Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-8 УЖ 213-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
III-8 Уж. 213/12
Дана 12.05.2012. године
Б е о г р а д

        У ИМЕ НАРОДА

                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа, са судским саветником Ксенијом Ивановић, као записничарем, одлучујући о жалби подносиоца Изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије, изјављеној преко овлашћених лица Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, против решења Градске изборне комисије града Новог Сада број 020-1/2012-246-I од 08.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године, у 20,30 часова,  донео је
П Р Е С У Д У

  Жалба  се УВАЖАВА и ПОНИШТАВА решење Градске Изборне комисије града Новог Сада број 020-1/2012-246-I од 08.05.2012. године.
  
О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбијен је приговор подносиоца изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије за избор одборника Скупштине града Новог Сада, изјављен због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 14-МЗ “Степановићево”, као неоснован.

  У жалби поднетој непосредно Управном суду дана 10.05.2012. године, у 17,27 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, због повреда одредби Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима и Правила о раду бирачких одбора, донетих од стране Републичке изборне комисије. У жалби понавља наводе из приговора и истиче да је број гласова већи од броја важећих листића, па је записник накнадно преправљан, очигледно након потписивања бирачког одбора. Такође, записник не садржи напомену да је било шта шарано и преправљано, па је по мишљењу жалиоца исти неуредан. Предлаже да суд изврши увид у Записник о раду бирачког одбора на  бирачком месту број 14, а да се од Градске изборне комисије града Новог Сада затражи да у року од 24 часа достави целокупне списе и податке за одлучивање ради заштите изборног права. Такође предлаже да суд донесе пресуду којом ће жалбу уважити, поништити решење Градске изборне комисије града Новог Сада број 020-1/2012-246-I од 08.05.2012. године, поништити локалне изборе за избор одборника у Скупштини града Новог Сада  спроведене дана 06.05.2012. године на бирачком месту број 14 у граду Новом Саду и наложити понављање избора за избор одборника у Скупштини града Новог Сада на том бирачком месту.

  Поступајући по налогу Управног суда III-8 Уж. 213/12 од 10.05.2012. године датог у 10,28 часова за доставу одговора на жалбу и комплетних списа предмета који се односе на предметну ствар, Градска изборна комисија града Новог Сада је дана 11.05.2012. године у 22,11 часова, доставила Управном суду списе предмета са одговором на жалбу.

  У одговору на жалбу Градска изборна комисија града Новог Сада је навела да су жалбени наводи подносилаца Изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије неосновани, да је подносилац жалбе имао своје представнике у сталном и проширеном саставу бирачког одбора на овом бирачком месту, који приликом сачињавања записника о раду бирачког одбора нису имали примедбе на ток и резултате гласања. Истакла је да подносилац жалбе не оспорава број гласова који је освојила његова изборна листа и друге изборне листе, односно да не оспорава тачност броја важећих гласачких листића. Поред тога логичко - рачунском контролом записника о раду бирачког одбора, која је утврђена Правилима о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године, утврђено је да је број гласова, односно број важећих гласачких листића тачно унет у записник о раду бирачког одбора, као и да су тачно унети подаци о броју неважећих и важећих гласачких листића и њиховом збиру. Наводе да је приликом саме предаје изборног материјала за бирачком место број 14 МЗ “Степановићево”, председник бирачког одбора за ово бирачко место, Милан Дучић, у присуству чланова бирачког одбора Љиљане Комненић, Вељка Абрамовића и Пере Гордића, исправио очигледну омашку у тачки 15. Записника о раду бирачког одбора, а која омашка се односи на претходно погрешно унет број уписаних бирача из извода из бирачког списка. Сматра да наведена исправка очигледне омашке не утиче ни на који начин на ток и резултате гласања, нити на број освојених гласова по изборним листама на овом бирачком месту. Имајући у виду напред наведено, Градска изборна комисија остаје у свему при наводима из ожалбеног решења и предлаже да Управни суд жалбу одбије  као неосновану.

  Одлучујући о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, на основу одредаба члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07...54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба основана.

  Из образложења ожалбеног решења и списа предмета произлази да су Небојша Кораћ и Далибор Новаковић, овлашћена лица Коалиције  Маја Гојковић-Уједињени региони Србије, подносиоца Изборне листе  Маја Гојковић-Уједињени региони Србије за избор одборника Скупштине града Новог Сада, поднели Градској изборној комисији приговор дана 07.05.2012. године, у 19,45 минута, због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 14 - МЗ “Степановићево”. Даље су навели да је, у поступку по приговору, увидом у записник о раду бирачког одбора на бирачком месту 14 - МЗ “Степановићево”. Комисија је утврдила да број гласова није већи од броја важећих гласачких листића. Исправка,  извршена у наведеном записнику и оверена од стране овлашћеног лица бирачког одбора, која се односила на број уписаних бирача у Изводу из бирачког списка, према ставу Комисије, није од утицаја на одлучивање по наводима приговора, нити је утицала на законитост изборног поступка и гласања. У складу са напред наведеним, Градска изборна комисија је утврдила да нема неправилности у поступку спровођења избора на бирчком месту 14 - МЗ “Степановићево”, на начин изнет у приговору, те да су наводи приговора неосновани, па је на основу члана 53. став 1. Закона о локалним изборима одлучила као у диспозитиву ожалбеног решења.

  Одредбом члана 34. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године – пречишћен текст (''Службени гласник РС'', број 29 од 09. априла 2012. године), прописано је да, чим утврди резултате гласања,. бирачки одбор читко попуњава записнике о раду бирачког одбора у које, поред осталог, уписује:  датум и место гласања; број и назив бирачког места; имена и презимена чланова бирачког одбора; број примљених гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; укупан број уписаних бирача (за изборе за народне посланике у Народну скупштину Републике Србије: у који улазе и бирачки који су уписани у посебан извод из бирачког списка за гласање бирача на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању, у јединицама или установама Војске Србије, ако је одређено да гласају на том бирачком месту); број бирача који су гласали; број бирача који су гласали ван бирачког места; број бирача који су гласали уз помоћ другог лица; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу. У записнике о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова и заменика чланова бирачког одбора у сталном и проширеном саставу. Ако записнике о раду бирачког одбора не потпишу сви чланови бирачког одбора, то се констатује у записнику о раду бирачког одбора и уз то се евентуално наводе и разлози због којих записник није потписан.

  Према одредби члана 36. став 2. Закона о локалним изборима, у записник о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање.

  Имајући у виду напред изнето чињенично и правно стање ове изборне ствари, основано се, по оцени Управног суда, жалбом указује да је ожалбеним решењем повређен закон на штету жалиоца, јер разлози дати у образложењу решења не упућују на решење какво је дато у диспозитиву, што је супротно одредби члана 199. став 2. Закона о општем управном поступку (“Службени лист СРЈ” бр. 33/97 и 31/01 и “Службени гласник РС” бр. 30/10), којом је прописано,  између осталог, да образложење решења садржи правне прописе и разлоге који с обзиром на утврђено чињенично стање упућују на решење какво је дато у диспозитиву. Такође је повређена и одредба члана 235. став 2. истог закона, будући да Комисија није оценила све наводе приговора, и за своју одлуку није дала правилне и на чињеничном стању засноване разлоге.

  Наиме, жалилац је у приговору навео, а што понавља и у жалби, да је записник бирачког одбора са Бирачког места бр. 14 накнадно преправљен, и то очигледно након потписивања од стране чланова бирачког одбора, без напомене да је било шта шарано и преправљано, чиме су повређене одредбе Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима и Правила о раду бирачких одбора, донетих од стране Републичке изборне комисије.

  Иако у обавези да оцени овај кључни навод приговора, Градска изборна комисија је пропустила да утврди да ли је и ко извршио измену података у Записнику бирачког одбора са Бирачког места бр. 14 и да у складу са утврђеним чињеничним стањем одлучи о основаности приговора жалиоца. Напротив, и поред чињенице да је исправку података извршио и својим потписом оверио Рајко Комненов, лице овлашћено испред Градске изборне комисије да изврши примопредају изборног материјала после гласања, између бирачког одбора за Бирачко место број 14 и Градске изборне комисије, Градска изборна комисија у образложењу ожалбеног решења наводи да је исправку извршио бирачки одбор и погрешно закључује да ова исправка није од утицаја на одлучивање по наводима приговора, нити на законитост изборног поступка.

  Поступајући на изложени начин, Градска изборна комисија је, по оцени Управног суда, повредила закон на штету жалиоца, због чега је Управни суд, на основу одредбе члана 40. ст. 1. и 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), који се примењује на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12.05.2012. године, у 20,30 часова,  III-8 Уж. 213/12


Записничар                              Председник већа-судија
Ксенија Ивановић, с.р.            Душанка Марјановић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЉК