Београд, 15.05.2012.

Пресуда 6 Уж. 335-12 -заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
6  Уж. 355/12
15.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА


Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа,  Љиљане Јевтић и Љиљане Максимовић, чланова већа, са судским саветником Весном Оташевић, као записничарем, одлучујући о жалби овлашћеног лица Групе грађана “Двери за живот Велике Плане”, Дејана Стојановића и Горана Мартиновића, изјављеној против решења Изборне комисије општине Велика Плана број: 013-31-9/2012-I од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 15.05.2012. године у 11,15 часова, донео је

П Р Е С У Д У 

                    Жалба се ОДБИЈА.

О б р а з л о ж е њ е 

Ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор Групе грађана “Двери за живот Велике Плане” број 013-31/2012-I од 07.05.2012. године, који се односи на неправилност приликом спровођења избора за избор одборника одржаних 06.05.2012. године на бирачком месту број 9 Основна школа “Трновче”.

У жалби поднетој Управном суду препорученом пошиљком дана 11.05.2012. године, која је примљена у суд дана 12.05.2012. године у 10,33 часова, жалиоци указују пре свега, да Општинска изборна комисија Велика Плана, приговор жалиоца није проследила Републичкој изборној комисији, иако се исти односио на све изборе расписане за 06.05.2012. године и самим тим изиграла је своју законску обавезу и онемогућила Републичку изборну комисију да решава по примедбама на регуларност и законитост спровођења избора за народне посланике. Поред тога, решење је донето након истека рока предвиђеног за доношење решења на благовремени приговор предлагача. Жалиоци истичу да Изборна комисија општине Велика Плана је одбила наведени приговор узимајући у обзир то да у записнику о раду бирачког одбора на изборном месту број 9 Основна школа “Трновче” нема уписаних примедби, те да је уредно потписан од стране чланова бирачког одбора, одбијајући да прихвати изјаву из прилога приговора, као накнадну, у којој се наводи онемогућеност уношења приговора у записник. Сам положај чланова бирачког одбора и постојање неравноправности који је постојао, узет је да је у складу са чланом 9. Правила о раду бирачких одбора за координисано спровођење свих избора за 06.05.2012. године, а занемариле су се одредбе надређених законских прописа којима се оабвезује равноправност чланова бирачког одбора. У прилогу жалбе достављена је изјава бирача Србе Ивановића којом се указује на неправилности током спровођења избора на наведеном бирачком месту. Неправилност која се састојала  у томе да су бирачи испред бирачког места “анимирани” од стране члана сталног бирачког састава Стокић Саше, на наведеном изборном месту, да гласају за кандидата одборника Славишу Исаиловића, Општинска изборна комисија је проценила као непримерену и неуобичајену, али не и грубу и као основ за поништавање гласања, што је неприхватљиво и у супротности са одредбама члана 69. Закона о избору народних посланика. Са наведених разлога предлажу да суд жалбу усвоји и поништи ожалбено решење.

Општинска изборна комисија општине Велика Плана суду је доставила одговор на жалбу и све списе везане за ожалбено решење дана 14.05.2012. године у 15,20 часова.

Одлучујући на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), о поднетој жалби, Управни суд је, оценом навода жалбе и достављених списа предмета, нашао да је жалба неоснована.

Према стању у списима предмета, ожалбеним решењем одбијен је, као неоснован, приговор Групе грађана “Двери за живот велике Плане” који се односи на неправилнсот приликом спровођења избора за избор одборника одржаних 06.05.2012. године, на бирачком месту број 9 Основна школа “Трновче”. Поступајући по приговору, Изборна комисија општине Велика Плана је у погледу навода подносиоца приговора да је члан бирачког одбора Стокић Саша “анимирао” бираче испред бирачког места да гласају за кандидата за одборника Славишу Исаиловића, утврдила да такав поступак јесте непримерен и неуобичајен, али да у конкретном случају не може утицати на слободу у вршењу изборног права и тиме значајније утицати на регуларност изборног поступка на поменутом бирачком месту, будући да не постоје индиције, нити подносилац приговора у истом наводи, да је у конкретном случају дошло до спречавања или приморавања бирача да гласа, позивању на одговорност због гласања, тражењу да се бирач изјасни за кога је гласао или зашто није гласао. У вези навода приговора који се односе на онемогућавање свим члановима бирачког одбора да броје и врше селекцију гласачких листића, није дошло до повреде њихових права која проистичу из чланства у бирачком одбору, односно да указана неправилност није од утицаја на спровођење гласања и утврђивања резултата гласања, са разлога што је чланом 9.  став 1. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године (“Службени гласник РС” бр. 23/12), прописано да се чланови  бирачког одбора договарају о подели рада, а чланом 29. став 2. истих правила, да утврђивању резултата гласања мору да присуствују сви чланови бирачког одбора. У погледу навода приговора да је члан у проширеном саставу бирачког одбора Горан Миловановић инсистирао да се све неправилности унесу у записник о раду бирачког одбора, а које нико од чланова бирачког одбора у сталном саставу није прихватио, Изборна комисија општине Велика Плана је нашла да нису од утицаја на поступак спровођења гласања и утврђивања резултата гласања, будући да је чланом 36. став 2. Закона о локалним изборима предвиђена могућност да сваки члан бирачког одбора своје примедбе и мишљења која су од значаја за гласање изнесе у прилогу који чини саставни део записника о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања. Увидом у записник о раду наведнеог бирачког места, утврђено је да је члан бирачког одбора Горан Миловановић исти уредно потписао и примио.

Имајући у виду наведено, Управни суд налази да је ожалбено решење правилно и на закону засновано и да су неосновани наводи жалбе који се односе на нерегуларност спроведених избора на бирачком месту 9  Основна школа “Трновче”, са разлога што и по схватању Управног суда наводи којима се указује на грубу неправилност, а која се састоји у ”анимирању” гласача од стране члана сталног састава да гласају за одређеног кандидата за одборника и обећањима која би била испуњена за узврат, не могу се сматрати принудом или незаконитим утицајем на вољу бирача, јер је бирач сходно члану 54. Устава Републике Србије дефинисан као пунолетан и пословно способан грађанин Републике Србије, за кога се оправдано може претпоставити да је у стању да своју вољу формира самостално, а евентуална агитовања и обећања не могу се сматрати недозвољеним радњама која угрожавају начела слободног, општег, једнаког и непосредног изборног права. Такође, и по схватању суда, сагласно одрдби члаан 9. став 1. и члана 29. став 2. Правила о раду бирачких одбора за коориднирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године, не постоји обавеза свих чланова бирачког одбора да учествују у свим радњама које бирачки одбор обавља,  па тако и у поступку пребројавања гласања, односно утврђивања резултата гласања, већ само обавеза њиховог присуства. Како је увидом у записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине општине Велика Плана на бирачком месту број 9 Трновче, утврђено је да је Горан Миловановић исти уредно потписао, то су неосновани и наводи приговора да нико од чланова бирачког одбора у сталном саставу није прихватио његово инсистирање да се све неправилности унесу у записник о раду бирачког одбора, с обзиром на то да је одредбом члана 36. став 2. Закона о локалним изборима прописано да се у записник о раду бирачког одбора уносе и примедбе и мишљења чланова бирачког одбора, подносиоца изборних листа и заједничких представника подносилаца изборних листа, као и све друге чињенице од значаја за гласање, а из наведнеог записника о раду бирачког одбора произлази да нису унете никакве примедбе нити мишљења.

Чињеница да су жалиоци уз жалбу приложили изјаве Горана Миловановића и Србољуба Ивановића о неправилностима приликом спровођења избора за избор одборника на бирачком месту број 9 Основна школа “Трновче”, нису од утицаја на правилност и законитост ожалбеног решења, с обзиром да су дате накнадно након одржаних избора 06.05.2012. године, а у записнику о раду бирачког одбора на овом бирачком месту нису констатоване никакве неправилности током гласања бирача и записник су потписали чланови бирачког одбора без икаквих примедби.

Суд је ценио жалбене наводе да Општинска изборна комисија општине Велика Плана приговор жалиоца није доставила Републичкој изборној комисији те да ожалбено решење није донето у законом прописаном року, но исте је оценио као неосноване, са разлога што је одредбом члана 95. став 2. Закона о избору народних посланика (“Службени гласник РС” бр. 35/2000 ... 36/11), прописано да се приговор против одлуке, радње или пропуста бирачког одбора подноси Републичкој изборној комисији, из чега произлази да да се приговор не подноси преко Општинске изборне комисије, а то што је ожалбено решење донето неколико часова након прописаног рока, није од битног утицаја на другачије решење ове изборне ствари.

Са наведених разлога, Управни суд је, на основу члана 54. став 3. Закона о локалним изборима и сходном применом одредбе члана 40. став 2. Закона о управним споровима („Службени гласник РС“ број 111/09), одлучио као у диспозитиву пресуде.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 15.05.2012. године у 11,15 часова, 6  Уж. 355/12


Записничар                         Председник већа-судија
Весна Оташевић, с.р.        Живана Ђукановић, с.р.

За тачност отправка
Управитељ писарнице
Дејан Ђурић

ЉК