Београд, 15.05.2012.

Пресуда 6 Уж. 360-12 -заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
6  Уж. 360/12
15.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа,  Љиљане Јевтић и Љиљане Максимовић, чланова већа, са судским саветником Весном Оташевић, као записничарем, одлучујући о жалби бирача Предрага Стевановића, из Сокобање, улица Бранка Радичевића бр. 8, изјављеној против решења Општинске изборне комисије Сокобања број: 013-5-145/12 од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 15.05.2012. године у 10,50 часова, донео је

П Р Е С У Д У

                 Жалба се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е 

Ожалбеним решењем одбијен је приговор Предрага Стевановића из Сокобање, кандидата за одборника са изборне листе “Чедомир Јовановић-Преокрет” Либерално демократска партија, Српски покрет обнове, поднет дана 07.05.2012. године у 18,54 часова, који се односи на сродство чланова бирачког одбора у проширеном саставу на бирачком месту број 10 Месна канцеларија “Језеро”, као неоснован.

У жалби поднетој Управном суду препорученом пошиљком дана 11.05.2012. године у 07,45 часова, која је примљена у суд 12.05.2012. године у 12,40 часова, жалилац указује да на бирачком месту број 10 Месна канцеларија “Језеро”, постоји сродство (отац и кћерка) између чланова, односно заменика чланова бирачког одбора на наведеном бирачком месту и то Јовица Гавриловић, кога је предложила ДСС и Драгана Живановић, предложена од стране листе “Избор за бољи живот”. У жалби наводи да Законом о избору народних посланика је прописано да РИК образује бирачке одборе и именује председника и чланове бирачког одбора, при чему је дужна да примени члан 30. тог закона којим је у ставу 2. децидирано утврђено која лица међусобно у сродству не могу бити у истом бирачком одбору, а ако се то догоди тај бирачки одбор се распушта и гласање се понавља. Из овога произлази да Јовица Гавриловић и Драгана Живановић нису могли бити заједно у бирачком одбору број 10 Месна канцеларија “Језеро”, на територији општине Сокобања, зато што су отац и кћерка. Сматра да не може бити од утицаја чињеница, коју наводи Општинска изборна комисија Сокобања, да ови чланови нису били присутни на отварању и затварању бирачког места, зато што су на други начин учествовали у раду бирачког одбора, нити је битно што у записнику нема примедбе на ову околност. Као доказ за постојање повреде у саставу бирачког одбора уз жалбу доставља решења о образовању проширеног састава и изјаве бирача који тврде да су Јовица Гавриловић и Драгана Живановић отац и кћерка. Са наведених разлога предлаже да суд усвоји жалбу, распусти наведени бирачки одбор и наложи понављање избора за избор одборника Скупштине општине Сокобања на бирачком месту број 10 Месна канцеларија “Језеро”.

Општинска изборна комисија Сокобања суду је доставила одговор на жалбу и све списе везане за ожалбено решење дана 14.05.2012. године у 14,19 часова.

Одлучујући на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), о поднетој жалби, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

Према стању у списима предмета, ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор жалиоца који се односи на повреде изборног права на бирачком месту број 10 Месна канцеларија “Језеро”, због учешћа оца и кћерке Јовица Гавриловића и Драгане Живановић у раду бирачког одбора на овом бирачком месту. Поступајући по приговору, Изборна комисија општине Сокобања, на основу увида у записник о раду бирачког одбора, је утврдила да је Јовица Гавриловић евидентиран као присутан, а да се Драгана Живановић не налази на попису евиденције присутних ни приликом отварања бирачког места, нити приликом затварања бирачког места, а увидом у решења о именовању чланова и заменика чланова бирачког одбора, у проширеном саставу, за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године, за бирачко место број 10 Месна канцеларија “Језеро”, на територији општине Сокобања 02 број 013-422/12 од 30.04.2012. године, утврђено је да је Јовица Гавриловић именован за члана као представник подносиоца изборне листе “Демократска странка Србије-Војислав Коштуница”, а Драгана Живановић као представник подносиоца изборне листе “Избор за бољи живот-Борис Тадић”. Такође, увидом у поменути записник, утврђено је да чланови бирачког одбора нису имали примедбе на састав бирачког одбора.

Имајући у виду наведено, Управни суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано и да су неосновани наводи жалбе који се односе на нерегуларност спроведених избора на бирачком месту 10 Месна канцеларија “Језеро”, Сокобања, с обзиром да из записника о раду бирачког одбора на овом бирачком месту од 06.05.2012. године и извештаја о присутности чланова бирачког одбора, произлази да се Драгана Живановић не налази на попису евиденције присутних ни приликом отварања бирачког места, нити приликом затварања бирачког места, па тиме није учињена повреда поступка у спровођењу избора предвиђена чланом 30. став 2. Закона о избору народних посланика (“Службени гласник РС” бр. 35/2000 ... 36/2011).

Ово посебно када се има у виду да је решење о именовању чланова и заменика чланова бирачког одбора у проширеном саставу, за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године за бирачко место број 10 Месна канцеларија “Језеро”, на територји општине/града Сокобања, донела Републичка изборна комисија дана 30.04.2012. године и то решење 02 број: 013-422/12, сагласно члану 19. и члану 23. став 2. Упутства за спровођење избора за народне посланике и избора за председника Републике расписаних за 06. мај 2012. године (“Службени гласник РС” бр. 29/12), а не Општинска изборна комисија Сокобање. На ово решење Републичке изборне комисије је могао да се изјави приговор, а што у конкретном случају није учињено у року од 24 часа од дана доношења овог решења, па се са тих разлога састав бирачког одбора у проширеном саставу не може оспоравати код Општинске изборне комисије Сокобања.

Како је на основу записника о раду бирачког одбора утврђено да Драгана Живановић није евидентирана као пристуна ни приликом отварања бирачког места, нити приликом затварања истог, из чега произлази да се није ни налазила на бирачком месту, то суд налази да је правилан закључак ОИК Сокобања да није учињена повреда изборног поступка која је од утицаја на регуларност спроведених избора на овом бирачком месту.

Како је жалба жалиоца одбијена то нема законског основа да суд мериторно реши овај изборни спор у смислу члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, како је то жалбом жалилац предложио.

Са наведених разлога, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима, одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 15.05.2012. године у 10,50 часова, 6  Уж. 360/12

Записничар                                         Председник већа-судија
Весна Оташевић, с.р.                        Живана Ђукановић, с.р

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

Љ