Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-2 УЖ 281-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
III-2 Уж. 281/12 
Дана: 12.05.2012. године
Београд

 

У ИМЕ НАРОДА


  Управни суд, судија: Мирјана Цветковић, председник већа, др Владан Станојев и Сузана Гудураш, чланови већа, са судским саветником Мајом Панић, записничарем, одлучујући о жалби бирача Ђери Роберта из Бачке Тополе, ул. Јована Јовановића Змаја број 23 и Наде Генераловић из Бачке Тополе, Трг Зорана Ђинђића број 8/II-1, изјављене против решења Општинске изборне комисије Бачка Топола  од 09.05.2012. године, без броја,  у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године у 17,40  часова, донео је


П Р Е С У Д У


  Жалба се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбијен је као неоснован,  приговор бирача и кандидата Светлане Лаловић из Бачке Тополе, улица Павла Мићуновића број 29, Роберта Ђери из Бачке Тополе, улица Јован Јовановић Змај број 23 и Наде Генераловић из Бачке Тополе, Трг Зорана Ђинђића број 8/II-1, на утврђивање резултата избора за одборнике Скупштине општине Бачка Топола одржаних 06. маја 2012. године и на утврђивање резултата гласања за избор посланика у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине по пропорционалном систему одржаних 06. маја 2012. године, који приговор је поднет Општинској изборној комисији Бачка Топола 08. маја 2012. године у 12 часова и 20 минута.

  У поднетој жалби поднетој post еxpress-om РЕ 277477790 дана 10.05.2012. године у 12,24 минута, која је у Управном суду запримљена дана 11.05.2012. године у 09 часова и 03 минута,  жалиоци оспоравају законитост ожалбеног решења, наводећи да су дана 06. маја 2012. године у општини Бачка Топола спроведени избори за одборнике Скупштине, за посланике Скупштине Аутономне Покрајине Војовидине по већинском и пропорционалном систему, избори за народне посланике Народне Скупштине Републике Србије и за председника Републике Србије  и истовремено референдум за увођење самодоприноса на територији месне заједнице Бачка Топола, те указују да је том приликом учињено више повреда Закона о локалним изборима и Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика за скупштину Аутономне Покрајине Војводине. Указују да је било неправилности у погледу гласачких листића који су сви били беле боје и сличног формата, што је код бирача створило битну заблуду која је утицала на резултате избора. Истичу да је након спроведених избора и затварања бирачких места, бирачки материјал био потпуно необезбеђен, да је стајао положен у џаковима који су били наслоњени на зид зграде општине, као и у околини зграде те да никога није било у близини да исти чува, чиме су повређене и одредбе члана 72. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војовидине и члана 38. Закона о локалним изборима. Надаље истичу да је председница Општинске изборне комисије Бачка Топола уједно и судија, заменик в.ф. председника суда за судску јединицу у Бачкој Тополи, а што је супротно одредби члана 28. став 7. Закона о Агенцији за борбу против корупције. Предлаже да Управни суд усвоји жалбу и поништи изборе у општини Бачка Топола на свим изборним местима и да се спроведу поновни избори за одборнике Скупштине општине Бачка Топола и за посланике Скупштину Аутномне Покрајине Војводине по пропорционалном систему.

  Општинска Изборна комисија општине Бачка Топола, доставила је овом суду дана 12.05.2012. године  00 часова и 04 минута, одговор на жалбу са списима предмета наводећи да у целости остаје при ожалбеном решењу и предлаже да суд жалбу одбије.

  Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. став 1. и 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07... 54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба неоснована.

  Из садржине списа, и то одговора на жалбу,  произилази да је, по претходном прибављеном мишљењу Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, које је Месној заједници Бачка Топола достављено 24. априла 2012. године под бројем 014-00-00003/202-09 од 17. априла 2012. године, да нема сметњи да се избори за одборнике општине Бачка Топола и референдум спроведу на бирачким местима која су већ одређена за избор одборника Скупштине општине, те да је донета одлука о расписивању референдума на подручју Месне заједнице Бачка Топола, која је објављена у “Службеном листу општине Бачка Топола” број 2/2012.  Из записника о предаји и пријему изборног материјала за избор посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине између Бирачког одбора и Изборне комисије изборне јединице 1-49, као и из  записника о преузимању изборног материјала за избор одборника Скупштине општине Бачка Топола 1-49, произилази да је примопредаја изборног материјала извршена без примедби на начин примопредаје изборног материјала. Решењем Скупштине општине Бачка Топола, које је донето на седници Скупштине општине Бачка Топола одржаној дана 15.12.2012. године и које је објављено у “Службеном листу општине Бачка Топола”, бр. 12 од 15.12.2011. године, именовани су председник, чланови и секретар Општинске изборне комисије у сталном саставу и њихови заменици. Дана 08.05.2012. године у 12 часова и 20 минута бирачи и кандидати Светлана Лаловић из Бачке Тополе, Роберт Ђер из Бачке Тополе и Нада Генералновић из Бачке Тополе, Општинској изборној комисије општине Бачка Топола поднели су дана 08.05.2012. године у 12 часова и 20 минута приговор на утврђивање резултата избора за одборнике Скупштине Бачка Топола одржаних 06.05.2012. године и на утврђивање резултата гласања за избор посланика у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине по пропорционалном систему одржаних 06.05.2012. године због повреде изборног поступка, који је ожалбеним решењем од 09. маја 2012. године одбијен као неоснован.

  Према одредби члана 38. став 2. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” 129/07... 54/11), о примопредаји изборне документације саставља се записник који потписује представник Изборне комисије и најмање два члана бирачког одбора који су предали изборну документацију.

   Према одредби члана 73. Покрајинске скупштинске одлуке о избору посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине, о примопредаји изборног материјала саставља се записник који потписује представник Изборне комисије изборној јединици и најмање два члана бирачког одбора који су предали изборну документацију.

  Код оваквог стања ствари, правилно је одлучила Општинска изборна комисија Скупштине Општине Бачка Топола, када је одбила приговор, дајући за своју одлуку разлоге које у свему прихвата и овај суд.

  Суд је ценио наводе жалбе да су бирачи истовременим спровођењем избора за одборнике Скупштине, за посланике Скупштине АПВ по већинском и пропорционалном систему, изборе за народне посланике Скупштине Републике Србије и за председника Републике Србије, и референдума за увођење самодоприноса на територији Месне заједнице Бачка Топола доведени у заблуду, с обзиром да су листићи били исте боје али различитог  формата, без утицаја су, с обзиром да је референдум о одређивању самодоприноса спроведен након прибављања мишљења односно одобрења Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, те на записнику о раду Бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивања резултата гасања за избор одборника Скупштине општине Бачка Топола није било примедби у вези референдума за увођење самодоприноса.

  Такође, суд је ценио и наводе жалбе који се тичу нерегуларне примопредаје изборног материјала, али такође налази да су исти без утицаја, с обзиром да је код 1 - 49 достављених записника о предаји и пријему изборног материјала за избор за посланика у Скупштину Аутономне Покрајине Војводине између Бирачког одбора и Изборне комисије изборне јединице код 1 - 49 достављених записника о преузимању изгорног материјала за избор одборника Скупштине општине Бачка Топола, потписано без примедби, у вези примопредаје целокупног изборног материјала.

  Поред тога, ни навод жалбе да је председница Општинске изборне комисије Бачка Топола уједно и судија и заменик в.ф. председника суда за судску једниницу у Бачкој Тополи без утицаја, с обзиром да је решење о именовању чланова Изборне комисије донето 15.12.2011. године од ког момента је могло бити у смислу одредбе члана 52. став 2. Закона о локалним изборима изјављен приговор.

  Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде, применом одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2.   Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', бр. 111/09). 
   
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ 
Дана 12.05.2012. године, III-2 Уж. 281/12 у 17,40 часова


Записничар                       Председник већа-судија
Маја Панић,с.р.                 Мирјана Цветковић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЦРП