Београд, 16.05.2012.

Пресуда III-12 УЖ 394-12 од 16.05.2012.-заштита изборног права

 

Република Србија

 

УПРАВНИ СУД

 

ОДЕЉЕЊЕ У НОВОМ САДУ

 

III-12 Уж. 394/12

 

 

16.05.2012. године

 

Б е о г р а д

 

 

У ИМЕ НАРОДА

 

 

Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, мр Зорана Рељића и Зорице Китановић, чланова већа, са судским саветником Ксенијом Ивановић, као записничарем, одлучујући по жалби Karola Werlea, кандидатa за одбoрника на Изборној листи ''Лига социјалдемократа Војводине - Ненад Чанак'', изјављеној против решења Изборне комисије општине Бачки Петровац број 020-1-115/2012 од 8.5.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 16.05.2012. године, у 14,00 часова, донео је

 

 

П Р Е С У Д У

 

 

Жалба СЕ ОДБИЈА.

 

 

О б р а з л о ж е њ е

 

 

 

Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор Karola Werlea, кандидатa за одбoрника, од дана 7.5.2012. године на утврђени број гласова Лиге социјалдемократа Војводине на локалној листи за бирачко место бр. 6. у Гложану.

 

Karol Werle, кандидат за одбoрника на Изборној листи ''Лига социјалдемократа Војводине - Ненад Чанак'', поднео је непосредно Основном суду у Новом Саду жалбу ради поништаја решења Изборне комисије општине Бачки Петровац, 020-1-115/2012 од 8.5.2012. године. Препорученом пошиљком од 10.5.2012. године, наведена жалба је достављена Управном суду, као стварно надлежном за поступање по истој. Жалба је у Управном суду примљена дана 14.5.2012. године, у 9,12 часова. У жалби се наводи да је ожалбеним решењем неоправдано одбијен приговор жалиоца да се изврши поновно пребројавање гласачких листића на бирачком месту број 6 Гложане, јер резултати о раду бирачког одбора нису тачни и не слажу се са податком о броју гласова до којих је дошао подносилац жалбе. Предложено је да се ожалбено решење укине и предмет врати на поновно одлучивање или да се жалба уважи и ожалбено решење преиначи тако да се обавеже Изборна комисија општине Бачки Петровац да изврши поновно бројање гласова са бирачког места број 6 у Гложану.

 

 

У одговору на жалбу, достављеном Управном суду са списима предмета дана 15.5.2012. године у 19,25 часова, Изборна комисија општине Бачки Петровац предлаже да Суд одбије жалбу из разлога наведених у ожалбеној одлуци.

 

 

Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/07, 34/10 – Одлука УС и 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, одговора на жалбу, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да жалба није основана.

 

 

У образложењу оспореног решења наведено је да, према записнику о раду бирачког одбора са гласачког места број 6,чланови бирачког одбора са тог бирачког места нису имали примедби и да је записник потписан од стране чланова и заменика чланова у сталном и проширеном саставу на том бирачком месту, међу којима су били и представници Лиге социјалдемократа Војводине. Такође је наведено да чланови Изборне комисије општине Бачки Петровац задужени за пријем изборног материјала за локалне изборе, приликом примопредајеистог после спроведеног гласања за избор одборника, нису имали примедби, а што је утврђено на основу записника о примопредаји материјала. Приликом пријема изборног материјала од бирачког одбора број 6, извршена је математичко-логичка контрола исправности података унетих у предметни записник и, у оквиру тога извршено пребројавање броја примљених неупотребљених гласачких листића, након чега је од стране представника изборне комисије и бирачког одбора констатовано да је број неупотребљених листића 358, што је председник тог одбора својим потписом потврдио, а са чим се сложио и члан ИК у проширеном саставу именован испред изборне комисије Изборне листе ''Лига социјалдемократа Војводине - Ненад Чанак''. Изборна комисија, одлучујући по приговору и захтеву за поновним пребројавањем гласова у запечаћеним ковертама исти није усвојила, јер за наведени предлог није гласала потребна већина чланова Комисије.

 

 

По оцени Управног суда, наводима жалбе се, с обзиром на стање у списима предмета, не доводи у питање правилност ожалбеног решења. Ово стога што из записника о раду бирачког одбора на бирачком месту број 6, у општини Бачки Петровац, произлази да су, без примедби чланова тог бирачког одбора, укључујући и представнике изборне листе подносиоца приговора, у записник унети подаци који се односе на број примљених гласачких листића, број неупотребљених, неважећих и важећих гласачких листића, те да је на основу тих података извршена расподела броја гласова које су изборне листе добиле, а која одговара стању наведеном у записнику. Следом наведеног, Суд је оценио да се наводима жалбе до доводи у сумњу законитост утврђивања изборних резултата на гласачком месту број 6 у општини Бачки Петровац.

 

 

Са изнетих разлога, Управни суд је, на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (“Службени гласник РС”, бр. 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

 

 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ

 

Дана 16.05.2012. године, у 14,00 часова, III-12 Уж. 394/12

 

Записничар                                    Председник већа-судија

Ксенија Ивановић,с.р.                  Душанка Марјановић,с.р.

 

 

За тачност отправка

 

Управитељ писарнице

 

Дејан Ђурић

 

 

ОИ-2012