Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-3 УЖ 218-12-заштита изборног права

Република Србија         
 УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
III-3 Уж.218/12
12.05.2012. године
      Б е о г р а д


     У ИМЕ НАРОДА

         Управни суд, у већу судија: Сузанa Гудураш, председник већа, Горданa Сукновић Бојаџија и Mирјана Цветковић, чланови већа, са судским саветником Мирелом Костадиновић, записничарем, одлучујући о жалби Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, подносилаца Изборне листе Маја Гојковић- Уједињени региони Србије, изјављеној против решења Градске изборне комисије града Новог Сада бр. 020-1/2012-259-I од 08.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа  одржаној дана 12.05.2012. године, у 14,00 часова, донео је

П Р Е С У Д У

  Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбијен је приговор подносиоца Изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије за избор одборника Скупштине града Новог Сада, изјављен због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту од 122 – Месна заједница “Омладински покрет”, Нови Сад, као неоснован.

  У жалби поднетој непосредно Управном суду дана 10.05.2012. године у 17,32 часова жалилац оспорава законитост ожалбеног решења наводећи да су на бирачком месту 122 учињене неправилности у спровођењу избора, јер се на крају бројања гласова појавио вишак гласачких листића, што је и констатовано у записнику.  Такође указује, да је на наведеном бирачком месту више пута интервенисала полиција, због чега је гласање више пута прекидано. Предлажу да суд донесе пресуду којом ће жалбу усвојити, поништити решење Градске изборне комисије града Новог Сада, бр. 020-1/2012-259-I од 08.05.2012. године, поништити локалне изборе за избор одборника у Скупштини града Новог Сада, спроведен дана  06.05.2012. године, на бирачком месту бр. 122 у Граду Новом Саду и наложи понављање избора за избор одборника у Скупштини града Новог Сада, на бирачком месту бр. 122 у Граду Новом Саду.

  Градска изборна комисија града Новог Сада, доставила је дана 11.05.2012. године у 22,09 часа Управном суду одговор на жалбу са списима предмета, наводећи да у свему остаје при наводима из ожалбеног решења и предлаже да суд поднету жалбу одбије.

 Одлучујући о благовремено поднетој жалби, а на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'' бр. 129/07...54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да жалба није основана.

  Из садржине списа произлази да су Небојша Кораћ и Далибор Новаковић, подносиоци Изборне листе Маја Гојковић-Уједињени региони Србије дана 07.05.2012. године у 19,45 часова Градској изборној комисији града Новог Сада, поднели приговор због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 122 у Новом Саду, јер се на крају бројања појавио вишак искоришћених гласачких листића. У записнику о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивања резултата гласања за избор одборника Скупштине града Новог Сада за бирачко место број 122 “Омладински покрет”, констатовано је да је било пропагандног материјала око бирачког места, а записник је потписан од стране свих присутних чланова Бирачког одбора, као и од стране председника Бирачког одбора Александра Поповића. Решењем о образовању Бирачког одбора у сталном саставу за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године, за бирачко место број 122 за општину/град Нови Сад, МЗ “Омладински покрет”, Улица Омладинског покрета бр.11, Нови Сад, за председника Бирачког одбора именован је Александар Поповић из Новог Сада, Булевар Јаше Томића бр.26/12, испред Уједињених региона Србије. Одлучујући о изјављеном приговору, Градска изборна комисија града Новог Сада донела је ожалбено решење којим је исти одбила као неоснован.

  Према одредби члана 36. став 2. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр.129/07...54/11), у записник о раду Бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и свих других чињеница од значаја за гласање, а према ставу 3. истог члана Записник о раду бирачког одобра потписују сви чланови бирачког одбора.

  Према одредби члана 34. став 2. Правила о раду бирачког одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године (“Службени гласник РС” бр. 29/12), у записнике о раду бирачког одобра уносе се и примедбе и мишљења чланова и заменика чланова бирачког одобра у сталном и проширеном саставу, а према ставу 3. истог члана ако записник о раду бирачког одобра не потпишу сви чланови бирачког одбора, то се констатује у записнику о раду бирачког одбора и уз то се евентуално наводе и разлози због којих записник није потписан.

  Код оваквог стања ствари правилно је одлучила Градска изборна комисија града Новог Сада, када је одбила приговор подносиоца изборне листе Маја Гојковић – Уједињени региони Србије, дајући за своју одлуку разлоге које у свему прихвата и овај суд.

  Суд је ценио наводе жалбе да се на крају бројања гласова појавио вишак гласачких листића, те да је исто констатовано у записнику, као и да је гласање више пута прекидано, али налази да су исти неосновани. Ово са разлога што у записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине града Новог Сада, за бирачко место број 122,  “Омладински покрет”, јесу унете примедбе “да је било пропагандног материјала око бирачког места”, али како жалилац на те околносити није указивао ни у приговору, нити на њих указује у жалби, то су, по налажењу овог суда исти без утицаја на другачију одлуку у овој управној ствари.

  Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде, применом одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 12.05.2012. године у 14,00 часова, III-3 Уж.218/12

Записничар                                     Председник већа-судија
Мирела Костадиновић,с.р.               Сузана Гудураш,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

АМ