Београд, 12.05.2012.

Пресуда III-1 УЖ 216-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Новом Саду
III-1 Уж. 216/12
дана 12.05.2012. године
Б е о г р а д
        У ИМЕ НАРОДА

                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Мирјане Цветковић,  председника већа, др Владана Станојева и Сузане Гудураш, чланова већа, са судским саветником, Мирелом Костадиновић, записничарем, одлучујући о жалби Кораћ Небојше и Новаковић Далибора, овлашћених лица Коалиције МАЈА ГОЈКОВИЋ-УЈЕДИЊЕНИ РЕГИОНИ СРБИЈЕ, против решења Изборне комисије града Новог Сада, број 020-1/2012-251-I од 08.05.2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године, у 13,30 часова, донео је


П Р Е С У Д У

 

  Жалба СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА решење Изборне комисије града Новог Сада број 020-1/2012-251-I од 08.05.2012. године и решава:
  УСВАЈА СЕ приговор Кораћ Небојше и Новаковић Далибора, овлашћених лица Коалиције МАЈА ГОЈКОВИЋ-УЈЕДИЊЕНИ РЕГИОНИ СРБИЈЕ, поднет дана 07.05.2012. године у 19,45 часова, Изборној комисији града Новог Сада.
  ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори на бирачком месту број 193, Основна школа ''Михајло Пупин'' у Ветернику, за избор одборника Скупштине града Новог Сада, због неправилности у спровођењу избора.
  РАСПУШТА СЕ бирачки одбор и ПОНАВЉА СЕ гласање на бирачком месту бр. 193, ''Михајло Пупин'' у Ветернику.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем, одбијен је приговор подносилаца изборне листе МАЈА ГОЈКОВИЋ-УЈЕДИЊЕНИ РЕГИОНИ СРБИЈЕ, за избор одборника Скупштине града Новог сада, изјављен због неправилности у поступку спровођења избора на бирачком месту број 193 – Основна школа ''Михајло Пупин'' Ветерник, као неоснован. 
   
  У жалби поднетој непосредно Управном суду, дана 10.05.2012. године у 17,30 часова, жалиоци оспоравају законитост ожалбеног решења, наводећи да је чињенично стање наведено у ожалбеном решењу паушално и произвољно и истичу да је управо наведени записник преправљен и није оверен на одговарајући начин што је у супротности са правилима о раду бирачких одбора. Стога предлажу Управном суду да затражи на увид спорни записник на бирачком месту број 193 и на тај начин утврди чињенично стање и основаност жалбе. Предлаже да се жалба усвоји и поништи ожалбено решење, пониште локални избори на бирачком месту 193 и наложи понављање избора за избор одборника у Скупштини града Новог Сада на бирачком месту 193.

  Изборна комисија града Новог Сада, доставила је Управном суду дана 11.05.2012. године у 22,10 часова одговор на жалбу и списе предмета, који се односе на поднету жалбу.

  Одлучујући о благовремено поднетој жалби на основу члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, (''Службени гласник РС'', бр. 129/07...54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана.

  Према садржини списа достављених од стране Изборне комисије града Новог Сада произлази да су Кораћ Небојша и Новаковић Далибор, овлашћена лица Изборне листе МАЈА ГОЈКОВИЋ-УЈЕДИЊЕНИ РЕГИОНИ СРБИЈЕ дана 07.05.2012. године у 19,45 часова поднели приговор Изборној комисији града Новог Сада, наводећи да је на бирачком месту 193 у записнику констатован број гласова већи од броја важећих листића, те да је записник накнадно преправљан, очигледно пре потписивања од стране чланова Бирачког одбора. Увидом у записник о раду Бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине града Новог Сада за бирачко место број 193 Основна школа ''Михајло Пупин'' Ветерник, утврђено да је страна 4 записника преправљана, и то тако што је измењен број примљених гласачких листића, измењен број неупотребљених гласачких листића, измењен број укупно уписаних бирача, измењен број бирача који су гласали, измењен број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији, измењен број неважећих гласачких листића и измењен број резултата гласања. Надаље, из списа произлази да су жалиоци благовремено уложили приговор, који је ожалбеним решењем одбијен као неоснован.

  Према одредби члана 36. став 2. Закона о локалним изборима, у записник о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносилаца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање.

  Према одредби члана 34. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године – пречишћен текст (''Службени гласник РС'', број 29 од 09. априла 2012. године), ставом 1. прописано је да, чим утврди резултате гласања,. бирачки одбор читко попуњава записнике о раду бирачког одбора у које, поред осталог, уписује:  датум и место гласања; број и назив бирачког места; имена и презимена чланова бирачког одбора; број примљених гласачких листића; број неупотребљених гласачких листића; укупан број уписаних бирача (за изборе за народне посланике у Народну скупштину Републике Србије: у који улазе и бирачки који су уписани у посебан извод из бирачког списка за гласање бирача на одслужењу војног рока, на војној вежби или на школовању, у јединицама или установама Војске Србије, ако је одређено да гласају на том бирачком месту); број бирача који су гласали; број бирача који су гласали ван бирачког места; број бирача који су гласали уз помоћ другог лица; број неважећих гласачких листића; број важећих гласачких листића; број гласова датих за сваку изборну листу. Према ставу 2. истог члана, у записнике о раду бирачког одбора уносе се и примедбе и мишљења чланова и заменика чланова бирачког одбора у сталном и проширеном саставу, а према одредби става 3. овог члана, ако записнике о раду бирачког одбора не потпишу сви чланови бирачког одбора, то се констатује у записнику о раду бирачког одбора и уз то се евентуално наводе и разлози због којих записник није потписан.

  Код оваквог стања ствари, Изборна комисија града Новог Сада поступила је супротно цитираним одредбама Закона и Правила о раду бирачких одбора, када је одбила приговор жалилаца као неоснован, те је жалба усвојена на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.

  Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.

  Поступајући по приговору Кораћ Небојше и Новаковић Далибора, овлашћених лица Коалиције МАЈА ГОЈКОВИЋ-УЈЕДИЊЕНИ РЕГИОНИ СРБИЈЕ, Управни суд је нашао да је приговор основан. Ово због тога што утврђено чињенично стање из записника о раду Бирачког одбора несумњиво указује на то да је било повреда у раду Бирачког одбора, а приликом сачињавања записника о раду Бирачког одбора, четврта страна записника  је преправљана, и то тако што је измењен број примљених гласачких листића, број неупотребљених гласачких листића, број укупно уписаних бирача, број бирача који су гласали, број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији, број неважећих гласачких листића и број резултата гласања. 

  Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалилаца, суд је применом одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, одлучио као у ставу I диспозитива пресуде, а на основу одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима одлучио као у ставу II, III и  IV диспозитива пресуде, налазећи да су се стекли услови да суд мериторно реши изборну ствар.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12.05.2012. године, у 13,30 часова, III-1 Уж. 216/12

Записничар                                 Председник већа-судија
Мирела Констадиновић,с.р.       Мирјана Цветковић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

АМ-2012