Београд, 12.05.2012.

Пресуда II-2 3 УЖ 226-12-заштита изборног права

Република Србија
  УПРАВНИ СУД
Одељење у Нишу
  II-2  3 Уж. 226/12
12. мај 2012. године
        Б е о г р а д

                                У ИМЕ НАРОДА

 Управни суд, у већу састављеном од судија:  др Јадранке Ињац, председника већа, Биљане Тамбурковски Баковић и Јелене Тишма Јовановић, чланова већа, са судским саветником Љиљаном Петровић, записничарем, одлучујући о жалби Горана Миљковића,   представника Општинског одбора Демократске странке Бела Паланка, против решења Општинске изборне комисије Бела Паланка бр. 013-8/121 од 09.05.2012. године, у прeдмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној 12. маја 2012. године, у 19,30 часова, донео је

П Р Е С У Д У

Жалба СЕ ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е

 Ожалбеним решењем, одбијен је, као неоснован, приговор овлашћеног представника Општинске изборне листе Демократске странке – Борис Тадић за избор одборника Скупштине општине Бела Паланка, бр. 013-8/114 од 09.05.2012. године изјављен на решење Општинске изборне комисије бр. 013-8/110 од 07.05.2012. године, којим се у ставу I  диспозитива поништавају изборни резултати за избор одборника Скупштине општине Бела Паланка са бирачког места бр. 2- Културно- информативни центар због неправилности у поступку спровођења избора на том бирачком месту, а ставу II диспозитива распушта бирачки одбор у сталном и проширеном саставу са бирачког места бр. 2 Културно- информативни центар. Ставом III  диспозитива овог решења утврђује се да ће датум одржавања поновних избора Општинска изборна комисија одредити по коначности овог решења.

  У жалби поднетој Управном суду 10.05.2012. године у 21,13 часова жалилац наводи да је на бирачком месту бр. 2 Културно- информативни центар Бела Паланка, Општинска изборна комисија донела решење о поништењу избора за избор одборника СО Бела Паланка. Указује да у записнику са тог бирачког места бирачки одбор није унео примедбе којима би оспорио резултате гласања на том бирачком месту, нити било какав други прилог са примедбама који чине саставни део записника. Наводи да је ОО ДС Бела Паланка благовремено уложио приговор на решење бр. 013-8/110 од 07.05.2012. године, примљен у   Општинском одбору у 12,26 часова. Истиче да је Општинска изборна комисија на седници одржаној 09.05.2012. године са почетком у 18,00 часова одбила овај приговор иако се у приговору изричито тражило пребројавање гласачких листића и увид у изборни материјал са тог изборног места, како би се отклониле сумње и показало да је дошло до грешке у попуњавању записника. Сматра да постоји основана сумња да подаци који су унети у записник о бројању гласачких листића нису тачни, као и наводи да се појавио један гласачки листић више на том бирачком месту, јер чланови бирачког одбора нису навели то као примедбу у записник о раду бирачког одбора, нити су написали било какав други приговор са примедбама са ког разлога је и тражено да се преброје гласачки листићи на том месту и утврде резултати гласања на том месту. Предложио је усвајање жалбе и поништај ожалбеног решења.

  Општинска изборна комисија општине Бела Паланка је 12.05.2012. године у 13,58 часова, доставила одговор и комплетне списе потребне за одлучивање о жалби, а у одговору је оспорила наводе жалбе као неосноване.

  Одлучујући, на основу одредбе члана 54. ст 1. и 3. Закона  о локалним изборима  (''Службени гласник РС'', бр. 129/07 , 34/10 и 54/11),  о поднетој жалби, која је благовремена, допуштена и изјављена од овлашћеног лица, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је  жалба неоснована.

  Према разлозима из образложења ожалбеног решења, Општинска изборна комисија општине Бела Паланка правилно је одбила приговор овлашћеног представника Општинске изборне листе Демократске странке – Борис Тадић за избор одборника Скупштине општине Бела Паланка од 09.05.2012. године, изјављен на решење Општинске изборне комисије бр. 013-8/110 од 07.05.2012. године, којим су на основу члана 15. и 35. став 9. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС”, бр. 129/2007 и 54/2011) поништени изборни резултати за избор одборника Скупштине општине Бела Паланка са бирачког места бр. 2- Културно- информативни центар због неправилности у поступку спровођења избора на том бирачком месту и распуштен бирачки одбор у сталном и проширеном саставу са бирачког места бр. 2 – Културно - информативни центар, с тим да ће датум одржавања поновних избора Општинска изборна комисија одредити по коначности овог решења. Ово са разлога што је Општинска изборна комисија општине Бела Паланка у поступку обраде приспелог материјала са бирачких места за избор одборника Скупштине општине Бела Паланка, утврдила одређене неправилности у поступку спровођења избора који су од утицаја на резултате избора. Увидом у записник о раду бирачког одбора са бирачког места бр. 2 утврђено је, да је на том бирачком месту уписано 513 бирача, да је од стране ОИК бирачком одбору предато 513 бирачких листића, да је важећих гласачких листића 431, неважећих 16 и неупотребљених 67, односно да је у гласачкој кутији пронађен већи број гласачких листића од броја бирача који су гласали.

  Одредбом члана 35. став 9. Закона о локалним изборима, прописано је да када се утврди да је број гласачких листића у гласачкој кутији већи од броја бирача који су гласали, или у гласачкој кутији није нађен контролни листић, бирачки одбор се распушта и именује нови, а гласање на том бирачком месту понавља се.

  Имајући у виду наведено, суд сматра да су неосновани наводи жалбе, да постоји основана сумња да подаци који су унети у записник о бројању гласачких листића нису тачни, као и навод да се појавио један гласачки листић више на том бирачком месту, јер исто није констатовано од стране  чланова бирачког одбора, нити као примедба у записнику о раду бирачког одбора, те не могу довести до другачије оцене ожалбеног решења. Из достављеног Записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине општине Бела Паланка на бирачком месту бр. 2 од 06.05.2012. године, произлази да је примљено гласачких листића 513 од тога 67 неупотребљено, да је према изводу из бирачког списка укупно уписаних бирача 513, да је укупно бирача који су гласали 446, а да је број гласачких листића који се налазе у гласачкој кутији 447. Наведени записник уручен је, између осталих, и представнику Изборне листе Демократске странке - Борис Тадић и исти је потписан од стране чланова бирачког одбора.

  Стога, суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано, због чега су супротни наводи жалбе неосновани.

  Из наведених разлога, Управни суд је на основу члана 54. став 1. и  3.  Закона о локалним изборима, сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима (''Службени гласник РС'', број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.
    
ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 12.05.2012. године у 19,30 часова,  II-2  3 Уж. 226/12


Записничар                           Председник већа- судија
Љиљана Петровић,с.р.           др Јадранка Ињац,с.р.
                                                                                            
За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић