Београд, 14.05.2012.

Пресуда III-7 УЖ 330-12-заштита изборног права

    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-7 Уж. 330/12
Дана 14.05.2012. године
        Б е о г р а д

        У ИМЕ НАРОДА

                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа, са судским саветником Вером Маринковић, као записничарем, одлучујући о жалби подносиоца изборне листе Маја Гојковић- Уједињени региони Србије, изјављеној преко овлашћених лица Небојше Кораћа из Новог Сада, Сунчани кеј бр. 39 и Далибора Новаковића, против решења Градске изборне комисије Нови Сад бр. 020-1/2012-269-I од 09.05.2012. године,  у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 14.05.2012. године, у 13,50 часова, донео је
П Р Е С У Д У

  Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбачен је, као неблаговремен, приговор Коалиције Маја Гојковић- Уједињени региони Србије, подносиоца  Изборне листе  Маја Гојковић - Уједињени региони Србије, за избор одборника Скупштине Града Новог Сада изјављен дана 09.05.2012. године, због неправилности у изборном поступку на бирачком месту 188 МЗ “Народни хероји” Нови Сад.

  У жалби поднетој Управном суду непосредно дана 11.05.2012. године у 18,18 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног  решења, због повреде Закона о избору народних посланика, Закона о локалним изборима, Закона о општем управном поступку и Правила о раду бирачких одбора донетих од стране Републичке изборне комисије. Наводи да је чланом 52. Закона о локалним изборима прописано да бирач, кандидат за одборника или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, утврђивања и објављивања резултата избора, који се подноси у року од 24 сата од дана када је донета одлука, извршена радња или учињен пропуст, док је чланом 32. истог закона прописано да представници подносилаца изборних листа и кандидати за одборнике имају право увида у изборни материјал, а нарочито у извод из бирачких спискова, записнике бирачких одбора, записнике изборних комисија и гласачке листиће, који се може извршити у службеним просторијама изборне комисије у року од пет дана од дана одржавања избора. Сматра да је у складу са тим физички неизводљиво улагање приговора уколико се претходно не изврши увид у изборни материјал, а тај увид је жалиоцу одобрен тек на седници Градске изборне комисије дана 07.05.2012. године, у 18,00 часова, на основу захтева за увид који је поднет 07.05.2012. године, у 3,33 часова. У тренутку тражења увида у изборни материјал, жалилац је имао само индиције о постојању неправилности, али није имао конкретне податке и доказе, које је добио тек увидом у изборни материјал. Даље наводи да је преправљање Записника о раду бирачких одбора настало након одласка са бирачког места и та неправилност се могла уочити тек у просторијама Градске изборне комисије, у који је допреман изборни материјал, због чега жалилац није могао приговоре да поднесе раније, јер није знао о каквим се неправилностима ради. Стога сматра да субјективни рок од 24 часа тече тек од момента када је увидом утврђен недостатак, а у оквиру објективног рока из члана 32. Закона о локалним изборима. Неправилност,  чак и када је учињена на бирачком месту, може бити уочена тек касније и заслужује заштиту изборних права у законском року. У конкретном случају на бирачком месту 188 МЗ “Народни Хероји” Нови Сад, вршене су преправке бројева у Записнику о раду бирачког одбора и то након потписивања записника од стране чланова бирачког одбора, а број нађених гласачких листића у гласачкој кутији је већи од броја изашлих бирача, што је према одредби члана 35. став 9.  Закона о локалним изборима разлог за понављање гласања на том бирачком месту. Предлаже да суд усвоји жалбу, поништи ожалбено решење, утврди да је приговор Коалиције Маја Гојковић - Уједињени региони Србије благовремен и основан, поништи локалне изборе за избор одборника у Скупштини града Новог Сада, на бирачком месту број 188 и наложи понављање избора за избор одборника на том бирачком месту.

  У одговору на жалбу, достављено Управном суду са списима предмета  дана  13.05.2012. године у 01,48  часова Градска изборна комисија Града Новог Сада је оспорила жалбу као неосновану наводећи да је одредбом  члана 52. став 2. Закона о локалним изборима прописано да се приговор подноси у року од 24 часа од  дана када је одлука донета, односно извршена радња и учињен пропуст, позивајући се при томе и на одредбу члана 32. Закона о локалним изборима којима је прописано да представници  изборних листи и кандидати за одборнике имају право увида у изборни материјал, а нарочито извод из бирачких спискова, записник из бирачких одбора, записник изборних комисија и гласачке листиће који се увид врши у службеним просторијама Изборне комисије у року од пет дана од дана одржавања  избора. Сматра да су права на увид у изборни материјал и права на подношење приговора две одвојене правне радње, те да на благовреемност приговора не утиче чињеница, када је подносиоцу изборне листе омогућен увид у изборни материјал, односно да се законски рок из  члана  52. став 2. Закона рачуна од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст, а не од дана сазнања за наводне неправилности. Сматра да је жалилац имао могућност да у року од 24 часа од учињеног пропуста и без увида у изборни материјал поднесе приговор, будући да је и сам навео да је имао сазнања о неправилностима учињеним у рада бирачког одбора. Објашњава да су све изборне радње које се односе на спровођење избора  до утврђивања резултата избора окончане до  07.05.2012. године у  18,00  часова, када је Градска изборна комисија усвојила записник о раду те комисије. Обзиром на то је приговор поднет на радње које се односе на спровођење избора  до утврђивња резултата избора, а да се из електронске базе података јасно може утврдити да је верификација записника о раду бирачког одобра за наведено бирачком место завршено дана 07.05.2012. године у  08,36  часова, недвосмислено произлази да је приговор неблаговремен, обзиром да је поднет  09.05.2012. године у 8,00 часова. Са изнетих разлога предлаже да суд одбије жалбу, као неосновану.
  Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана  54. став 1. Закона о лакалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/07, 34/10 - Одлука УС и  54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалба није основана.

 Из списа предмета ове правне ствари произлази да су овлашћена лица подносиоца Изборне листе Маја Гојковић - Уједињени региони Србије дана 09.05.2012. године у 8,00 часова поднели приговор Градској изборној комисији града Новог Сада због неправилности у изборном поступку на бирачком месту бр.118 МЗ “Народни хероји” Нови Сад, са разлога што су у записнику преправљени  бројеви без посебне напомене о томе. Стога су тражили да  се  локални избори на том бирачком месту пониште и да се гласање понови у целости. Градска изборна комисија града Новог Сада одбацила је приговор као неблаговремен, обзиром да је поднет  дана  09.05.2012. године у 08,00  часова, а да је рок за подношење истекао дана  07.05.2012. године, будући да  је приговор поднет на радње које се односе на спровођење избора  до утврђивања резултата избора, а из Извода из једниствене електронске базе података за избор одборника Скупштине града Новог Сада са информацијама о записницима за бирачких места се јасно види да је верификација Записника о раду бирачког одбора  за наведено бирачко место завршена 07.05.2012. године  у 08,36 минута.
  Одредбом члана 52. став 1. Закона о локалним изборима прописано је да бирач, кандидат за одборнике или предлагач кандидата има право да поднесе приговор изобрној комисији јединице локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, док је одредбом става 2. истог члана прописано да се приговор подноси у року од 24 часа од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст.

  Како се рок за подношење приговора, према цитираној законској одредби, рачуна од тренутка када је извршена радња, у конкретном случају  верификација Записника о раду бирачког одбора за наведено бирачко место,  која је извршена  07.05.2012. године у 08,36  часова на седници Градске изборне комисије, то је рок за подношење приговора истекао  08.05.2012.  у 08,36 часова. Обзиром да је жалилац приговор поднео дана 09.05.2012. године у 08,00 часова, по истеку рока за подношење, Управни суд је нашао да је Градска изборна комисија града Новог Сада правилно одбацила приговор жалиоца као неблаговремен. Суд је нашао да  на благовременост приговора није од утицаја чињеница када је подносиоцу изборне листе омогућен увид у изборни материјал, посебно имајући у виду да исти има свог председника у бирачком одбору. Законски рок од 24 часа рачуна се од дана када је донета одлука, односно извршена радња или учињен пропуст, а не од дана сазнања за наводне неправилности. У конкретном случају, с обзриом да се приговор подноси на радње које се  односе  на спровођење избора до утврђивања резултата избора, а која радња је окончана  07.05.2012. године у  08,36 часова, односно након верификације Записника о раду бирачког одбора за наведено бирачко место,  рок за приговор је истекао 08.05.2012. године у 08,36 часова.

  Са изнетих разлога, Управни је, на основу одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), који се сходно примењује на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 14.05.2012. године, у 13,50 часова,  III-7 Уж. 330/12


Записничар                                      Председник већа-судија
Вера Маринковић,с.р.                     Душанка Марјановић,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

БТ