одбора је дужан да општинској/градској управи достави и евиденцију о присутности чланова и заменика чланова бирачког одбора на бирачком месту.
  Како се из Записника о примопредаји изборног материјала после гласања, сачињеног између бирачког одбора и Градске изборне комисије за бирачко место број 53, види да је примопредаја од стране бирачког одбора Градској изборној комисији извршена дана 07.05.2012. године у 13,30 часова, на начин прописан Законом о локалним изборима и Правилима о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године, правилно је, по оцени Управног суда, Градска изборна комисија одбила приговор жалиоца. При том је правилно закључила Градска изборна комисија града Новог Сада да околност да је примопредаја изборног материјала извршена у наведено време, није од утицаја на ток и регуларност гласања и утврђених резултата гласања на овом бирачком месту, и да жалилац ничим не доказује своје наводе о неправилностима на том бирачком месту.
  Са изнетих разлога, Управни суд је на основу члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), који се примењује на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима,  одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 12.05.2012. године, у 19,00 часова, III-9 Уж. 214/12


Записничар                   Председник већа- судија
Мирјана Савић,с.р.       Душанка Марјановић,с.р.

за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић

СК/12