Београд, 12.05.2012.

Пресуда II-2 УЖ 291-12-заштита изборног права


Република Србија
УПРАВНИ СУД 
Одељење у Нишу
II-2  Уж. 291/12
12. мај 2012. године
Б е о г р а д


У ИМЕ НАРОДА

                 Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић,  председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судским саветником Сандром Газетић, записничарем, одлучујући о жалби Срђана Живковића, Цара Душана 81, Лебане, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе Коалиција „Покренимо Лебане – Томислав Николић (Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије – БК)“, против решења Изборне комисије Општине Лебане, 02 број 013-155 од 8. маја 2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној 12. маја 2012. године, у 17,27 часова, донео је

  П Р Е С У Д У
  Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем одбачен је, као неблаговремено поднет, жалиочев приговор на рад бирачког одбора на бирачком месту број 32 – Пертате.
  Жалилац је поднео жалбу 9. маја 2012. године у 17,00 часова препотученом  поштом као пошиљку R 2195133, која је у Управном суду примљена 11. маја 2012. године у 9,15 часова. У жалби наводи да је бирачки одбор на наведеном бирачком месту није био прописно састављен, јер су у њега одређене сестре Жаклина и Лидија Мијајловић и отац и син Слободан и Марко Јанковић. Сматра да су на тај начин повређене одредбе члана 30. став 2. Закона о избору народних посланика. Предлаже да Суд усвоји жалбу, поништи ожалбено решење, утврди повреде изборног права, распусти бирачки одбор и наложи понављање избора на бирачком месту број 32 – Пертате.
  Изборна комисија Општине Лебане, доставила је Управном суду 11. маја 2012. године у 22,14 часа, одговор на жалбу и списе предмета. У одговору на жалбу наводи да је решења о именовању чланова бирачког одбора у сталном и у проширеном саставу донела Републичка изборна комисија и да су та решења од стране Изборне комисије 3. маја 2012. године достављена овлашћеном предлагачу Изборне листе, тако да је то лице имало могућност да уложи приговор Републичкој изборној комисији у коме би указао на неправилности у образовању бирачких одбора, које сада истиче. Предлаже да Суд одбије жалбу.
    Одлучујући о  благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. ст. 1. Закона  о локалним изборима („Службени гласник РС“, број 129/07,..... и 54/11), оценом навода жалбе и свих списа  предмета, Управни суд је нашао да жалба није основана.
  Према образложењу ожалбеног решења Изборна комисија Општине Лебане  је разматрајући предметни приговор, поднет дана 7. маја 2012. године у 19,26 часова, утврдила да је решење о именовању чланова и заменика чланова бирачког одбора у сталном саставу за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године, за бирачко место број 32 – Пертате на територији Општине Лебане Републичка изборна комисија донела 25. априла 2012. године, а решење о именовању чланова и заменика чланова бирачког одбора за наведено бирачко место у проширеном саставу донела 30. априла 2012. године, те да су оба решења уручена овлашћеном подносиоцу изборне листе дана 3. маја 2012. године. По налажењу Изборне комисије од тог дана је, по тумачењу Општинске изборне комисије  текао рок за подношење приговора, то је иста оценила да је предметни приговор поднет по протеку законом прописаног рока од 24 часа, који је преклузиван рок и ожалбеним решењем је приговор одбацила као неблаговремен.
  Одредбом члана 52. став 1. Закона о локалним изборима, прописано је да бирач, кандидат за одборника или  предлагач кандидата има право да поднесе приговор изборној комисији јединице локалне самоуправе због неправилности у поступку кандидовања, спровођења, утврђивања и објављивања резултата избора, а у ставу 2. истог члана, да се приговор подноси у року од 24 часа, од дана када је донета одлука, односно извршена радња, или учињен пропуст.
  Како из садржине списа произилази да су решења о именовању чланова и заменика чланова бирачког одобра, у сталном и у проширеном саставу, за координирано спровођење свих избора расписаних за дан 6. мај 2012. године, за бирачко место број 32 - Пертате, донета дана 25. односно 30. априла 2012. године, уручено овлашћеном представнику 3. маја 2012. године, то је жалилац имао право да, у смислу одредбе члана 52. став 2. Закона о локалним изборима, у року од 24 часа од дана када је донета одлука изјави приговор, због чега је по налажењу Управног суда, правилно одлучила Општинска изборна комисија када је приговор одбацила.
  Чињеница да је Општинска изборна комисија благовременост изјављеног приговора ценила у односу на време када су наведена решења о именовању чланова и заменика чланова бирачког одбора, уручена овлашћеном представнику, а не ценећи у односу на дан када су решења донета, у смислу цитиране одредбе члана 52. став 2. Закона о локалним изборима, није од утицаја на другачију одлуку, јер је приговор тим пре неблаговремен и у односу на дан доношења решења. Осим тога Суд налази да жалилац не може да буде у повољнијем положају, у погледу изборног права, тј. да оспорава правилност именовања бирачког одбора кроз приговор на правилност спровођења избора на наведеном бирачком месту, када је био у прилици да такав приговор у законом прописаном року поднесе Републичкој изборној комисији која је именовала чланове тог бирачког одбора.
Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде применом одредбе члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“, број 111/09).

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12. маја 2012. године, у 17,27 часова, II-2 Уж. 291/12


Записничар                          Председник већа-судија

Сандра Газетић,с.р.                    Деса Симић,с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић
РР