12.05.2012.

Пресуда III-12 УЖ 215-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
ОДЕЉЕЊЕ У НОВОМ САДУ
III-12 Уж. 215/12
12.5.2012. године
Б е о г р а д
У ИМЕ НАРОДА

  Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, мр Зорана Рељића и Зорице Китановић, чланова већа, са судијским сарадником Вером Маринковић, као записничарем, одлучујући по жалби Небојше Кораћа и Новаковић Далибора, овлашћених лица подносиоца Изборне лице ''Маја Гојковић - Уједињени региони Србије'', поднетој против решења Градске изборне комисије града Новог Сада, број 020-1/2012-247-I од 8.5.2012. године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.5.2012. године, у  14,00 часова, донео је

П Р Е С У Д  У

  Жалба  СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА  решење Градске изборне комисије града Новог Сада, број 020-1/2012-247-I од 8.5.2012. године и решава:
  УСВАЈА СЕ приговор Небојше Кораћа и Далибора Новаковића, овлашћених лица подносиоца Изборне лице ''Маја Гојковић - Уједињени региони Србије'', поднет дана 7.5.2012. године, у 19,45 часова Изборној комисији града Новог Сада.
  ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори на бирачком месту 41 - МЗ ''Никола Тесла - Телеп'' за избор одборника Скупштине града Новог Сада, због неправилности у спровођењу избора.
  РАСПУШТА СЕ бирачки одбор и ПОНАВЉА СЕ гласање на бирачком месту 41 - МЗ ''Никола Тесла - Телеп'' Нови Сад.
  
О б р а з л о ж е њ е
  Небојша Кораћ и Новаковић Далибор, овлашћена лица подносиоца Изборне лице ''Маја Гојковић - Уједињени региони Србије'', поднели су непосредно Управном суду  дана 10.5.2012. године, у 17,29 часова, жалбу против решења Градске изборне комисије града Новог Сада, број 020-1/2012-247-I од 8.5.2012. године.
  Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор жалилаца, изјављен тој комисији дана 7.5.2012. године, у 19,45 часова, због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту 41 - МЗ ''Никола Тесла - Телеп'', које се огледају у томе што је у записнику констатовано да је број гласова већи од броја важећих листића, те да је записник накнадно преправљен, очигледно након потписивања од стране бирачког одбора.
  Подносиоци жалбе наводи да ожалбено решење није на закону засновано, с обзиром на то да су њиме прекршене одредбе Закона о избору народних посланика и Закона о локалним изборима, као и Правила о раду бирачких одбора донетих од стране Републичке изборне комисије. Подносиоци жалбе указују да је у конкретном случају на бирачком месту 41 утврђено да је записник о раду бирачког одбора ишаран, без одговарајуће напомене шта је било преправљано, чак и потписи чланова бирачког одбора. Као доказ наведене тврдње подносиоци жалбе прилажу Записник о раду бирачког одбора на бирачком месту 41. Предложено је да Суд уважи жалбу и поништи ожалбено решење, као и да поништи локалне изборе за избор одборника у Скупштини града Новог Сада, спроведених дана 6.5.2012. године на бирачком месту број 41 у граду Новом Саду, као и да наложи понављање избора за избор одборника  у Скупштини града Новог Сада на том бирачком месту.
  У одговору на жалбу Градске изборне комисије града Новог Сада, достављеном Управном суду са списима предмета дана 11.5.2012. године, у 21,59 часова, наводи се: да су подносиоци жалбе имали своје представнике у сталном и проширеном саставу бирачког одбора који приликом сачињавања записника о раду бирачког одбора нису имали примедби на ток и резултате гласања, да подносиоци жалбе не оспоравају број гласова који је освојила његова изборна листа, односно не оспоравају тачност броја важећих гласачких листића, као и да супротно жалбеним наводима, приликом примопредаје изборног материјала, исправке очигледних омашки у записнику о раду бирачког одбора извршила је председница бирачког одбора Вера Маргит у присуству пет чланова бирачког одбора, што је констатовано у тачки 5. записника о примопредаји изборног материјала, те да то, по мишљењу доносиоца ожалбеног решења, није од утицаја на ток и регуларност гласања и утврђених резултата гласања на том бирачком месту. Предложено је да Суд одбије жалбу.
  Одлучујући о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, на основу одредаба члана 54. став 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'', бр. 129/07...54/11), оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, Управни суд је нашао да је жалба основана.

  Законом о локалним изборима прописано је да грађани бирају одборнике на основу слободног, општег и једнаког изборног права. Изборно право грађани остварују непосредно, тајним гласањем (члан 3. став 1.), као и да су органи за спровођење избора су самостални и независни у раду и раде на основу закона и прописа донетих на основу закона (члан 11. став 2.).
  Одредбама члана 36. Закона о локалним изборима прописано је да бирачки одбор, по утврђивању резултата гласања, у записник о свом раду уноси: број примљених гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу; број бирача према изводу из бирачког списка и број бирача који су гласали (став 1.), као и да се у записник о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање (став 2.).
  Одредбама члана 34. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године (''Службени гласник РС'', број 23/12), предвиђено је да чим утврди резултате гласања, бирачки одбор читко попуњава записнике о раду бирачког одбора у које, поред осталог, уписује: датум и место гласања; број и назив бирачког места; имена и презимена чланова бирачког одбора; број примљених гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; укупан број уписаних бирача (за изборе за народне посланике у Народну скупштину: у који улазе и бирачи који су уписани у посебан извод из бирачког списка за гласање бирача на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању у јединицама или установама Војске Србије, ако је одређено да гласају на том бирачком месту); број бирача који су гласали; број бирача који су гласали ван бирачког места; број бирача који су гласали уз помоћ другог лица; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу (став 1.), да се у записнике о раду бирачког одбора уносе и примедбе и мишљења чланова и заменика чланова бирачког одбора у сталном и проширеном саставу (став 2.), као и да ако записнике о раду бирачког одбора не потпишу сви чланови бирачког одбора, то се констатује у записнику о раду бирачког одбора и уз то се евентуално наводе и разлози због којих записник није потписан (став 3.).
  Полазећи од наведеног, Управни суд налази да се жалбом основано указује на учињене повреде изборног права грађана на изборном месту број 41 - МЗ ''Никола Тесла - Телеп'' у Новом Саду. Ово стога што је увидом у Записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине града Новог Сада, који је Суду достављен са списима предмета, утврђено да је у тач. 15. до 18. наведног записника вршено преправљање, односно прецртавање података који се односе на утврђивање резултата гласања, чиме су, по налажењу Суда, повређене одредбе наведених материјалних прописа којма је уређен начин сачињавања записника о утврђеним резултатима гласања, а тиме и налог законодавца о законитом поступању органа за спровођење избора у току изборног поступка, што све има за последицу кршење Уставом зајемченог бирачког права грађана на том бирачком месту.
  Полазећи од наведеног и одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, којом је прописано да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор, те да одлука суда у свему замењује поништени акт, Управни суд је одлучио као у диспозитиву пресуде.
  Са изнетих разлога, Управни суд је, на основу одредбе члана 55. ст. 1. и 2. Закона о локалним изборима, сходном применом одредаба члана 40. ст. 1. и 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ,
дана 12.5.2012. године, III - 12 Уж 215/12, у  14,00 часова

Записничар                    Председник већа – судија
Вера Маринковић,с.р.    Душанка Марјановић,с.р.

 

за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ОИ-2012