Београд, 25.05.2012.

Пресуда III-2 УЖ 534-12-заштита изборног права

    Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-2 Уж. 534/12
Дана 25.05.2012. године
        Б е о г р а д

 

У ИМЕ НАРОДА



Управни суд, у већу судија: Сузана Гудураш, председник већа, др Владан Станојев и Гордана Сукновић-Бојаџија, чланови већа, са судским саветником Мирелом Костадиновић, записничарем, одлучујући о жалби Општинског одбора Социјалистичке партије Србије Врбас, поднете од стране чланова Изборне комисије изборне јединице 11 Врбас Радомира Цебаловића, Рајка Кривокапића и Радмиле Тодоровић, као и председника Општинског одбора СПС Врбас Марјане Мараш, изјављеној против решења Изборне комисије изборне јединице 11 Врбас број 013-1-55/2012 од 22.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 25.05.2012. године, у 09,15 часова, донео је


П Р Е С У Д У

  
Жалба СЕ ОДБИЈА.


О б р а з л о ж е њ е

  

Ожалбеним решењем одбачен је приговор Општинског одбора Социјалистичке партије Србије Врбас на резултате избора у другом кругу за посланике у Скупштину АП Војводине по већинском систему у општини Врбас, који су одржани 20.05.2012. године, као неоснован.

  
У жалби поднетој путем Изборне комисије изборне јединице 11 Врбас дана 23.05.2012. године у 15,15 часова, а која је у Управном суду запримљена дана 24.05.2012. године у 10,47 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да је Изборна комисија изборне јединице 11 Врбас одбила поднети приговор, а да претходно није разматрала наводе из приговора којима се доводе у сумњу утврђени резултати избора у другом кругу гласања, који се тичу броја неважећих гласачких листића на свим гласачким местима  у овој изборној јединици. Сматрају да је Изборна комисија изборне јединице 11 Врбас, као једина овлашћена да на основу целокупног изборног материјала утврди коначне изборне резултате, морала да изврши поновну проверу броја неважећих гласачких листића на свим гласачким местима и свих важећих и неважећих гласачких листића на свим гласачким местима у Куцури, те да након спроведене поновне провере утврди коначне резултате избора. Предлажу да суд усвоји жалбу и поништи оспорено решење и обавеже Изборну комисију изборне јединице 11 Врбас да спроведе изборне радње тражене у приговору и жалби.  

  
Изборна комисија изборне комисије 11 Врбас доставила је дана 24.05.2012. године у 19,45 часова Управном суду списе предмета.

  
Решавајући овај спор на основу одредбе члана 85. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), оценом навода жалбе и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба неоснована.

  
Из садржине списа предмета, и то записника о раду Изборне комисије изборне јединице на утврђивању резултата гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, на поновљеном гласању по већинском изборном систему, 20.05.2012. године, произлази да је изборна комисија изборне јединице 11 Врбас примила изборни материјал од 36 бирачких одбора са записницима о раду бирачких одбора, са утврђеним резултатима гласања, са унетим укупним бројем гласачких листића, бројем неупотребљених гласачких листића, уписаних бирача према изводу из бирачког списка, броју бирача који је гласао, са укупно нађеним бројем гласачких листића, како важећих тако и неважећих и утврдила да није било битних повреда одредаба Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, а на основу којих је утврдила резултате гласања за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине. Наведени записни Изборне комисије изборне јединице 11 Врбас  потписан је од стране свих чланова изборне комисије изборне јединице 11 Врбас без примедби, а између осталих и од стране Радомира Цебаловића, Рајка Кривокапића и Радмиле Тодоровић. Дана 21.05.2012. године у 13,30 часова, чланови Општинске изборне комисије испред СПС и то, Рајко Кривокапић, Радмила Тодоровић и Радомир Цебаловић, поднели су приговор на утврђене резултате избора, сматрајући да, с обзиром на број од 1.743 неважећа гласачка листића, постоји сумња у регуларност спроведених избора. Одлучујући о наведеном приговору, Изборна комисија изборне јединице 11 Врбас, ожалбеним решењем  је приговор одбила као неоснован.  
 
  
Према одредби члана 45. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), изборна комисија изборне јединице, на основу изборних материјала свих бирачких одбора у изборној јединици, утврђује резултате избора и проглашава који је кандидат изабран за посланика у тој изборној јединици, а најкасније 48 часова по завршетку гласања.

  
Код оваквог стања ствари, правилно је поступила Изборна комисија изборне јединице 11. Врбас, када је ожалбеним решењем одбила приговор, као неоснован.

  
Наиме, неосновано се наводима жалбе указује да је било потребно да се поново прегледају сви неважећи листићи на свим гласачким местима, као и сви и важећи и неважећи гласачки листићи на свим гласачким местима у Куцури, с обзиром на процентуално велики број утврђених неважећих гласачких листића. Ово са разлога, што су жалиоци као чланови изборне комисије присуствовали раду Изборне комисије која је на основу цитаране одредбе члана 45. Покрајинске скупштинске одлуке, утврђивала резултате избора у другом кругу за посланике у Скупштину АП Војводине по већинском систему у општини Врбас, о чему је сачињен и записник, а који је без примедби потписан и од стране жалилаца.     
   
  
Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређено изборно право на штету жалилаца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде, а применом одредбе члана 85. став 1. и 2. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине (''Службени лист АПВ'', бр. 3/12-пречишћен текст), и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', бр. 111/09).


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
Дана 25.05.2012. године, у 09,15 часова,  III-2 Уж. 534/12

Записничар                                                   Председник већа-судија
Мирела Костадиновић,с.р.                             Сузана Гудураш,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић


АМ