Београд, 25.05.2012.

Пресуда III-3 УЖ 546-12-заштита изборног права


    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-3 Уж. 546/12
Дана 25.05.2012. године
        Б е о г р а д

        

У ИМЕ НАРОДА

                      

Управни суд, у већу судија: Сузана Гудураш, председник већа, Гордана Сукновић-Бојаџија и др Владан Станојев, чланови већа, са судским саветником Мајом Панић, записничарем, одлучујући о жалби Горана Кнежевића из Зрењанина, 4. Јули 26/10 и Ивана Бошњака из Зрењанина, др Васе Савића 30/1, изјављеној против решења Изборне комисије  Изборне јединице 17 Зрењанин III број ПИ 00-2/2012-91-I од 23.05.2012. године, које је донето на основу Одлуке Покрајинске изборне комисије Нови Сад о поверавању послова на спровођењу избора за посланике у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине у 2012. године општинској, односно градској изборној комисији број 013-28/2012 од 15.03.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 25.05.2012. године, у 16,00 часова, донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

  

Ожалбеним решењем, у ставу I диспозитива, делимично је  усвојен приговор др Драгана Тошића из Перлеза у делу који се односи на поновљено гласање за избор посланика у Скупштину АП Војводине по већинском избоном систему, спроведено дана 20. маја 2012. године за бирачко место број 40 Дом МЗ “Зелено поље”, Велика сала, Зрењанин, ул. Барањска бр. 18, у изборној јединици 17 Зрењанин III и поништено је гласање на наведеном бирачком месту. 
  
У жалби поднетој Управном суду посредством Градске изборне комисије града Зрењанина, дана 25.05.2012. године у 10,05 часова, а која је у Управном суду запримљена дана 25.05.2012. године у 13,52 часова, жалиоци оспоравају законитост ожалбеног решења у односу на став I диспозитива којим је делимично усвојен приговор др Драгана Тошића из Перлеза. Наводе да сматрају, да је поднети приговор неблаговремен,  јер је поднет дана 21.05.2012. године у 18,10 часова, по истеку 24 часа од предузете радње, која се догодила 20.05.2012. године у 12,45 часова. Надаље, наводе да је у ожалбеном решењу чињенично стање неправилно и непотпуно утврђено, јер није дошло до било каквог застоја у процесу гласања. Истичу да спорни догађај на наведеном бирачком месту није могао да утиче на резултате гласања  и на излазност бирача, која је била у складу са излазношћу на другим бирачким местима. Наводе да су сви поступци бирачког одбора одобрени од стране председника Градске изборне комисије што указује на правилност и законитост поступака. Предлажу да суд жалбу у целости усвоји и ожалбено решење преиначи у тачки 1. диспозитива, тако што ће се одбити приговор др Драгана Тошића из Перлеза или у побијаном делу ожалбено решење укинути и вратити првостепеном органу на поновно одлучивање. 
 
Градска изборна комисија града Зрењанина доставила је Управном суду дана 25.05.2012. године у 13,52 часова списе предмета. 
  
Решавајући овај спор на основу одредбе члана 85. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), оценом навода жалбе и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба неоснована.  
  
Према садржини списа, произлази да је дана 21.05.2012. године у 18,10 часова поднет приговор кандидата за посланика у Скупштину АП Војводине по већинском изборном систему у изборној јединици 17 Зрењанин III др Драгана Тошића из Перлеза, Изборној комисији изборне јединице 17 Зрењанин III за избор посланика у Скупштину АП Војводине по већинском систему. Подносилац приговора наводи да је на бирачком месту број 40 дошло до неправилности у изборном поступку, јер је дана 20.05.2012. године у 12,45 часова на бирачком месту број 40 гласач Мирко Грубић, након петнаестоминутне препирке изнео гласачке листиће за избор председника РС и покрајинских посланика по већинском систему, ван бирачког места, након чега је председница бирачког одбора, уз консултације са Градском изборном комисијом, позвала полицију која је привела гласача Мирка Грубића и предала бирачком одбору оба гласачка листића који су били ишарани, па се бирачки одбор сагласио да се исти убаце у гласачке кутије и да се прогласе неважећим. Сматра да је наведена радња битно утицала на резултат избора на овом бирачком месту. Увидом у записник о раду бирачког одбора на спровођењу поновљеног гласања и утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине по већинском систему, 20. маја 2012. године, на страни три под тачком 6, констатовано је да је гласач Мирко Грубић узео оба своја гласачка листића, да је у 12,45 часова позвана Општинска комисија, да је гласачу скренута пажња да не може да износи гласачке листиће, али да их је он однео, те да је у полицијској пратњи вратио оба листића у 13,56 часова које је прецртао и који су стављени у кутију као неважећи. 
  
Одредбом члана 4. став 1. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), прописано је да нико нема право да, по било ком основу, спречава или приморава грађанина да гласа, да га позива на одговорност због гласања и да од њега тражи да се изјасни за кога је гласао или зашто није гласао. 
  
Одредбом члана 20. става 3. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године (“Службени гласник РС”, бр. 23/2012), предвиђено је да, пошто попуни гласачке листиће, бирач сам персавија гласачке листиће тако да се не види како је гласао и ставља гласачке листиће у одговарајуће гласачке кутије, а затим напушта бирачко место, а одредбама члана 21. тачка 1. и 2. Правила предвиђено је да је бирачки одбор дужан да се стара о обезбеђивању тајности гласања, и да је дужан да организује гласање тако нико не може видети како бирач попуњава гласачке листиће.
  
Код оваквог чињеничног и правног стања ствари, Изборна комисија изборне јединице 17 Зрењанин III правилно је поступила када је усвојила приговор у делу који се односи на бирачко место бр. 40 на коме је дошло до повреде цитираног члана 4. став 1. Покрајинске скупштинске одлуке о и збору посланика у Скупштину АПВ, будући да је бирач Мирко Грубић враћен од стране радника Полицијске управе на бирачко место које је претходно напустио не желећи да убаци гласачке листиће у гласачку кутију, чиме је приморан да гласа, као и повреде члана 20. став 3. наведених Правила о раду бирачких одбора, будући да је председница бирачког одбора узела гласачке листиће  од именованог бирача и исте убацила у гласачке кутије уместо њега.  
 
 
Са изнетог, неосновани су наводи жалбе којима се указује да у поступку спровођења избора на бирачком месту број 40 није било неправилности.
  
Поред тога, неосновано  се жалбом жалилаца указује на неблаговременост поднетог приговора јер рок од 24 часа за подношење приговора, према одредби члана 83. став 3. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину АПВ по већинском систему рачуна се од дана када је донета одлука, односно извршена радња коју подносилац приговора сматра неправилном, односно када је учињен пропуст. Иако се сама радња којом је учињена повреда догађала у интервалу од 12,45 до 13,36 часова, изборне радње на бирачком месту број 40 окончане су моментом затварања бирачког места, у 22,32 часова, од када почиње да тече рок за подношење приговора, тако да би рок за приговор истекао дана 21.05.2012. године у 22,52 часова.  
  
Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређено изборно право на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде, применом одредбе члана 85. став 1. и 2. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', бр. 111/09).


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 25.05.2012. године, у 16,00 часова,  III-3 Уж. 546/12

Записничар                                                    Председник већа-судија
Маја Панић,с.р.                                                  Сузана Гудураш,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

АМ