Београд, 11.05.2012.

Пресуда III-2 УЖ 181-12-заштита изборног права

Република Србија
     УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
      III-2 Уж. 181/12
Дана 11.05.2012. године
        Б е о г р а д

        У ИМЕ НАРОДА

                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Цветковић,  председника већа, др Владана Станојева и Сузане Гудураш, чланова већа, са судским саветником, Мирелом Костадиновић, записничарем, одлучујући о жалби Драгана Ненадова из Сомбора, Јухас Шандора бр. 10, овлашћеног лица изборне листе Лиге социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак, против решења Изборне комисије града Сомбора, број 013-2-152/2012-I од 08.05.2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 11.05.2012. године, у 12 часова и 10 минута, донео је

П Р Е С У Д У

  Жалба СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА решење Изборне комисије града Сомбора, број 013-2-152/2012-I од 08.05.2012. године и решава:
  УСВАЈА СЕ приговор Драгана Ненадова, овлашћеног лица изборне листе Лиге социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак, поднет дана 07.05.2012. године у 05,59 часова, Изборној комисији града Сомбора.
  ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори на бирачком месту број 18, зграда Месне заједнице ''СЕЛЕНЧА'' (Мала сала), Сомбор за изборе за одборнике Скупштине града Сомбора, због неправилности у спровођењу избора.
  РАСПУШТА СЕ бирачки одбор и ПОНАВЉА СЕ гласање на 18. бирачком месту.
О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем, одбијен је приговор Лиге социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак број 013-2-136/2012-I од 07.05.2012. године, поднет због неправилности у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине града Сомбора, на бирачком месту број 18, зграда Месне заједнице ''СЕЛЕНЧА'' (Мала сала), Сомбор, као неоснован.
   
  У жалби поднетој препорученом пошиљком, дана 09.05.2012. године у 18,00 часова, која је у Управном суду запримљена дана 10.05.2012. године у 08 часова и 54 минута, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да су истим повређене одредбе члана 17. Правила о раду бирачког одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године (''Службени гласник РС'', бр. 29/12-пречишћен текст) и члана 71. Закона о избору народних посланика (''Службени гласник РС'', бр. 35/00...101/05), с обзиром да је на бирачком месту број 18, Месна заједница ''СЕЛЕНЧА'' (Мала сала), Сомбор било неправилности у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине града Сомбора, а које су учињене радњама бирачког одбора на том месту, јер су на истом гласала лица која нису уписана у бирачки списак, већ да су накнадно од стране бирачког одбора у исти уписана. Предлаже да се жалба усвоји, оспорено решење укине и предмет врати на поновно одлучивање или да се жалба усвоји, оспорено решење преиначи, тако да се утврди повреда изборног права, распусти бирачки одбор и наложи понављање избора на бирачком месту број 18, зграда Месне заједнице ''СЕЛЕНЧА'' (Мала сала), Сомбор.

  Изборна комисија града Сомбора, доставила је Управном суду дана 10.05.2012. године у 20,12 часова списе предмета, који се односе на поднету жалбу.

  Одлучујући о благовремено поднетој жалби на основу члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, (''Службени гласник РС'', бр. 129/07...54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана.

  Увидом у достављене списе предмета и то: оригинал Извода из јединственог бирачког списка за бирачко место број 18, Месна заједница ''СЕЛЕНЧА'' (Мала сала) у Сомбору, види се да је под редним бројевима 1476 до 1480 дописано пет лица хемијском оловком, која су се и потписала, а из записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине града Сомбора за бирачко место број 18, Месна заједница ''СЕЛЕНЧА'' Мала сала, констатује се на страни 3 записника, под тачком 19. да су чланови бирачког одбора имали примедбе на поступак спровођења избора на конкретном бирачком месту: ''дописано пет бирача на бирачки списак''. Надаље, из списа произилази да је жалилац благовремено уложио приговор које је ожалбеним решењем одбијен као неоснован.

  Према одредби члана 17. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године (пречишћен текст) (''Службени гласник РС'', бр. 29 од 09. априла 2012. године) ставом 1. прописано је да бирачки одбор не сме вршити никаква дописивања или друге промене у изводима из бирачког списка; према ставу 2. овог члана, Бирачки одбор неће дозволити да гласа лице које није уписано у бирачки списак, а према ставу 3. истог члана да за случај да неки бирачи нису уписани у све изводе из бирачког списка (на пример, лица која гласају на изабраном месту гласања или интерно расељена лица уписана су у извод из бирачког списка за изборе на народне посланике у Народну скупштину, али нису уписана у извод из бирачког списка за изборе за општинске одборнике), они могу да гласају само на оним изборима за које су уписани у извод из бирачког списка.

  Према одредби члана 71. Закона о избору народних посланика (''Службени гласник РС'', бр. 35/01...101/05), а који се сходно примењује на основу одредбе члана 58. Закона о локалним изборима, ставом 1. прописано је да се на дан избора не могу вршити никакве промене у изводима бирачких спискова, а према ставу 2. овог члана, ако се поступи противно одредби става 1. овог члана, бирачки одбор се распушта, а гласање на том бирачком месту се понавља.

  Код оваквог ставања ствари, Изборна комисија града Сомбора, поступила је супротно члану 71. Закона о избору народних посланика када је одбила приговор као неоснован, те је жалба усвојена на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.

  Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.

  Поступајући по приговору Драгана Ненадова, овлашћеног лица изборне листе Лиге социјалдемократа Војводине-Ненад Чанак, Управни суд је нашао да је приговор основан, с обзиром да је у поступку по на несумњив начин утврђено да је било неправилности у радњама бирачког одбора, на које се указује. Чињенично стање је утврђено на бази Извода из јединственог бирачког списка за бирачко место 18 Месна заједница „Селенча“ у Сомбору, као и записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата за избор одборника Скупштине града Сомбор за бирачко место 18 Месна заједница „Селенча“. Овако утврђено чињенично стање погрешно је ценила Изборна комисија када је одлучивала по приговору.

  Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалиоца, суд је применом одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, одлучио као у ставу I диспозитива пресуде, а на основу одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима одлучио као у ставу II, III и  IV диспозитива пресуде, налазећи да су се стекли услови да суд мериторно реши изборну ствар.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 11.05.2012. године, у 12 часова и 10 минута, III-2 Уж. 181/12

 

Записничар                                                  Председник већа-судија
Мирела Костадиновић,с.р.                           Мирјана Цветковић,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

АМ