Београд, 12.05.2012.

Пресуда II-2 УЖ 200-12-заштита изборног права

Република Србија
  УПРАВНИ СУД
Одељење у Нишу
  II-2 Уж. 200/12
12. мај 2012. године
        Б е о г р а д

        У ИМЕ НАРОДА

                       Управни суд, у већу састављеном од судија: Десе Симић,  председника већа, Томислава Медведа и Драгана Јовановића, чланова већа, са судским саветником Сандром Газетић, записничарем, одлучујући о жалби Дејана Блажевића, из Ниша, Светозара Марковића 14а, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Променимо Пантелеј – Нова Србија – Смиљко Костић“, против решења Изборне комисије Општине Пантелеј, број 013-92/2012-112 од 8. маја 2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној 12. маја 2012. године, у 12,15 часова, донео је

П Р Е С У Д У

  Жалба СЕ УСВАЈА, ПОНИШТАВА решење Изборне комисије Општине Пантелеј, број 013-92/2012-112 од 8. маја 2012. године и решава:
  УСВАЈА СЕ приговор Дејана Блажевића, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Променимо Пантелеј – Нова Србија – Смиљко Костић“, поднет 7. маја 2012. године у 19,46 Изборној комисији Општине Пантелеј.
  ПОНИШТАВАЈУ СЕ избори на бирачком месту број 17 - Доња Врежина, због неправилности у спровођењу избора.
  РАСПУШТА СЕ бирачки одбор и ПОНАВЉА СЕ гласање на том бирачком месту.
О б р а з л о ж е њ е

  Ожалбеним решењем, одбијен је приговор Дејана Блажевића, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Променимо Пантелеј – Нова Србија – Смиљко Костић“, поднет због неправилности у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине градске Општине Пантелеј, на бирачком месту број 17 и 18.    
  У жалби поднетој препорученом пошиљком, дана 9. маја 2012. године у 16,58 часова, која је у Управном суду примљена 10. маја 2012. године у 12,25 часова, жалилац оспорава законитост ожалбеног решења, наводећи да је увидом у изборни материјал утврдио да је Изборна комисија исправљала податке о неупотребљеним гласачким листићима у записнику који је сачинио бирачки одбор на бирачком месту 17, тако што је уместо утврђених 430 неупотребљених гласачких листића уписала да је на том бирачком месту остао 831 неупотребљен гласачки листић. Предлаже да се жалба усвоји, поништи ожалбено решење, утврди повреда изборног права, распусти бирачки одбор и наложи понављање избора на бирачком месту број 17 у градској Општини Пантелеј.
  Изборна комисија градске Општине Пантелеј је 11. маја 2012. године у 19,10 часова доставила Управном суду одговор на жалбу са списима предмета. У одговору на жалбу Изборна комисија наводи да је бројањем неискоришћених гласачких листића, који је бирачки одбор спаковао у посебну коверту, утврђено да их има 431, а не 430 како је уписано у записник са бирачког места. Због тога је члан Изборне комисије Нина Крстић, уз сагласност свих чланова Изборне комисије, извршила исправку тог податка на записнику о раду бирачког одбора, што је оверила својим потписом. Предлаже да Суд одбије жалбу.
  Одлучујући о благовремено поднетој жалби на основу члана 54. став 1. Закона о локалним изборима, („Службени гласник РС“, број 129/07,... и 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана.
  Увидом у достављене списе предмета, у којима се налази оригинал Записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине градске Општине Пантелеј за бирачко место 17 – Доња Врежина, произлази да је на том бирачком месту примљено 1.800 гласачких листића, да су гласала 954 бирача, да се у гласачкој кутији налазило 954 гласачка листића, те да неупотребљено било 840 гласачких листића. Фотокопију записника са оваквим подацима жалилац је приложио уз изјављену жалбу. На оригиналном записнику прецртан је број неискоришћених гласачких листића, а уместо њега уписан број 831 и потпис Крстић Нина, о чему је детаљније образлагала Изборна комисија у одговору на жалбу. Надаље, у списима се налази жалиочев приговор на резултате гласања на бирачким местима 17 и 18, записник са седнице Изборне комисије од 8. маја 2012. године, на којој је донета одлука да се поништи гласање на бирачком месту 18, те да се одбије жалиочев приговор. Надаље, из списа произилази да је жалилац благовремено уложио приговор који је ожалбеним решењем одбијен.
  Према одредби члана 30. у вези са чланом 31. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 6. мај 2012. године - пречишћен текст („Службени гласник РС“, број 29 од 9. априла 2012. године) прописан је поступак утврђивања резултата гласања на изборима за одборнике у скупштину општине. А, према одредби члана 38. став 2. истог правила, број примљених гласачких листића једнак је збиру броја неупотребљених гласачких листића и броја бирача који су гласали, при чему је, према члану 37 став 1. Правила, укупан број бирача који су гласали једнак броју бирача који су заокружени у изводу из бирачког списка и посебном изводу из бирачког списка.
  Код оваквог стања ствари очигледно је да су у записнику бирачког одбора на бирачком месту 17 постојале неправилности, на које је жалилац оправдано указивао у приговору, у погледу броја неупотребљених гласачких листића и броја бирача који су гласали, чији збир не даје број примљених гласачких листића. Исправка коју је Изборна комисија учинила на поменутом записнику у погледу неупотребљених гласачких листића ову неправилност није отклонила, већ је утврђен мањи број таквих листића, што значи да и даље постоји несклад  у погледу броја неупотребљених гласачких листића и броја бирача који су гласали са бројем примљених гласачких листића. Осим тога, сем потписа лица које је извршило исправку, исправка није оверена печатом Изборне комисије, нити у списима постоји било каква одлука Изборне комисије да се исправка изврши, што је супротно од навода Изборне комисије из одговора на жалбу.
  Како је Изборна комисија градске Општине Пантелеј ожалбеним решењем одбила жалиочев приговор, уместо да поступи у смислу члана 53. став 2. Закона о локалним изборима, Суд је усвојио жалбу на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.
  Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорену одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.
  Поступајући по приговору Дејана Блажевића, овлашћеног лица подносиоца Изборне листе „Променимо Пантелеј – Нова Србија – Смиљко Костић“, Управни суд је нашао да је приговор основан, с обзиром да је у поступку на несумњив начин утврђено да је било неправилности у радњама бирачког одбора, на које се указује.
  Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалиоца, Суд је применом одредбе члана 55. став 1. Закона о локалним изборима, одлучио као у ставу I диспозитива пресуде, а на основу одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима одлучио као у ставу II, III и  IV диспозитива пресуде, налазећи да су се стекли услови да суд мериторно реши изборну ствар.


ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12. маја 2012. године, у 12,15 часова, II-2 Уж. 200/12

 

 Записничар                                        Председник већа-судија

Сандра Газетић,с.р.                                 Деса Симић,с.р.


За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

РР