Београд, 25.05.2012.

Пресуда III-7 УЖ 541-12-заштита изборног права

   Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-7 Уж. 541/12
Дана 25.05.2012. године
        Б е о г р а д

 


У ИМЕ НАРОДА
     
                       

Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић  и  мр Зорана Рељића, чланова већа, са судским саветником Вером Маринковић, као записничарем, одлучујући о жалби Родољуба Јасића из Опова, Ул. Бориса Кидрича 114, овлашћеног лица за подношење предлога кандидата за посланика у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине по већинском систему, са изборне листе ПОКРЕНИМО ВОЈВОДИНУ – ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ (Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет Социјалиста, Покрет Снага Србије – БК), изјављеној против решења Општинске изборне комисије општине Опово, број 013-170/2012 од 22.05.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 25.05.2012. године, у 19,00 часова, донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

 

Ожалбеним решењем ставом првим диспозитива усваја се приговор кандидата за посланика Рацков Јована из Баранде, Ул. Олге Петров 2, предлагача Избор за бољу Војводину – Бојан Пајтић, изјављен због повреде изборног поступка у Изборној јединици 37 Опово, на бирачком месту број 18, Сакуле 4, на изборима за покрајинског посланика по већинском систему одржаним дана 20.05.2012. године, а ставом другим диспозитива поништава се гласање на бирачком месту број 18, Сакуле 4, за избор посланика по већинском систему, одржаним дана 20.05.2012. године.
 
У жалби поднетој Управном суду, преко Општиске изборне комисије општине Опово, дана  24.05.2012. године у  18,00 часова, достављеној Управном суду непосредно, дана 25.05.2012. године, у 11,10 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, због повреде материјалног права и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања. У жалби наводи да су неосновани, произвољни и неистинити наводи из приговора, као и из ожалбеног решења Општинске изборне комисије, јер је у конкретном случају у питању само математичкотехничка грешка у одузимању броја неспорно укупно нађених гласачких листића у гласачкој кутији од броја неважећих гласачких листића, што ни у ком случају није од утицаја на резултате гласања на том бирачком месту, нити на број освојених гласова. Даље наводи да је број укупно нађених листића 130, број неважећих листића 4, број важећих листића 130-4=126 (техничком грешком је уписано 130), број гласова који је добио Јован Рацков је 45, број гласова који је добио Гинцуљ Предраг је 81, а укупан број освојених гласова је 126, што одговара броју важећих листића, из чега произлази да су број освојених гласова и резултати гласања неспорни. Указује да је математичка грешка, након што је уочена, коректно исправљена, и парафирана од стране председника бирачког одбора, уз присуство два члана бирачког одбора и чланова Општинске изборне комисије. Даље наводи да је неспоран број освојених гласова на овом бирачком месту, да збир освојених гласова неспорно одговара броју важећих листића, а што се може недвосмислено закључити из записника са тог бирачког места. Указује да математичкотехничка грешка у одузимању није од било каквог утицаја на резултате гласања, као нити на број освојених гласова, због чега је неоснована одлука Општинске изборне комисије да се гласање на том бирачком месту понови. Предлаже да суд укине ожалбено решење и донесе пресуду којом се одбија, као неоснован, приговор кандидата за посланика у Скупштину АП Војводине по већинском систему Рацков Јована, изјављен због повреде изборног поступка, у Изборној јединици 37 Опово, на бирачком месту број 18 у Сакулама.
  
Изборна комисија општине Опово доставила је Управном суду дана 25.05.2012. године, у 11,10 часова, жалбу Родољуба Јасића, а списе ове изборне ствари је доставила Суду истог дана, у 18,13 часова.
 
Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана  85. став 1. Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Сл.лист АПВ'' бр. 3/12), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао, да жалба није основана. 
 
Из списа предмета ове правне ствари произлази, да је Рацков Јован,  кандидат за посланика из Баранде, Ул. Олге Петров 2,  предлагача Избор за бољу Војводину – Бојан Пајтић, изјавио приговор Општинској изборној комисији општине Опово дана 22.05.2012. године у 16,00 часова, због повреде изборног поступка у изборној јединици 37 Опово, на бирачком месту број 18, Сакуле 4, на изборима за покрајинског посланика по већинском систему одржаним дана 20.05.2012. године. У приговору је навео, да су у оригиналном Записнику о раду бирачког одбора са бирачког места број 18, потписаном од стране свих присутних чланова бирачког одбора, накнадно извршене недопустиве исправке у погледу података о броју гласачких листића, чиме је грубо повређен члан 71, 72. и 73. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (“Службени лист АПВ”, број 3/2012 – пречишћен текст). Жалилац је истакао да се записник састављен на прописаном обрасцу не сме исправљати и да се не сме се разликовати од копије примерка који је претходно достављен члану бирачког одбора. Предложио је да се приговор усвоји и да се избори на бирачком месту број 18 пониште и понови гласање. 
 
Поступајући по наведеном приговору, Општинска изборна комисија општине Опово је усвојила приговор кандидата за посланика Рацков Јована и поништила гласање на бирачком месту број 18 Сакуле 4.


Према образложењу ожалбеног решења, Општинска изборна комисија општине Опово је, приликом пријема изборног материјала са бирачког места број 18, констатовала рачунско неслагање података о гласачким листићима и гласовима на том бирачком месту. Комисија је, стога, наложила председнику бирачког одбора да поновно спроведе утврђивање резултата гласања. Поступајући по наведеном налогу Комисије, председник бирачког одбора, у присуству два члана бирачког одбора, је извршио поновно утврђивање резултата гласања и на основу тога исправку Записника о раду бирачког одбора са бирачког места број 18, тако што је изменио број важећих гласачких листића и, уместо раније уписаног број 130, уписао број 126.  Налазећи да је поступак поновног утврђивања резултата гласања спроведен противно одредби члана 29. став 2. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године (''Сл.гласник РС'', бр. 29/12), Комисија је на основу одредбе члана 84. Покрајинске скупштинске Одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Сл. лист АПВ'', бр. 3/12), одлучила као у диспозитиву ожалбеног решења. 
 
Одредбом  члана 29. став 2. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године (“Службени гласник РС”, број 29/12), прописано је да утврђивању резултата гласања морају да присуствују сви чланови бирачког одбора, или њихови заменици.

 Полазећи од цитиране одредбе Правила и неспорно утврђене чињенице да је поновни поступак утврђивања резултата гласања спроведен од стране председника и два члана бирачког одбора, Управни суд је оценио да је правилан закључак Општинске изборне комисије општине Опово да је поступак поновног утврђивања резултата гласања спроведен противно одредби  члана 29. став 2. 
Правила, јер поновно утврђивање резултата гласања није извршено у присуству свих чланова бирачког одбора, или њихових заменика. 
 
Како је, по налажењу Суда, ожалбено решење донето у циљу законитог спровођења изборног поступка, Управни суд налази да нису основани жалбени наводи према којима није било места усвајању приговора и поништавању избора.
 
Са изнетих разлога, а налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је, на основу члана 85. 
Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине и на основу одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.
 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 25.05.2012. године у 19,00 часова, III-7 Уж. 541/12


Записничар                                          Председник већа-судија
Вера Маринковић,с.р.                          Душанка Марјановић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић


ВЈ