Београд, 15.05.2012.

Пресуда 6 Уж. 224-12 -заштита изборног права

Република Србија
УПРАВНИ СУД
6  Уж. 224/12
15.05.2012. године
Б е о г р а д

У ИМЕ НАРОДА

Управни суд, у већу састављеном од судија: Живане Ђукановић, председника већа,  Љиљане Јевтић и Љиљане Максимовић, чланова већа, са судским саветником Весном Оташевић, као записничарем, одлучујући о жалби овлашћеног лица Коалиције Преокрет, Бојана Танасијевића, изјављеној против решења Изборне комисије Градске општине Лазаревац број: 013-83/2012-ИК од 09.05.2012. године, у предмету заштите изборног права, у нејавној седници већа одржаној дана 15.05.2012. године у 11,30 часова, донео је

П Р Е С У Д У

  I Жалба се УСВАЈА и ПОНИШТАВА решење Изборне комисије Градске општине Лазаревац број: 013-83/2012-ИК од 09.05.2012. године и решава:

  II УСВАЈА се приговор овлашћеног лица Коалиције Преокрет, Бојана Танасијевића поднет дана 07.05.2012. године у 20,52 часова и ПОНИШТАВАЈУ  избори за избор одборника у Скупштини градске општине Лазаревац на бирачком месту број 18 Т.Ш. ,,Доситеј Обрадовић" бр. 6.

  III РАСПУШТА се бирачки одбор на бирачком месту број 18 и гласање на овом бирачком месту се понавља.

  IV НАЛАЖЕ се Изборној комисији Градске општине Лазаревац да распише поновне изборе за бирачко место број 18.
  

О б р а з л о ж е њ е

Ожалбеним решењем одбија се приговор Коалиције Прекорет изјављен на рад бирачког одбора и неправилност у изборном поступку за избор одборника у Скупштину градске општине Лазаревац на бирачком месту број 18, као неоснован. 

У жалби поднетој непосредно Управном суду дана 10.05.2012. године у 18,56 часова, жалилац оспорава поступање Изборне комисије Градске општине Лазаревац, наводећи да на гласачком месту број 18 у Градског општини Лазаревац приликом утрђивања резултата избора утврђено је да у гласачкој кутији за избор одборника за Скупштину градске општине Лазревац постоји вишак гласачких листића, а осим тога записник о раду бирачког одбора у делу који се односи на утврђивање резултата избора и расподелу гласова изборним листама не поклапа се са оним што је у свом решењу констатовала општинска изборна комисија. Како су ове неправилности могле битно утицати на изборни резултат, предлаже да суд жалбу усвоји, поништи решење Општинске изборне комисије Градске општине Лазаревац, усвоји приговор, поништи изборе на бирачком месту 18 општина Лазаревац и одреди понављање избора.

Изборна комисија Градске општине Лазаревац суду је доставила одговор на жалбу и све списе везане за ожалбено решење дана 14.05.2012. године у 15,47 часова.

Одлучујући о благовремено поднетој жалби, на основу одредбе члана 54. став 1. Закона о локалним изборима (“Службени гласник РС” бр. 129/07 ... 54/11), оценом ожалбеног решења, навода жалбе, као и свих списа ове изборне ствари, Управни суд је нашао да је жалба основана.

Увидом у достављене списе предмета, у којима се налази оригинални записник о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника у Скупштину градске општине Лазаревац на бирачком месту број 18 зграда Техничке школе Доситеј Обрадовић 6, утврђује се да је на истом било неправилности на које жалилац оправдано указује. Наиме, у рубрици под редним бројем 18. чланови бирачког одбора нису имали – имали су следеће примедбе: уписана је примедба на број гласачких листића, да је бројањем утврђено да је број гласачких листића већи (тј. вишак) од предвиђеног за један. Поред наведеног, упоређивањем података из наведеног записника о раду бирачког одбора, у делу који се односи на утврђивање резултата избора и расподелу гласова изборним листама и образложења ожалбеног решења Изборне комисије Граске општине Лазаревац од 09.05.2012. године, утврђује се да постоје разлике у исказаним бројевима.

Одредбом члана 35. став 9. Закона о локалним изборима прописано је да када се утврди да је број гласачких листића у гласачкој кутији већи од броја бирача који су гласали, или у гласачкој кутији није нађен контролни листић, бирачки одбор се распушта и именује нови, а гласање на том бирачком месту се понавља.

Према одредби члана 30. у вези са чланом 31. Правила о раду бирачких одбора за координирано спровођење свих избора расписаних за 06.05.2012. године – пречишћен текст (“Службени гласник РС” бр. 29 од 09.04.2012. године), прописан је поступак утврђивања резултата гласања на изборима за одборнике у скупштину општине. А, према одредби члана 38. став 2. истог правила, број примљених гласачких листића једнак је збору броја неупотребљених гласачких листића и броја бирача који су гласали, при чему је, према члану 37. став 1. правила, укупан број бирача који су гласали једнак броју бирача који су заокружени у изводу из бирачког списка и посебном изводу из бирачког списка.

Код оваквог стања ствари, очигледно је да је на гласачком месту број 18 у Градској општини Лазаревац, приликом утврђивања резултата избора, утврђено да у гласачкој кутији за избор одборника за Скупштину градске општине Лазаревац постојао вишак гласачких листића, што је уписано као примедба у записнику о раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника у Скупштину градске општине Лазаревац на бирачком месту број 18 зграда Техничке школе Доситеј Обрадовић бр. 6, а који је потписан од стране 12 чланова бирачког одбора и на истом записнику под тачком 14. да је неупотребљених гласачких листића прецртан број 355 и уписан, допунски, број 349, која исправка није оверена печатом изборне комисије, нити у списима постоји било каква одлука изборне комисије да су исправке извршене, а такође бројчани подаци уписани у записнику у тачкама од 12. до закључно са 17. нису идентични са подацима наведеним у ожалбеном решењу. Изборна комисија Градске општине Лазаревац је одбила жалиочев приговор, уместо да поступи у смислу члана 53. став 2. Закона о локалним изборима, због чега је суд усвојио жалбу на основу члана 55. став 1. Закона о локалним изборима.

Одредбом члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, прописано је да када нађе да оспорена одлуку треба поништити, ако природа ствари то дозвољава и ако утврђено чињенично стање пружа поуздан основ за то, суд може својом одлуком мериторно решити изборни спор. Одлука суда у свему замењује поништени акт.

Поступајући по приговору Дејана Танасијевића, овлашћеног лица Коалиције Преокрет, Управни суд је нашао да је било неправилности у раду бирачког одбора на спровођењу гласања и утврђивању резултата гласања за избор одборника Скупштине градске општине Лазаревац на бирачком месту број 18.

Са изнетих разлога, налазећи да је повређен закон на штету жалиоца, суд је применом одредбе члана 55. став 2. Закона о локалним изборима, одлучио као у диспозитиву пресуде, налазећи да су се стекли услови да суд мериторно реши ову изборну ствар.

ПРЕСУЂЕНО У УПРАВНОМ СУДУ
дана 15.05.2012. године у 11,30 часова, 6  Уж. 224/12


Записничар                                                Председник већа-судија
Весна Оташевић,с.р.                                Живана Ђукановић,с.р.

 

за тачност отправка
управитељ писарнице
Дејан Ђурић


ЉК