Београд, 15.05.2012.

Пресуда III-3 Уж. 366-12 - заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
III-3 Уж.366/12 
дана: 15.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА


Управни суд, судија: Сузана Гудураш, председник већа, Гордана Сукновић-Бојаџија и др Владан Станојев, чланови већа, са судским саветником Мирелом Костадиновић, записничарем, одлучујући о жалби Уједињених региона Србије, Општински одбор Беочин, поднетој од стране овлашћеног лица Мире Старчевић, изјављеној против решења Општинске изборне комисије Беочин број 01-013-215 од 08.05.2012. године, које је донето на основу Одлуке о поверавању послова на спровођењу избора за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине у 2012. години, Општинској, односно Градској изборној комисији број 013-28/2012 од 15.03.2012. године,  у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 15.05.2012. године у 12,45  часова, донео је


П Р Е С У Д У

             
Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

Ожалбеним решењем одбијен је приговор Уједињених региона Србије, Општински одбор Беочин, као неоснован.

Жалилац је поднео жалбу путем Општинске изборне комисије Беочин, коју је Општинска изборна комисија Беочин, дана 11.05.2012. године, у 10,14 часова, post еxpressom РЕ 266115826 РС послала Управном суду, у коме је запримљена дана 12.05.2012. године у 12,27 минута, у којој оспоравају законитост ожалбеног решења, наводећи да је Општинска изборна комисија поступила супротно одредби члана 39. Одлуке о поверавању послова на спровођењу избора за посланике у Скупштини АПВ, с обзиром да на бирачком месту број 3, општина Беочин, по завршеном гласању бирачки одбор није приступио утврђивању резултата гласања на бирачком месту, већ да су чланови бирачког одбора без утврђивања резултата гласања и пребројавања гласова за већинског кандидата за покрајинске посланике, потписали бланко записник о раду и на тај начин омогућили злоупотребе и фалсификовање резултата гласања, а да су гласови, које су добили кандидати за посланике по већинском изборном систему, пребројани у просторијама Изборне комисије у Беочину, у чему су учествовали председник бирачког одбора и два члана бирачког одбора, као и неколико чланова Изборне комисије. Сматрају, да чињеница да је записник потписан без икаквих примедби чланова бирачког одбора, не значи да није било нерегулатности у поступку бројања гласова. Указују да је Општинска изборна комисија била обавезна да прибави изјаве чланова Изборне комисије као доказа на наводе из приговора и позове и саслуша све чланове бирачког одбора на наведеном бирачком месту, те да након изведених доказа, утврди  да ли је поступак бројања гласова извршен на начин прописан законом, као и где је и када потписан записник. Предлаже да Управни суд жалбу усвоји, донесе решење којим ће поништити гласање и поновити изборе на бирачком месту број 3.

Општинска Изборна комисија општине Беочин, доставила је Управном суду дана 14.05.2012. године у 17,54 часова, одговор на жалбу са списима предмета.

Решавајући овај спор на основу одредбе члана 85. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика за Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12 – пречишћен текст), оценом навода жалбе и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба неоснована.

Према стању у списима предмета и то: Записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, по већинском изборном систему на изборима одржаним 06.05.2012. године, на бирачком месту број 3, амбуланта ЛБФЦ, Беочин, произлази да је потписан од стране председника бирачког одбора, као и чланова бирачког одбора, без примедби, те да је и записник о предаји и пријему изборног материјала за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине између бирачког одбора и Изборне комисије изборне јединице бирачког места број 3, амбуланта ЛБФЦ, Изборна јединица 9 Беочин, такође, потписан од стране председника бирачког одбора и представника Изборне комисије Изборне јединице, без примедби дана 07.05.2012. године, у 10,00 часова. Надаље, дана 08.05.2012. године, у 8,15 часова, Уједињени региони Србије, Општински одбор Беочин, преко овлашћеног лица Старчевић Мире, поднели су приговор Покрајинској изборној комисији Изборне комисије Беочин, због повреде правила изборног поступка које су извршене у поступку утврђивња резултата избора. Одлучујући о поднетом приговору, Општинска изборна комисија Беочин, донела је ожалбено решење, којим је приговор одбила као неоснован.

Према одредби члана 39. став 1. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, по завршеном гласању бирачки одбор приступа утврђивању резултата гласања на бирачком месту.

Према одредби члана 42. став 1. исте Одлуке, бирачки одбор, по утврђивању резултата гласања, у записник о свом раду уноси:  број примљених гласачких листића, број неупотребљених гласачких листића, број неважећих гласачких листића, број важећих гласачких листића, број гласова датих за сваког кандидата, број бирача према Изводу из бирачког списка и број бирача који су гласали. Према ставу 2. истог члана Одлуке, у записник о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, предлагача кандидата, као и све друге чињенице од значаја за гласање, а према ставу 3. истог члана Одлуке записник о раду бирачког одбора потписују сви чланови бирачког одбора.

Према одредби члана 40. Одлуке, када утврди резултате гласања, бирачки одбор одмах доставља сав изборни материјал изборној комисији изборне јединице.

Код оваквог стања ствари, правилно је одлучила Општинска изборна комисија општине Беочин када је, као неоснован, одбила приговор Уједињених региона Србије, Општински одбор Беочин од 07.05.2012. године, дајући за своју одлуку разлоге које у свему прихвата и овај суд.

Наиме, по оцени Управног суда, наводима жалбе не доводи се у сумњу правилност ожалбеног решења. Ово стога што је записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, по већинском изборном систему, на изборима одржаним дана 06.05.2012. године, на бирачком месту број 3, Беочин, потписан од стране председника бирачког одбора и чланова бирачког одбора без примедби, а записник о предаји и пријему изборног материјала за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, између бирачког одбора и изборне комисије изборне јединице потписан од стране председника бирачког одбора и представника изборне комисије и изборне јединице, такође без примедби, због чега се неосновано жалбом указује да је било неправилности у поступку спровођења избора на наведеном бирачком месту.

Суд је ценио и остале наводе жалбе, али налази да код утврђеног чињеничног стања нису од утицаја на другачију одлуку у овој правној ствари.

Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређено изборно право на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде, применом одредбе члана 85. став 1. и 2. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводина (''Службени лист АПВ'', број 3/12 -  пречишћен текст) и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09).


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 15.05.2012. године, III-3 Уж.366/12 у 12,45 часова


Записничар                                        Председник већа-судија
Мирела Костадиновић,с.р.               Сузана Гудураш,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
ИО