Београд, 12.05.2012.

Пресуда II-2 6 УЖ 370-12-заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД 
II-2  6 Уж 370/12
12.05.2012.године
Београд

 

     
У ИМЕ НАРОДА


                       

Управни суд, у већу састављеном од судија: др Јадранке Ињац, председника већа, Јелене Тишма Јовановић и Биљане Тамбурковски Баковић, чланова већа, са судијским помоћником Светланом Живановић, као записничарем, одлучујући по жалби Градског одбора политичке партије “Нова Србија” из Врања, изјављеној против решења Изборне комисије за спровођење избора за одборнике скупштине града Врања број 013-2/60/2012-13 од 07.05.2012.године, у правној ствари заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 12.05.2012.године у 19,00, часова, донео је



П Р Е С У Д У

  
Жалба СЕ ОДБИЈА


О б р а з л о ж е њ е

  

Ожалбеним решењем одбијени су приговори Градског одбора Нове Србије изјављени због неправилности у поступку спровођења избора за одборнике Скупштине града Врања на бирачким местима бр.17. “Народни универзитет” и број 24.ОШ “Доситеј Обрадовић”, као неосновани.

   
У жалби поднетој Изборној комисији за спровођење избора за одборнике Скупштине града Врања,од 10.05.2012.године у 07,55 часова а која је достављена Управном суду дана 12.05.2012.године у 11,53 часова, подносилац жалбе оспорио је ожалбено решење наводећи да се погрешно у побијаном решењу наводи да су приговори жалиоца неодређени и да не пружају довољно основа по питању поштовања правила на бирачким местима која су назначена у приговорима. Сматра да су приговори жалиоца поткрепљени чињеницама да су лица, Јањић Драган, директор ЈП Скијалиште “Бесна кобила” и кандидат за одборничку листу УРС-а и Предраг Николић, активиста УРС-а, нудили и давали новац грађанима односно бирачима који су долазили ради гласања на бирачким местима број 17 и 24, дана 06.05.2012.године у времену око 10,30 часова односно око 12,00 часова, о чему су обавестилии чланове Грдаске изборне комисије, која је о томе обавестила службена лица Полицијске управе Врање, који су изашли на лице места и легитимисали напред наведена лица, о чему постоји извештај у полицијској управи Врање. Истиче да иако су представници политичке партије “Нова Србија” испред сталног састава Градске изборне комисије, на седници комисије која је одржана дана 07.05.2012.године затражили да се на овим бирачким местима пониште резултати гласања или да се пре доношења одлуке затражи извештај о тим догађајима од Полицијске управе у Врању, Градска изборна комисија је овакав предлог одбила без образложења. С обзиром на изнето, предложио је  да суд усвоји жалбу и поништи радње у поступку избора на наведеним бирачким местима и наложи да се избори понове у за то законом предвиђеном року на ова два бирачка места.

Одлучујући о поднетој жалби, на основу одредбе члана 54.став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр.129/07...54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и списа ове изборне ствари достављених уз жалбу, Управни суд је нашао да жалба није основана.  
  
Из ожалбеног решења, стања у списима предмета, произлази да је жалилац дана 07.05.2012.године у 09,15 часова, Изборној комисији за спровођење избора за одборнике Скупштине града Врања, поднео приговоре због неправилности у поступку спровођења избора на бирачким местима број 17 и 24, а због сумње да су на наведеним бирачким местима вршене куповине гласова као и утицања на бираче, о чему је обавештена и полицијска управа Врање која је поднела кривичне пријаве због основане сумење да је извршено кривично дело давање и примање мита у вези са гласањем из члана 156. Кривичног законика. Одлучујући о поднетим приговорима, Изборна комисија за избор одборника у Скупштини града Врања  је нашла да исти нису основани, будући да у записницима о раду бирачких одбора са бирачких места бр.17 и 24, нису наведене никакве примедбе у вези са неправилностима изборног поступка.
  
Правилно је, по оцени Управног суда, поступила Изборна комисија за спровођење избора за одборнике скупштине града Врања, када је одбила приговоре жалиоца, правилно налазећи да у записницима о раду бирачких одбора на бирачким местима број 17 и 24 нису наведене никакве примедбе у вези са неправилностима изборног поступка. Такође, евентуално давање новца бирачима или вршење утицаја на бираче за исказивање изборне воље, јесте кривично дело које се процесуира пред надлежним органима, те се за евентуално учињено наведено дело, не може тражити заштита пред Управним судом у смислу одредаба Закона о локалним изборима односно одредаба Закона о избору народних посланика, које такву заштиту не прописују.
   
Са изнетих разлога, налазећи да ожалбеним решењем није повређен закон на штету жалиоца, Управни суд је одлучио као у диспозитиву ове пресуде, применом одредби члана 54. ст. 3. Закона о локалним изборима (''Службени гласник РС'' бр. 129/07...54/11)  и  сходном применом члана 40. ст. 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'' бр. 111/09).
  
         
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ 
дана 12.05.2012.године у 19,00  часова, II-2 6  Уж 370/12

Записничар                                              Председник већа- судија
Светлана Живановић, с.р.                         др Јадранка Ињац, с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЈЗ