Београд, 28.05.2012.

Пресуда III-7 УЖ 548-12-заштита изборног права

    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-7 Уж. 548/12
Дана 28.05.2012. године
        Б е о г р а д



У ИМЕ НАРОДА
     
  

Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић  и  мр Зорана Рељића, чланова већа, са судским саветником Вером Маринковић, као записничарем, одлучујући о жалби Чапеља Растислава из Бачког Петровца, Ул. новосадска 52а, изјављеној против решења Изборне комисије изборне јединице 7 - Бачки Петровац, бр. 020-1-149/1-212 од 23.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 28.05.2012. године, у 9,15  часова, донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

 

Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор гласача Чапеља Растислава, поднет 21.05.2012. године,  због неправилног поступка гласања на изборима за посланике у Скупштину АП Војводине, на бирачком месту број 5.
 
У жалби поднетој Управном суду, преко Изборне комисије изборне јединице 7 - Бачки Петровац, дана  25.05.2012. године у  12,15 часова, достављеној Управном суду непосредно, дана 26.05.2012. године, у 10,25 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, због неправилности у поступку спровођења избора за посланика у скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском систему, на бирачком месту број 5 Клуб пољопривредника Бачки Петровац, које су учињене радњама бирачког одбора на том бирачком месту. Наводи да је на бирачком месту број 5, гласало лице које није уписано у бирачки списак. Објашњава, да је Валенћик Катарина гласала ван бирачког места на основу потврде о бирачком праву коју је попунио бирачки одбор, а у коју је унет јединствен матични број грађана другог бирача. Наводи да су повереници бирачког одбора поступали у складу са чланом 23. став 3. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године (“Службени гласник РС”, број 29/12) и утврдили идентитет грађанке, али да нису утврдили несклад између јединственог матичног броја грађана уписаног у потврду о изборном праву и јединственог матичног броја грађана из личног документа на основу кога је утврђен идентитет Валенћик Катарине, која је потписом на потврди о изборном праву потврдила податке о идентитету укључујући и јединствени матични број грађана. У жалби даље наводи, да су повереници бирачког одбора, након повратка на бирачко место у Изводу из јединственог бирачког списка заокружили редни број испред лица  Валенћик Катарина али са другим јединственим матичним бројем грађана, и то на основу потписане потврде о изборном праву, из чега недвосмислено произлази, да је на бирачком месту број 5 Клуб пољопривредника Бачки Петровац, гласало лице које није уписано у бирачки списак. Ово због тога, што у бирачки списак није уписано лице са именом, презименом и јединственим матичним бројем грађана лица које је гласало. Са наведених разлога, предлаже да суд жалбу уважи, оспорено решење укине и предмет врати на поновно одлучивање или да жалбу уважи и ожалбено решење преиначи тако што ће утврдити повреду изборног права, распустити бирачки одбор и наложити понављање избора на бирачком месту број 5 Клуб пољопривредника Бачки Петровац. 
 
Изборна комисија изборне јединице 7 - Бачки Петровац доставила је Управном суду дана 26.05.2012. године, у 10,25 часова, жалбу Чапеља Растислава, одговор на жалбу и списе ове изборне ствари.
  
У одговору на жалбу Изборна комисија изборне јединице 7 – Бачки Петровац је навела да је неоснован навод жалбе Чапеља Растислава да је на бирачком месту број 5 Клуб земљорадника у Изборној јединици 7 – Бачки Петровац гласало лице које није уписано у бирачки списак. Наводи да је бирачки одбор бирачког места број 5 на дан гласања имао 8 позива за гласање ван бирачког места, па је у циљу ефикасности спровођења избора ван бирачког места бирачки одбор попунио потврде о бирачком праву за гласање ван бирачког места на самом бирачком месту, и то пре одласка код бирача, па и пре одласка код Валенћик Катарине. У потврду су унели име, презиме, улицу, кућни број, као и ЈМБГ, али је приликом преписивања ЈМБГ омашком начињена грешка, те је уместо јединственог матичног броја Валенћик Катарине написан јединствени матични број следећег бирача, која омашка није отклоњена приликом идентификације бирача. На учињену омашку чланови бирачког одбора са бирачког места број 5, а међу којима су били и представници Лиге социјалдемократа Војводине, нису имали никакву примедбу у Записнику о раду бирачког одбора на спровођењу поновљеног гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину АП Војводине по већинском изборном систему 20. маја 2012.године, што се може утврдити увидом у наведени Записник, где је на страни 4 под тачком 12 у рубирици „Чланови бирачког одбора а) нису имали примедбе, б) имали су примедбе“ заокружено под а) нису имали примедбе, а грешком је било заокружено под б) да су имали примедбе, што је својим потписом парафирао и представник бирачког одбора са бирачког места број 5. Даље наводи, да је неоснован навод жалиоца да је у образложењу оспореног решења наведено да су чланови Комисије омашком уписали ЈМБГ у потврду о изборном праву за гласање ван бирачког места, пошто је у решењу наведено да су омашку начинили чланови бирачког одбора, а да чланови Комисије на дан пријема изборног материјала и попуњавања Записника о раду изборне комисије изборне јединице на утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину АП Војводине, на поновљеном гласању по већинском изборном систему, 20. маја 2012.године, који је Комисија сачинила у 00,13 минута, нису имали примедбе на резултате избора, нити на наведену омашку, осим подносиоца жалбе Чапеље Растислава, члана Изборне комисије у проширеном саставу испред Лиге социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак. Предлаже да суд жалбу одбије као неосновану.
  
Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана  85. став 1. Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Сл.лист АПВ'' бр. 3/12), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао, да жалба није основана.
 Из списа предмета ове правне ствари произлази, да је Чапеља Растислав, изјавио приговор Изборној комисији изборне јединице 7 - Бачки Петровац, дана 21.05.2012. године, због неправилног поступка гласања на бирачком месту број 5 Клуб земљорадника Бачки Петровац. У приговору је навео, да је бирач Валенћик Катарина остварила право на гласања ван бирачког места и гласала  на основу потврде о изборном праву коју је попунио бирачки одбор, с тим, што у Изводу из јединственог бирачког списка за бирачко место број 5 Клуб земљорадника Бачки Петровац, лице са именом Валенћик Катарина са јединственим матичним бројем грађана који је уписан у потврди, не постоји. Чињеница да је на наведеном бирачком месту гласало лице које није уписано у бирачки списак унета је у Записник о раду бирачког одбора и као примедба у Записник о раду Изборне комисије изборне јединице 7 – Бачки Петровац. Како је бирачки одбор поступио супротно одредбама члана 26. став 2. Покрајинске Скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводина и члана 68. Закона о избору народних посланика, јер није утврдио идентитет бирача, а омогућио му је гласање, иако није уписан у бирачки списак, предложио је Изборној комисији изборној јединици 7 – Бачки Петровац да усвоји приговор, распусти бирачки одбор и донесе одлуку о понављању избора на том бирачком месту.
 
Поступајући по наведеном приговору, Изборна комисија изборне јединице 7 - Бачки Петровац је одбила приговор Чапеља Растислава, као неоснован. 
 
Према образложењу ожалбеног решења, Изборна комисија изборне јединице 7 - Бачки Петровац је, након увида у Записник о раду на спровођењу поновљеног гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину АП Војводине по већинском изборном систему 20.05.2012. године, са бирачког места број 5 Клуб земљорадника у Изборној јединици 7 - Бачки Петровац, утврдила, да је ван бирачког места гласало 8 бирача, међу којима је и Валенћик Каратина из Бачког Петровца, улица Грегора Тајовског број 2 за коју је претходно утврђено да је уписана у бирачки списак, а што је потврдила и овлашћени матичар за Општину Бачки Петровац, Триашка Марија. Комисија је такође утврдила, да су чланови бирачког одбора приликом попуњавања потврде о бирачком праву за гласање ван бирачког места за Валенћик Катарину, омашком у потврду унели јединствени матични број грађана следећег бирача, а не Валенћик Катарине, коју  омашку нису отклонили ни приликом идентификације бирача на лицу места. По оцени Комисије ова грешка чланова бирачког одбора није битно  утицала на резултате избора на овом бирачком месту, због чега је Комисија одлучила као у диспозитиву ожалбеног решења.
  
Одредбом члана 25. ст. 1, 2. и 3. Покрајинске Скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине (“Службени лист АП Војводине” бр. 3/2012), прописано је да бирач гласа лично. Бирач гласа на бирачком месту на коме је уписан у Извод из бирачког списка. Бирач може да гласа и ван бирачког места на коме је уписан у Извод из бирачког списа под условима и на начин утврђен законом. 
  
Према одредби члана 72а Закона о народним посланицима („Службени гласник РС“,бр. 35/2000...104/2009), бирач који није у могућности да гласа на бирачком месту, може да гласа и ван бирачког места, а чланови бирачког одбора који одлазе код таквог бирача утврђују његов идентитет и, између осталог, предају му оверени гласачки листић, листу кандидата и потврду о његовом изборном праву за гласање ван бирачког места.
 
Приликом оцене основаности навода жалбе, Управни суд је пошао од утврђених чињеница: да је бирач Валенћик Катарина из Бачког Петровца, улица Грегора Тајовског број 2 уписана у Извод из jединственог бирачког списка за изборе за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском систему  20.05.2012. године, да у потврди о бирачком праву за гласање ван бирачког мест није уписан ЈМБГ Валенћик Катарине, већ, грешком чланова бирачког одбора, ЈМБГ   следећег бирача, да ова грешка није уочена и исправљена приликом утврђивања идентитета бирача Валенћик Катарине на лицу места и да су чланови бирачког одбора након повратка на бирачко место, заокружили редни број испред имена Валенћик Катарине, у Изводу из јединственог бирачког списка. Полазећих од наведених чињеница, везане за бирача Валенћик Катарину, одредбе члана 25. став 1., 2. и 3.Покрајинске Скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, као и одредбе члана 72-а Закона о народним посланицима, Управни суд налази да је правилан закључак Изборне комисије изборне јединице 7 – Бачки Петровац, да наведена неправилност није од утицаја на законитост спроведеног поступка гласања.
 
Са изнетих разлога, а налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је, на основу члана 85. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине и на основу одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 28.05.2012. године у 9,15 часова,  III-7 Уж. 548/12


Записничар                        Председник већа-судија
Вера Маринковић, с.р.       Душанка Марјановић, с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

КО