Београд, 12.05.2012.

Пресуда II-4 УЖ 286-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
Одељење у Нишу
II-4 Уж. 286/12 
Дана: 12.05.2012. године
Београд

У ИМЕ НАРОДА


  Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић, председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судијским саветником Сандром Газетић, као записничарем, одлучујући о жалби овлашћеног представника Изборне листе Јединствена Србија – Драган Марковић Палма, Ненада Филиповића из Лесковца, изјављене против решења Градске Изборне комисије Града Лесковца, број 013-69/12-I од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012. године у 13,00 часова, донео је

П Р Е С У Д У


  Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбијен је приговор жалиоца на неправилност избора на бирачком месту број 119, поднет 07.05.2012. године у 19,59 часова, којим приговором жалилац истиче да на том бирачком месту у гласачкој кутији недостаје контролни листић за гласање на локалним изборима и да постоји мањак бирачких листића на локалним изборима.

  Комисија је овако одлучила, будући да је нашла да на том бирачком месту, у изборном материјалу након гласања није пронађен ни вишак ни мањак гласачких листића, да је у кутији пронађен контролни листић, да је тај контролни листић потписан од стране свих чланова бирачког одбора, да на њему нема потписа првог бирача, али да од стране чланова бирачког одбора није било никаквих примедби на сам ток и поступак гласања.

  Жалбом поднетом Управном суду дана 10.05.2012. године, преко поште, која је Суду достављена у 9,09 часова, жалилац оспорава ожалбено решење и истиче да је било нерегуларности на бирачком месту број 119-Разгојна због недостатака на контролном листу за проверу исправности гласачке кутије, а који недостаци су санкционисани одредбом члана 35. став 4. Закона о локалним изборима и члана 72. Упутства за спровођење избора за народне посланике Народне скупштине и избор за Председника Републике расписаних за 06. мај 2012. године. Наиме, контролни лист, који је нађен при контроли изборног материјала са овог бирачког места, није попуњен од стране првог бирача, односно нема података о њему нити његовог потписа што је непобитно утврдила и Градска изборна комисија, преко своје радне групе, те сматра, на основу Закона о локалним изборима и одредаба наведеног Упутства, да је контролни лист неважећи, а самим тим и избори који су одржани на том бирачком месту, па предлаже да Суд поништи ожалбено решење, као и да поништи гласање на том бирачком месту.

  Градска Изборна комисија Града Лесковца је дана 11.05.2012. године у 23,34 часова доставила овом Суду све списе ове изборне ствари и то ожалбено решење, приговор жалиоца, Записник са седнице комисије на којој је донето ожалбено решење, Записник о утврђивању резултата гласања на бирачком месту број 119-Разгојна, са целокупним изборним материјалом, односно гласачким листићима, контролним листом, записником о утврђивању гласања на овом бирачком месту, као и изводом из бирачког списка за ово бирачко место, решење о проглашењу изборне листе жалиоца, овлашћење жалиоца за лице – представника ове изборне листе за подношење листе и предузимање изборних радњи и Пословник Градске изборне комисије Града Лесковца. Уз поднете списе Комисија је доставила и одговор на жалбу, у коме наводи да је за одлучивање по приговору формирала радну групу која је провером изборног материјала утврдила да се у њему налази коверта са контролним листићем за то бирачко место, да је утврђено да је контролни листић потписан од свих чланова бирачког одбора, како у сталном, тако и у проширеном саставу и да на њему нема потписа првог бирача. Осим тога, радна група је утврдила да у изборном материјалну није било ни вишка, ни мањка гласачких листића. Сматрају да је контролни лист остварио своју функцију у погледу провере исправности гласачке кутије, будући да на записнику о утврђивању резултата гласања на том бирачком месту јесте унето име и презиме првог бирача, да су тај записник, као уосталом и контролни лист, потписали сви чланови бирачког одбора, те да је гласање, односно изборни поступак на овом бирачком месту спроведен у свему у складу са законским прописима и наведеним Упутством за спровођење избора. Сматрају да нема законског основа за распуштање бирачког одбора и понављање гласања, јер нису испуњени услови прописани одредбом члана 35. тачка 9. Закона о локалним изборима, која прописује да када се утврди да је број гласачких листића у гласачкој кутији већи од броја бирача који су гласали, или у гласачкој кутији није нађен контролни листић, бирачки одбор се распушта и именује нови, а гласање на том бирачком месту се понавља. Стога предлажу да Суд одбије жалбу.

  Одлучујући о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица,  сходном применом одредаба закона којима се уређује поступак у управним споровима, а на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима, Управни суд је, оценом навода жалбе, одговора на жалбу и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

  Правилно је, по оцени Управног суда, одлучила Градска Изборна комисија Града Лесковца, правилно налазећи да чињеница да контролни лист на наведеном бирачком месту, а који је пронађен у гласачкој кутији, а потом провером навода приговора у изборном материјалу који је бирачки одбор доставио Изборној комисији, а који није потписан од стране првог бирача који је тога дана први гласао на наведеном бирачком месту, при чињеници да су контролни лист потписали сви чланови бирачког одбора, како у сталном, тако и проширеном саставу, да су на Записнику о утврђивању резултата гласања на том бирачком месту унели име првог бирача, те да су тај записник потписали без примедби на регуларност и сам ток гласања, као и без примедби на утврђене резултате гласања на том бирачком месту, није од утицаја на регуларност тока изборног поступка на том бирачком месту, нити на резултате гласања. Суд је, такође, на становишту да нису испуњени услови за поништавање избора на овом бирачком месту, распуштање бирачког одбора и понављање гласања, налазећи да недостатак потписа на контролном листу није утицао на спровођење изборног поступка, нити на правилност утврђивања резултата гласања на овом бирачком месту, што уосталом не спори ни жалилац, ни жалбом ни приговором.

  Наиме, одредбом члана 35. став 1. Закона о локалним изборима прописано је да по завршеном гласању бирачки одбор приступа утврђивању резултата гласања на бирчаком месту. Одредбом става 9. овог члана наведеног закона прописано је да када се утврди да је број гласачких листића у гласачкој кутији већи од броја бирача који су гласали, или у гласачкој кутији није нађен контролни листић, бирачки одбор се распушта и именује нови, а гласање на том бирачком месту понавља се.
  Управни суд је ценио наводе жалбе којима жалилац указује на неправилности изборног поступка на конкретном бирачком месту, али налази да они нису од утицаја на другачију оцену законитости ожалбеног решења, будући да се из целокупног изборног материјала који је достављен овом Суду види да су резултати гласања на том бирачком месту правилно утврђени, како на самом бирачком месту, од стране бирачког одбора, тако и поводом приговора од стране Изборне комисије, којом приликом је проверен изборни материјал у целости, те да су подаци, односно резултати гласања бирача на овом бирачком месту, тачно и истинито унети у Записник о утврђивању резултата гласања и да је контролни лист пронађен у гласачкој кутији, на гласачком месту, од стране бирачког одбора, као и у изборном материјалу, који је бирачки одбор доставио Комисији, а што је комисија несумњиво утврдила.
     Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, будући да су резултати гласања на бирачком месту 119-Разгојна истинито утврђени, те да недостатак потписа првог бирача на контролном листу није могао бити од утицаја на изборну вољу бирача тог бирачког места, Управни суд је жалбу одбио и одлучио као у диспозитиву ове пресуде, применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима, а која се сходно примењују на основу одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима.
 

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ 
дана 12.05.2012. године, II-4 Уж. 286/12 у 13,00 часова

Записничар                          Председник већа-судија
Сандра Газетић,с.р.               Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

РР